NAF

NAF: Elbilsalget til himmels i 2022

Del

Bilsalget så langt i 2022 viser at andelen private som kjøper elbil er på hele 94 prosent. - Dette er ny norsk rekord, og den høyeste andelen vi har sett noen gang. Det betyr at 19 av 20 nye biler som er solgt så langt i år er helt elektriske biler, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

Vinterrekkevidde er et stort usikkerhetsmoment for de som vurderer elbil. (Foto: NAF)
Vinterrekkevidde er et stort usikkerhetsmoment for de som vurderer elbil. (Foto: NAF)

I hele 2021 var den samme andelen på 83 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret for veitrafikken (OFV).

Hittil i år er det solgt drøyt 3000 elbiler, og to av tre biler er gått til privatkunder, resten til næring. Den totale elbilandelen, både privatkjøp og næring, er så langt i 2022 på 88 prosent. I hele 2021 var den samme andelen 65 prosent, alt ifølge tall fra OFV.

Flere nye modeller

- Drøyt to ukers bilsalg er litt kort tid på å si noe om hele 2022, men det er åpenbart at flere piler peker i retning av at 2022 kan bli et super-år for elbilsalg, sier Braadland:

- Det kommer stadig flere elbilmodeller på markedet med lengre rekkevidde og med god plass. Dette bidrar til at flere velger elbil. Samtidig er elbilene fortsatt momsfrie, sannsynligvis på siste året, samtidig som politikerne økte kjøpsavgifter på ladbare hybrider fra første januar i år, sier han.

Foreløpig er elbilens momsfri, som betyr at man slipper et prispåslag på 25 prosent, slik nesten alle andre varer og tjenester har. Regjeringen har sagt at de vil innføre moms på elbiler med et bunnfradrag på 600 000 kroner. NAF forventer at dette skjer fra og med 2023.

Verdens største elbiltest er et verktøy for bilkjøperne

Det høye elbilsalget betyr at det er et stort behov for riktig og sammenliknbar informasjon om hvilken rekkevidde elbiler har. Særlig hvor langt bilene går på vinteren er et usikkerhetsmoment. NAF tester alle elbilene som kommer på markedet, og i neste uke legger medlemsorganisasjonen ut på vintertest med 30 nye elbiler.

- Nå er det mange tusen nordmenn som hver eneste uke skal over på en teknologi som for dem er helt ny. De får gode svar på reell vinterrekkevidde og ladefart på de nye modellene når NAF gjennomfører verdens største elbiltest 26. og 27. januar, avslutter Thor Egil Braadland.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Vinterrekkevidde er et stort usikkerhetsmoment for de som vurderer elbil. (Foto: NAF)
Vinterrekkevidde er et stort usikkerhetsmoment for de som vurderer elbil. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom