Utviklingsfondet

Når regnet uteblir

Del

Somalia er hardt rammet av klimaendringer. Langvarig tørke og unormal regntid får enorme konsekvenser for områder hvor tilgang til vann allerede er vanskelig.

Det tørre klimaet gjør det vanskelig å produsere mat. Foto: Kristoffer Nyborg for Utviklingsfondet
Det tørre klimaet gjør det vanskelig å produsere mat. Foto: Kristoffer Nyborg for Utviklingsfondet

- Det er vanskelig her nå. Det kommer ikke ordentlig regn, bare litt i ny og ne, forteller Warsama Hassan Omar, før han legger til at han bare kalles Shaun blant venner. Vi tok en prat med han om klimaendringer og tilgang til vann for lokalbefolkningen her. 

Shaun kommer opprinnelig fra Djibouti, men har nå valgt å bosette seg i Borama i Somaliland for å produsere mineralvann. Utviklingsfondet har flere prosjekter i området hvor Shaun bor. Shaun forteller at alt var grønt i Borama før, men at alt er annerledes nå. Familiene er fattige og mye av dette skyldes klimaendringene. Det er rett og slett ikke nok vann.  

Se hele intervjuet med Warsama Hassan Omar om klimaendringene (FULLVERSJON):

Les også om Raruba i Etiopia, som må gå flere timer hver dag for å hente vann til familien:Klimakrisen fører til mangel på mat og vann.
 

Kunnskap er nøkkelen

Klimatilpasning i praksis handler om å bevisstgjøre lokalbefolkningen om hva som skjer med klimaet, hvordan de rammes og om å gi dem redskapene som skal til for å tilpasse seg endringene. Det er ikke alltid så mye som skal til. Eksempler på enkle tiltak er konstruksjoner som holder på regnvannet over tid, tiltak som forbedrer jordkvalitet og øker fuktigheten i jorda, samplanting av ulike vekster samt introduksjon av nye frøsorter som tåler tørrere klima. Slik minimerer man også behovet for nødhjelp når krisen inntreffer. Som regel vet lokalbefolkningen godt hvor skoen trykker og klarer selv å gjøre nødvendige tiltak med litt støtte fra aktører som Utviklingsfondet. Det handler om å investere i de gode løsningene som gjør at flere kan klare seg selv.
 
 
Ekteparet Xasan og Xukun med sine fire barn. De har gjennom Utviklingsfondets prosjekter fått stabil tilgang til vann, slik at de kan dyrke mer mat. Det har gitt de mulighet til å bygge seg et bedre hus, i tillegg til at de nå har nok og sunn mat til hele familien. 
 

Viktig arbeid

Det er viktig å jobbe langsiktig sammen med lokale innbyggere for å sikre kunnskap og dermed også sikre tilgang til vann. Arbeidet går ut på å bygge vannpumper, damanlegg, brønner, vanningssystemer og det gis opplæring i ulike vannsamlingsmetoder. Klimaendringene vil ikke avta slik tilstanden er i dag, tvert i mot vil klimakrisen berøre oss mer fremover. Håpet er at flest mulig får tilgang til livsviktig kunnskap og dermed bekjemper sult og fattigdom. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det tørre klimaet gjør det vanskelig å produsere mat. Foto: Kristoffer Nyborg for Utviklingsfondet
Det tørre klimaet gjør det vanskelig å produsere mat. Foto: Kristoffer Nyborg for Utviklingsfondet
Last ned bilde
Ekteparet Xasan og Xukun med sine fire barn. De har gjennom Utviklingsfondets prosjekter fått stabil tilgang til vann, slik at de kan dyrke mer mat. Det har gitt de mulighet til å bygge seg et bedre hus, i tillegg til at de nå har nok og sunn mat til hele familien.  Foto: Utviklingsfondet
Ekteparet Xasan og Xukun med sine fire barn. De har gjennom Utviklingsfondets prosjekter fått stabil tilgang til vann, slik at de kan dyrke mer mat. Det har gitt de mulighet til å bygge seg et bedre hus, i tillegg til at de nå har nok og sunn mat til hele familien. Foto: Utviklingsfondet
Last ned bilde

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet
Utviklingsfondet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

23109600https://www.utviklingsfondet.no

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi støtter fattige bønder i deres egen kamp for en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Følg saker fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Utviklingsfondet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom