Stortinget

NATO-parlamentarikere møtes på Stortinget 25.-26. mars

Del
Politikere fra 30 land deltar når Stortinget er vertskap for møtet i den faste komitéen (Standing Committee) i NATOs parlamentarikerforsamling (NATO PA) 25.-26. mars. Statsminister Jonas Gahr Støre skal tale til forsamlingen søndag 26. mars klokken 14:45, og denne delen av møtet vil være åpen for media.
Trond Helleland (H) leder Stortingets delegasjon til NATO PA. Foto: Stortinget.
Trond Helleland (H) leder Stortingets delegasjon til NATO PA. Foto: Stortinget.

− I en svært alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon er det viktigere enn noen gang å møtes til jevnlige diskusjoner både på regjeringsnivå og på parlamentarikernivå. Gjennom å være vertskap for det årlige vårmøtet i NATO PAs faste komité, tar Norge og Stortinget vår del av ansvaret for at slike møter kan finne sted, sier Trond Helleland (H), leder for Stortingets delegasjon til NATO PA.

Den faste komitéen er NATO PAs styrende organ, og møtet samler parlamentarikere fra alle NATOs medlemsland i stortingssalen.

Demokratisk forankring av NATOs politikk

Helleland understreker at NATO er hjørnesteinen i norsk sikkerhetspolitikk, og at NATOs parlamentarikerforsamling er et viktig bindeledd mellom befolkningen i NATO-landene og alliansen.

Gjennom arbeidet i parlamentarikerforsamlingen bidrar de folkevalgte til å utforme NATOs politikk, samtidig som de også bidrar til å gi NATO en folkelig forankring.

Sverige deltar

På grunn av det nært forestående valget i Finland er den finske delegasjonen forhindret fra å delta, men den svenske delegasjonen kommer til Stortinget.

− Vi setter stor pris på at Sverige og Finland nå er inkludert i disse møtene, som inviterte medlemmer til NATO. Parlamentene i Tyrkia og Ungarn må nå raskt ratifisere begge landenes medlemskapssøknader, slik at de blir fullverdige medlemmer av alliansen, sier Helleland.

Søndag 26. mars vil statsminister Jonas Gahr Støre møte deltakerne og gi en orientering om norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk.

− Det er viktig at de andre NATO-landene får høre norske perspektiver på disse problemstillingene, og vi er takknemlige for at statsminister Støre prioriterer dette, sier Trond Helleland.

Om NATOs parlamentarikerforsamling

NATO PA er en internasjonal organisasjon for parlamentarikere fra NATOs medlemsland. Forsamlingen ble opprettet i 1955 og har hovedsete og sekretariat i Brussel. Den faste komiteen (Standing Committee), som skal møtes i Stortinget, består av lederne og nestlederne for alle delegasjonene for NATOs medlemsland, samt NATO PAs president, fem visepresidenter, kasserer og generalsekretæren.

Praktisk informasjon til pressen

Journalister og fotografer som ikke er medlemmer av presselosjen og som ønsker å være til stede i Stortinget under talen, bes vennligst akkreditere seg innen fredag 24. mars klokken 12:00 til presse@stortinget.no

Seneste oppmøte på Løvebakken søndag 26. mars er klokken 14:15. Møtet finner sted i stortingssalen og galleriet vil åpnes for journalister og fotografer kun i det tidsrommet Støre taler.

Bilder fra møtet vil bli tilgjengelige på Stortingets Flickr-konto.

Her kan du lese mer om Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling.

Her finner du mer informasjon om NATO PA

Kontakter

Pressevakt(Vennligst ring, ikke send sms.)

Pressevakt for presidentskap, direktør og øvrig administrativ ledelse er bemannet på telefon kl. 07.30–20.00 på hverdager og lørdag og søndag kl. 11.00–20.00. E-post leses hverdager 07.30–16.30.

Tel:+47 920 10 681presse@stortinget.no

Bilder

Trond Helleland (H) leder Stortingets delegasjon til NATO PA. Foto: Stortinget.
Trond Helleland (H) leder Stortingets delegasjon til NATO PA. Foto: Stortinget.
Last ned bilde

Om Stortinget

Stortinget
Stortinget
Postboks 1700 Sentrum
0026 Oslo

23 31 30 50http://www.stortinget.no

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.

Følg pressemeldinger fra Stortinget

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom