NAF

NAF: Nybilsalget kraftig ned – men fortsatt glohett elbilmarked

Del

Så langt i år er nybilsalget ned 20 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Men fortsatt kjøper ni av ti privatkunder elbil, og bruktomsetningen av elbiler vokser raskt. NAF mener det haster med å få regjeringens ladeplan på bordet.

Det blir stadig flere elbilister i landet. NAF mener regjeringen bør komme med sin lovede ladeplan.
Det blir stadig flere elbilister i landet. NAF mener regjeringen bør komme med sin lovede ladeplan.

– Selv om bilsalget er kraftig ned fra i fjor så er elbilmarkedet fortsatt glohett. Ventelistene er langt, og elbilen tar raskt innpå bensinbilen som den nest mest solgte bruktbilen etter dieselbilen.

Det sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

Julitallene er klare: Nybilsalget ble elendig, med 7247 solgte nye biler, mot 10 507 i juli i fjor. Så langt i år er det solgt nesten 19 000 færre nye biler enn i fjor: 75 726 mot 94 386 biler, alt i følge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken. 

– Nedgangen skyldes ikke manglende interesse for elbiler, men leveringsproblemer, blant annet på grunn av krigen, sier Braadland. - Det kunne antakelig vært solgt dobbelt så mange elbiler som det gjøres nå, sier han.

Bak nedgangen i antall solgte biler viser statistikken stor forskjell på biler med og uten forbrenningsmotorer.

– Antall solgte elbiler er faktisk litt høyere i år enn i fjor. Det er så langt i år solgt nesten 60 000 elbiler, mot 55 000 i samme periode i fjor. Det er biler med forbrenningsmotor som tar hele støyten, med en nedgang på 23 000 biler, sier han.

Også bruktmarkedet for elbiler vokser. Så langt i år er det omsatt over 50 000 brukte elbiler, som er en vekst på 43 prosent fra rundt 35 000 biler i fjor.

– Stadig flere kjøper brukt elbil. Om rundt ett år kommer elbilen til å danke ut bensinbilen som den nest mest solgte bruktbilen etter dieselbilen, mener Braadland. Så langt i år er det omsatt rundt 80 000 brukte bensinbiler, en nedgang på 15 000 biler fra samme periode i fjor.

Braadland mener at med så mange nye elbilister på veiene må regjeringen snart komme på banen med den ladeplanen de har lovet.

– Landets elbilister trenger støtte til lading i byggelag og fellesgarasjer, det trengs en kraftig vekst i antall hurtigladere langs veiene, og det må bli mye enklere å lade og å betale for lading enn det er i dag, sier han. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det blir stadig flere elbilister i landet. NAF mener regjeringen bør komme med sin lovede ladeplan.
Det blir stadig flere elbilister i landet. NAF mener regjeringen bør komme med sin lovede ladeplan.
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom