Sector Alarm

Når hytta blir primærbolig

Del

Hjemmekontoret med alle sine kommunikasjonsbehov og rutiner er for mange flyttet til fjellheimen. Hyttene fylles opp og brukes som primærbolig for hele familien. - Brannsikring kan redde liv og bør være minst like viktig som fjellvettreglene for alle på hytteopphold, sier kommunikasjonssjef Sissel Eckblad i Sector Alarm.

Ta grep og sjekk at røykvarsleren og brannslukningsapparatet på hytta er i orden.
Ta grep og sjekk at røykvarsleren og brannslukningsapparatet på hytta er i orden.

15 000 mangler brannsikring

Det er om lag 440 000 hytter i Norge og ifølge Norsk brannvernforening mangler over 15 000 fungerende brannvarslere. Mange av hytteeierne har gode rutiner når det gjelder brannsikring, men ikke alle vet at det er samme krav til brannsikring av hytter som til ordinære boliger, sier Sissel Eckblad.

Flere tusen hytter mangler brannvernutstyr

Uansett om du eier eller leier fritidsboligen anbefaler vi en sjekk av røykvarsleren og av slukkeutstyret. Ta grep og sjekk at røykvarsleren og brannslukningsapparatet på hytta er i orden. Brannsikring er eiers ansvar, men det kan være smart å tenke på at noen utleiere slurver med brannsikringen.

Mange hytter ligger langt fra nærmeste brannstasjon og tidlig varsling er derfor helt avgjørende hvis uhellet først er ute. Men det nytter ikke å ha røykvarsler og brannslukningsapparat hvis det ikke fungerer.

Ifølge en undersøkelse fra Norsk brannvernforening, basert på hva hytteeiere selv har meldt inn, mangler fire prosent brannslukkingsapparat, mens tre prosent ikke har røykvarsler. Det ser kanskje lite ut, men når vi snakker antall, er vi oppe i godt over 15 000 hytter.

Husk vedlikehold av brannsikringen

Ifølge Brannvernforeningen er det over 750 branner og branntilløp i året og de fleste branner skyldes menneskelig adferd som glemsel, uoppmerksomhet, uforsiktighet, slurv og mangel på kunnskap. De har følgende gode råd til vedlikehold av brannsikringen:

 • Røykvarslerbatteriet bør byttes minst en gang årlig.
 • Hver gang du tar i bruk hytta, bør røykvarsleren testes med testknappen.
 • Pulverapparat bør vendes opp ned slik at pulveret ikke klumper seg, og man må sjekke at trykkindikatoren peker på det grønne feltet.

Vi har laget en sjekkliste for en brannsikker hytteferie, og jeg anbefaler alle å henge listen et synlig sted i hytta slik at alle som benytter hytta kan finne den, avslutter Sissel Eckblad i Sector Alarm.

Sector Alarms tips for brannsikker hytteferie:

 • Sjekk røykvarsleren og slukkeutstyret
  •             Fjern brennbare materialer som ligger i nærheten av den åpne peisen
  •             Forlat aldri komfyren under matlaging
  •             Sjekk at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av
  •             Sjekk at levende lys er slukket
  •             Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
  •             Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig
  •             Sjekk at ingen varmeovner er tildekket
  •             Undersøk om det er svimerker eller sterk varmegang i sikringsskap
  •             Se etter svimerker i ledninger, støpsler, kontakter og lamper
  •             Slukk levende lys når du forlater rommet
  •             Ha brannøvelser med barna i familien
  •             Anskaff en boligalarm med brannvarsling koblet til en alarmstasjon

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ta grep og sjekk at røykvarsleren og brannslukningsapparatet på hytta er i orden.
Ta grep og sjekk at røykvarsleren og brannslukningsapparatet på hytta er i orden.
Last ned bilde
Heng opp huskelisten på en plass som alle hyttegjestene ser.
Heng opp huskelisten på en plass som alle hyttegjestene ser.
Last ned bilde

Om Sector Alarm

Sector Alarm
Sector Alarm
Postboks 113 Grefsen
0409 Oslo

915 03033http://www.sectoralarm.no

Sector Alarm ble etablert i Norge i 1995 og har siden den gang utviklet seg til å bli det nest største alarmselskapet i Europa. Selskapet leverer trygghet til sine kunder gjennom alarmløsninger til boliger og bedrifter.
Sector Alarm, som har hovedkontor i Oslo,  har mer enn 600 000 kunder, og over 3000 medarbeidere i Norge, Sverige, Irland, Finland, Spania, Italia, Portugal og Frankrike.

Følg pressemeldinger fra Sector Alarm

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sector Alarm på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sector Alarm

Vinningskriminalitet og boliginnbrudd forventes å øke til normaltilstander med åpne grenser: – Innbruddstyver vil inn i hus hvor det ikke er folk19.7.2022 11:43:26 CEST | Pressemelding

Rekordmange nordmenn skal til utlandet på sommerferie i år, melder flyselskaper og reiseselskaper. Med åpne grenser og et samfunn tilbake til normalen, forventer Politiet at boliginnbrudd vil øke til samme nivå som før koronatiden. Tyverier fra boder, garasjer og hager ser også ut til å bli et stadig større problem.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom