NAF

NAF skuffet over Hareides vedlikeholdsløft: - Kan ta 40 år å reparere fylkesveiene

Del

Regjeringen legger i Nasjonal transportplan 2022-2033 opp til å bruke 16 milliarder kroner over 12 år på å redusere vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene. - Dette er alt for svakt når behovet er så enormt. Forfallet på fylkesveiene er på mellom 60 og 90 milliarder kroner. Det betyr at det kan ta 40 år – nesten to generasjoner – å ruste opp fylkesveiene, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Forfallet på fylkesveiene vil koste mellom 60 og 90 milliarder å utbedre. (Foto: NAF)
Forfallet på fylkesveiene vil koste mellom 60 og 90 milliarder å utbedre. (Foto: NAF)

Tirsdag kveld fortalte samferdselsminister Knut Arild Hareide til Dagsrevyen at Nasjonal Transportplan inneholder en pott til vedlikehold av fylkesveier på til sammen 16 milliarder over 12 år. De første seks årene skal det brukes 825 millioner årlig, mens de siste seks årene skal beløpet økes til 1825 millioner.

- 16 milliarder til fylkesveiene kan høres mye ut, men det er ikke mer enn det regjeringen nettopp lovet bort til to nye veier i Nordland og Troms. Samferdselssektoren i Norge preges av at det er mer populært å bygge nytt enn å vedlikeholde det vi har fra før, sier Ryste.

Hun tror regjeringens vedlikeholdsløfter vil skuffe mange folk rundt om i landet.

- NAF sine medlemmer er tydelige på at politikerne trenger å prioritere opp vedlikehold, slik at de veiene som finnes i dag blir tryggere og bedre å ferdes på. På riksveiene har man over tid begynt å hente opp etterslepet, men fylkesveiene har ikke fått samme satsning. Det kan dreie seg om bedre asfalt, rassikring, og å breie ut smale passeringspunkter, sier Ryste.

Ryste stiller også spørsmål ved den manglende oversikten over det faktiske etterslepet på fylkesveiene.

- Samferdselsministeren sier etterslepet er fra 60 til 90 milliarder. En usikkerhet på 30 milliarder i et så viktig spørsmål er oppsiktsvekkende, og viser at fylkene trenger et kraftfullt bidrag fra staten for å få bukt med forfallet, sier hun.

Nasjonal transportplan 2022-2033 legges frem fredag 19.mars. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Forfallet på fylkesveiene vil koste mellom 60 og 90 milliarder å utbedre. (Foto: NAF)
Forfallet på fylkesveiene vil koste mellom 60 og 90 milliarder å utbedre. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom