NAF

NAF til ferske kjæledyreiere: - Husk å sikre dyret i bilen

Del

Koronatid og restriksjoner har gitt en kraftig økning i folk som har skaffet seg kjæledyr. – Nå er det mange ferske hunde- og katteeiere som planlegger sin første bilferie med kjæledyr. Husk at det er noen ekstra hensyn du bør ta med i planleggingen, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Den tryggeste måten å sikre hunden eller katten på, er å bruke et bur som er festet til anker i bagasjerommet på bilen. (NAF)
Den tryggeste måten å sikre hunden eller katten på, er å bruke et bur som er festet til anker i bagasjerommet på bilen. (NAF)

Noen som merker at koronapandemien har gjort at flere har skaffet seg kjæledyr er forsikringsselskapene. Gjensidige rapporterer om 10 prosent økning i salg av hundeforsikringer det siste året.

- Nå er det mange ferske kjæledyreiere som skal ta med seg hunden eller katten i bilen for første gang. Da er det viktig å huske på at du sikrer dyret godt, og at du tar deg noen pauser underveis av hensyn til dyret, sier Ryste.

Bur er best

Når du tar hunden, katten eller andre kjæledyr med deg i bilen, så er det viktig at du sikrer dyret.

- Ved en kollisjon eller hard oppbremsing vil et kjæledyr som er løst i bilen kunne bli slengt fremover og kan i verste fall skade passasjerer. En løs hund eller katt i bilen kan også forstyrre sjåføren og skape trafikkfarlige situasjoner. Ikke minst er det viktig å sikre dyret for å hindre at det skader seg, sier Ryste.

Den tryggeste måten å sikre hunden eller katten på, er å bruke et bur som er festet til anker i bagasjerommet på bilen.

- Hund eller katt kan også sikres med sele som du fester til setebeltet i baksetet på bilen, men bur er den tryggeste og beste løsningen. Buret skal gi god støtte til dyret, så det må ikke være for stort, og det er ikke behov for ståhøyde i bur til hunden. Legg gjerne et teppe i bunnen av buret for å gjøre det komfortabelt, råder Ryste.

Husk pauser

Hvis du skal på langtur, så er det viktig å legge inn noen pauser underveis så kjæledyret får drikke, gjøre fra seg og bevege seg litt. Både mennesker og dyr trenger å riste litt på beina underveis.

- Vårt siste råd til ferske kjæledyreiere er at de ikke lar dyret bli igjen alene i bilen i steikende vårsol. Vi har testet hvordan temperaturen øker, og bilen kan bli en varmefelle på rekordtid. Det er farlig og ubehagelig for kjæledyret ditt, sier Ryste.

Unngå å ta med kjæledyret når du skal på handletur, så slipper du å la dyret bli igjen i bilen. Hvis du må forlate dyret i bilen, så sett bilen i skyggen og bli borte i så kort tid som mulig. Vær OBS på at temperaturen øker raskt i bilen hvis utetemperaturen er høy, selv om bilen den står i skyggen.

Her er NAF sine tips til ferske kjæledyreiere som skal ut på veien:

  • Sikre kjæledyret godt i bilen
  • Ta pauser underveis
  • Ikke la dyr være igjen alene i bilen i solsteiken

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Den tryggeste måten å sikre hunden eller katten på, er å bruke et bur som er festet til anker i bagasjerommet på bilen. (NAF)
Den tryggeste måten å sikre hunden eller katten på, er å bruke et bur som er festet til anker i bagasjerommet på bilen. (NAF)
Last ned bilde

Lenker

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom