NHO

Nelfo-rapport lanseres i Arendal 15. august: Husholdningene blir viktigere for kraftsystemet

Del

En ny rapport fra Nelfo viser at et alternativ til nettinvesteringer er å motivere husholdningene til å øke utnyttelsen av det eksisterende nettet. Det gjøres ved å flytte strømforbruket i tid (forbrukerfleksibilitet) fra perioder med høy nettbelastning til perioder med ledig kapasitet. - Med ny smartteknologi kan de fleste gjøre det uten at hverdagen blir negativt påvirket, sier Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i Nelfo.

I debatten om klimaendringer peker ekspertene på at vi må bruke mer strøm til transport, oppvarming av bygninger og industri. Da må vi ha et robust kraftsystem. Det har vi i Norge, selv med kalde vintre og tørrår. Det svakeste leddet synes å være overføringsnettet, og det er derfor nettselskapene planlegger å investere 150 milliarder kroner det neste tiåret.

Nettet har normalt sin høyeste belastning på morgenen og på ettermiddagen om vinteren. - Dersom husholdningene gis riktige incentiver kan forbruket reduseres med inntil 90 prosent på tidspunkt med høy belastning, sier Strandskog. - Og det kan bli enda bedre. Med husholdningsbatterier eller elbiler kan elektrisitet mates tilbake til nettet. Husholdningene kan da bli strømleverandør når etterspørselen etter strøm er på sitt høyeste, sier han.

I debatten om nye nettariffer – rapporten fra Nelfo gir ny forståelse

NVE er i sluttfasen med behandling av hvordan nettleien skal bli utformet i årene fremover. NVEs forslag om å innføre nettleie med effekttariffer for alle har møtt stor motbør.Rapporten som presenteres på Arendalsuka 2018 viser at NVEs foreslåtte tariffmodeller:

  1. I svært liten grad vil redusere den samlede belastningen på nettet.
  2. Vil sperre for en utvikling der man tar ut potensialet fra energifleksible husholdninger.

Nelfos klare anbefaling til myndighetene er derfor å skrinlegge forslaget og heller gjøre følgende:

  1. Enova-støtte til tiltak i husholdningene som flytter strømforbruket i tid.
  2. Innføre krav om timesavregning av spotprisavtaler i sluttbrukermarkedet.
  3. Utvikle et marked for forbrukerfleksibilitet.

De anbefalte virkemidlene er forbrukervennlige og vil være mindre inngripende for sårbare husholdninger som ikke kan eller vil gjøre tilpasninger i sitt strømforbruk, sier Strandskog.

Kontakter

Mer informasjon: Tore Strandskog, tlf 994 77 834, epost: tore.strandskog@nelfo.no

Bilder

Dokumenter

Om NHO

NHO
NHO
Middelthunsgate 27
0305 Oslo

23 08 80 00http://www.nho.no

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er den største interesseorganisasjonen for bedrifter i Norge. Vi i NHO jobber for gode rammevilkår for medlemsbedriftene og engasjerer oss for bedriftenes interesser på en rekke samfunnsområder.

Følg saker fra NHO

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NHO

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom