NAF

NAF om budsjettavtalen: - Bryter løftet om reduserte drivstoffavgifter

Del

Avgiftene på bensin- og diesel øker etter nyttår. Det er klart etter budsjettavtalen mellom SV og regjeringspartiene. - Dette er det motsatte av det Sp og Ap har lovet. Personbilene ligger an til å nå klimamålene uten avgiftsøkning på drivstoff, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Avgiftene på bensin og diesel vil øke fra nyttår (Foto: NAF)
Avgiftene på bensin og diesel vil øke fra nyttår (Foto: NAF)

Økning i drivstoffavgiftene har vært hett et tema gjennom hele den politiske høsten. Etter forhandlingene med SV har kompensasjonen som Ap og Sp lovet skrumpet inn. Avgiftene på diesel øker dermed med 19 øre literen diesel og 17 øre literen på bensin fra 1. januar.

- Regjeringen bryter med dette sitt eget løfte om å redusere avgifter som rammer folk flest, blant annet drivstoffavgifter. Det er mange som er avhengig av bil i hverdagen og som ikke har råd eller mulighet til å bytte til elbil ennå, sier Ryste. - Derfor vil økte drivstoffavgifter oppleves som at politikerne gir folk en dyrere hverdag, fortsetter hun.

Dyrere for vanlige folk

- Svært få kjøper ny bil, faktisk er hele 4 av 5 bilkjøp en bruktbil. Foreløpig er utvalget av brukte elbiler begrenset. Så selv om nybilsalget nå nesten utelukkende er elbiler, vil det ta flere år før vanlige folk får mulighet til å kjøpe elbil, sier Ryste.

NAFs beregninger viser at med den raske innfasingen av elbiler i Norge, i tillegg til økt bruk av biodrivstoff, ligger personbilene an til å nå målet om 55 prosent reduksjon i klimagassutslippene etter 2030, uten økning i drivstoffavgiftene.

- Om flertallet likevel vil øke drivstoffavgiftene fremover, forventer NAF at bilistene kompenseres krone for krone i andre bilavgifter. Omstillingen må ikke øke den totale avgiftsbyrden på vanlige folk som er avhengige av bilen i hverdagen, sier Ryste.

Avgift på kjøp av brukt elbil

NAF var sterkt kritisk til innføring av full omregistreringsavgift som ble foreslått av Solberg-regjeringen tidligere i høst. I budsjettavtalen blir omregistreringsavgiften på brukte elbiler på kun en fjerdedel av full sats.

- Det skulle egentlig bare mangle. Å innføre avgift på kjøp av brukt elbil når politikerne samtidig presser på for at flest mulig skal gå over på elbil raskest mulig hører ingen steder hjemme. Vi skulle selvsagt ønske de fjernet den helt, men reduksjonen SV har fått på plass er bedre enn full avgift, sier Ryste.

Kollektivselskapene får viktig støtte

NAF har gjennom høsten presset på for at kollektivselskapene skal få kompensasjon for sviktende billettinntekter etter korona. Mange NAF-medlemmer er avhengige av et godt og fleksibelt kollektivtilbud i sin hverdagsreise.

- Vi er fornøyde med at kollektivselskapene nå får støtte. Dette er avgjørende for å hindre at det blir kutt i kollektivtilbudet i en svært vanskelig omstillingsfase for selskapene. Dette er en sak der NAF og Kollektivtrafikkforeningen har stått samlet på forbrukernes side, og vi er glade for at regjeringen har lyttet til en bønn om å sikre kollektivtilbudet, sier Ryste.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Avgiftene på bensin og diesel vil øke fra nyttår (Foto: NAF)
Avgiftene på bensin og diesel vil øke fra nyttår (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom