NAF

NAF: Nesten ni av ti i distriktene vil ha avgiftskutt på drivstoff

Del

En ny undersøkelse fra NAF viser at 86 prosent av bileierne i distriktene vil ha lavere avgift på drivstoff. – Folk er utålmodige etter å se grep fra regjeringen, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

Når regjeringen unnlater å gi lettelser som monner for bilistene er det folk i distriktene som føler seg sviktet. (Foto: NAF)
Når regjeringen unnlater å gi lettelser som monner for bilistene er det folk i distriktene som føler seg sviktet. (Foto: NAF)

Regjeringen har i regjeringserklæringen lovet å sette ned drivstoffavgiftene. Nye tall viser at spesielt distriktene er svært utålmodige i spørsmålet om avgiftskutt.

  • Nesten ni av ti i distriktene – 86 prosent – mener regjeringen bør kutte i drivstoffavgiftene. I sentrale strøk er andelen 76 prosent.
  • På spørsmål om kuttene bør være permanente eller midlertidige svarer folk i distriktene oftere at de vil ha permanente enn midlertidige kutt. I de sentrale strøkene er det omvendt.
  • Annenhver bilist i distriktene mener avgiftene bør settes ned permanent. Tilsvarende andel for folk i byene er 34 prosent.
  • I distriktene er andelen som mener at dagens avgiftsnivå på drivstoff er akseptabelt halvparten av nivået i byene.

– Når regjeringen unnlater å gi lettelser som monner for bilistene er det folk i distriktene som føler seg sviktet. At folk som bor i distriktene vil ha varige kutt i drivstoffavgiftene kan neppe komme som noen overraskelse på regjeringen, med tanke på at det er i distriktene at bilavhengigheten er størst og elbilandelen er lavest, sier Braadland.

Det siste halvåret har drivstoffavgiftene steget med om lag ti kroner literen på bensin og diesel. Norge har nå verdens nest høyeste priser på bensin og diesel.

Braadland mener det haster for regjeringen å komme opp med noen bidrag som monner. I Sverige har regjeringen vedtatt 1000 kroner til alle bilister, og 500 kroner ekstra til de som bor i distriktene.

Tallene er hentet inn av Norstat på vegne av NAF i juni, og 1103 bileiere er spurt i en landsrepresentativ undersøkelse.

Tabell: 

Sentralitet
Landet 1+2 3+4 5+6
Avgiftene er satt på et greit nivå i dag 16 % 20 % 14 % 10 %
Avgiftene bør settes ned midlertidig, nå mens prisene er høye 44 % 42 % 47 % 36 %
Avgiftene bør settes ned permanent 37 %  34 % 38 % 50 %
Avgiftene på bensin og diesel bør settes opp 3 % 4 % 2 % 4 %
Antall respondenter 1103 510 457 136

Undersøkelsen er utført av Norstat for NAF 8.-20. juni 2022. 1103 personer som eier eller disponerer bil er spurt, og undersøkelsen er landsrepresentativt vektet.

Grupperingen etter sentralitet er utarbeidet av SSB og gir et mål på en kommunes sentralitet, basert på avstander til arbeidsplasser og servicetilbud. Mest sentrale strøk (kategori 1) er Oslo og enkelte omkringliggende kommuner. Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Drammen, Fredrikstad mfl. tilhører sentralitetsgruppe 2. Noen eksempler på de mest perifere kommunene (kategori 6) er Gratangen, Dyrøy, Ulvik, Lavangen, Beiarn, Moskenes og Hasvik.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Når regjeringen unnlater å gi lettelser som monner for bilistene er det folk i distriktene som føler seg sviktet. (Foto: NAF)
Når regjeringen unnlater å gi lettelser som monner for bilistene er det folk i distriktene som føler seg sviktet. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom