Kasakhstans Ambassade i Norge

Nasjonalt laboratorium inn i COVID-19 bekjempelsen

Del

Korona-krisen har utløst stort engasjement knyttet til selvforsyning av medisiner og forskning på biologisk sikkerhet i Kasakhstan. Landet nyter i dag stor glede av at man i forlengelsen av den kalde krigen fikk støtte av USA til å bygge et forskningssenter – Central Reference Laboratory (CRL) – som fikk en viktig rolle i kampen mot spredning av masseødeleggelsesvåpen.

bilde: 2020.el.kz
bilde: 2020.el.kz

Korona-krisen har brått gjort spørsmålet om kontroll av virus-spredning og smittsomme sykdommer til et spørsmål av stor internasjonal betydning.

Som alle land i verden iverksetter Kasakhstan en rekke tiltak for å motvirke COVID-19-epidemien. Regjeringen i Kasakhstan har bevilget langt mer enn 10 milliarder dollar til å bekjempe koronaviruset og støtte landets økonomi og befolkning. Et viktig element i dette arbeidet er utviklingen av et innenlandsk testsystem. For tiden pågår et intensivt arbeid for å teste en stor del av innbyggere i Kasakhstan.

Ifølge helsedepartementet har landet rapportert om 5138 personer smittet med COVID-19, hvorav 1941 har kommet seg og 31 er døde. Massetesting av befolkningen er en av måtene å identifisere områder av COVID-19-fokus for målrettet infeksjonskontroll.

Frykt for biologisk krigføring

Takket være sitt eget nasjonale laboratorium har Kasakhstan raskt utviklet og implementert omfattende nasjonalt testprogram. Forhistorien til dette laboratoriet er interessant. Laboratoriet ble bygget, utstyrt og finansiert av amerikanerne som en del av ikke-spredningsavtalen mot masseødeleggelsesvåpen med blant annet Hviterussland, Kasakhstan, og Russland. Faren for biologisk krigføring av en del av definisjonen for hva man fryktet kunne komme.

Etter at byggingen av CRL var avsluttet overførte amerikanerne kontrollen til kasakhstanske myndigheter. Fra 1. januar 2020 har laboratoriet blitt fullfinansiert over statsbudsjettet til Kasakhstan. I dag er Central Reference Laboratory (CRL) et internasjonalt avansert forskningssenter for biologisk sikkerhet.

CRL er i dag er en del av det nasjonale senteret for bioteknologi i Almaty.

Det er velkjent at naturlige miljøfaktorer påvirker spredning og funksjon av naturlige av infeksjoner som kan gjøre mennesker syke. På grunn av geologiske og klimatiske trekk (ørken og fjellterreng) er det i Kasakhstan naturlig at man har fokus på hvilke forutsetninger dette gir for spredning av smittsomme sykdommer. I infeksjonsmedisinen kalles bakterier som skaper sykdom patogen – faktorer som utløser sykelige prosesser i kroppen, for eksempel underernæring, vitaminmangel, giftstoffer og bakterier.

Kasakhstans samling av bakterier og virus er bygd over veldig mange år og er i dag en av de største i verden. Lagring av disse samlingene krever veldig strenge sikkerhetskrav.

CRL i Kasakhstan en garanti for at forskjellige infeksjoner som er spesielt farlige for mennesker, blir nøye studert og pålitelig inneholdt gjennom rettidige tiltak som er tatt av Kazakhstanske forskere. Eksemplet med den forskningen og testingen som under COVID-19-pandemien viser nettopp dette.

Bilder

bilde: 2020.el.kz
bilde: 2020.el.kz
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom