NAF advarer mot løse gjenstander i bilen

Selv små og tilsynelatende lette gjenstander er farlige om man må bremse hardt eller om man er uheldig og havner i en kollisjon. Disse er lette å glemme og mange tenker ikke over at et nettbrett, en mobiltelefon eller en bok kan gjøre stor skade. Et nettbrett, som veier under en kilo, får en kraft på hele 24 kilo ved en bråstopp i 50 kilometer i timen. Økes farten til 70 kilometer i timen blir kraften 36 kilo. I 100 kilometer i timen vil nettbrettet få en kraft på 96 kilo.
- Skal noen bruke nettbrett eller mobiltelefon under kjøreturen er det lurt å feste disse til egnede stativer samtidig som man sørger for at småting legges i hanskerommet eller andre trygge plasser, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF
Sikre lasten – og pass på at den ikke hindrer sikten
NAFs pakkeråd før påsken er å legge de tunge tingene lavt og så langt frem mot seteryggen i bagasjerommet som mulig. Deretter følger du på med lettere og lettere bagasje. Til slutt sikrer du det hele med spennbånd eller bagasjenett slik at bagasjen ikke kan forskyve seg eller komme flygende.
- Dette har både med sikkerhet og med bilens kjøreegenskaper å gjøre. Legger du tunge ting på toppen eller helt bakerst i bagasjerommet forskyver du bilens tyngdepunkt. Det vil føre til at bilen får andre og dårligere kjøreegenskaper, sier Jan Harry Svendsen.
- Ikke bruk skiboksen som ekstra bagasjerom
- Lange gjenstander, som ski og staver, kan du godt legge i skiboksen om man fester dem godt. Ta også en ekstra sjekk av skistativet og festene til skiboksen så du vet at det er montert riktig og ikke kan falle av eller forskyve seg. Pass også på at du ikke laster mer på taket enn hva bilen er godkjent for, forklarer Svendsen
NAF advarer mot å bruke skiboksen som et ekstra bagasjerom.
- Det kan være fristende å utnytte plassen i skiboksen maksimalt, men i en skiboks skal du bare frakte lette gjenstander. En skiboks er ikke konstruert for å kunne frakte tunge gjenstander, og den ekstra vekten på taket gjør bilen mer ustabil, sier NAF-rådgiveren.
Hund trives best i bur
Kjæledyr trives best i bur eller i godkjent hundesele når de er i bilen. Er dyret løst kan det distrahere sjåføren, eller det kan skades om du plutselig må bremse.
- Pass på å stoppe slik at også hunden eller kjæledyret får en pause. Benytt anledningen til å rusle deg en liten tur. Da blir både du og kjæledyret opplagte og klar for nye kilometer, sier Svendsen.
Her er NAFs fem pakkeråd:
- Legg tung last så lavt og langt frem som mulig. Pass på at du ikke hindrer sikten bakover når du pakker.
- Husk på å sikre lasten godt. Bruk stropper eller lastenett som du fester til forankringspunktene i bagasjerommet. Har du bagasje inne i bilen kan den sikres med bilens bilbelter.
- Legg små gjenstander i hanskerommet eller andre sikre steder. Fest nettbrett og telefoner slik at de ikke ligger løst. Ikke legg løse gjenstander på toppen av annen bagasje eller løst inne i bilen.
- I takboksen skal du kun ha lette gjenstander – pass på at du ikke overskrider maksimalvekten for taklast. Hva den er finner du i vognkortet eller i bilens instruksjonsbok. Ikke glem å ta med vekten av skistativ og takboks.
- Dyr fraktes best i bur – eller i en sele som er laget for sikring av dyr i bil. Ikke la kjæledyr gå løst i bilen.
Kontakter
Jan Harry SvendsenRådgiver
Tel:+47 934 47 754janharry.svendsen@naf.noBilder



Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Elbilene kjører 130 kilometer lenger enn i 20205.6.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
På bare tre år har rekkevidden til bilene i NAF og Motors store elbiltester økt kraftig. - Siden vi startet med testene vinteren 2020 har gjennomsnittlig rekkevidde blant elbilnyhetene økt med 130 kilometer, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Priv til red.: Verdens største elbiltest kjører gjennom ditt område tirsdag 6. juni2.6.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
El prix – Verdens største elbiltest - kjører tirsdag 6. juni gjennom ditt lokalområde. Bilene kjører fra Oslo om morgenen. Underveis har bilene korte pauser på Gjøvik, Vinstra og Dombås. Etter endt test samles bilene på Otta, Vinstra og Spidsbergseter.
Dårlige veier tar 30 liv i året: - Marsjordre til samferdselsministeren1.6.2023 14:30:42 CEST | Pressemelding
Forfallet på norske veier har økt, og dårlige veier forårsaker rundt 30 dødsulykker i året, slår Riksrevisjonen fast i en ny rapport. - Det har sviktet i den viktigste oppgaven veimyndighetene har, nemlig å sikre et trygt veinett over hele landet, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Tre av fire ikke-elbilister har stor rekkeviddeangst1.6.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Frykten for å kjøre elbilen strømtom på langtur er stor, særlig blant bensin- og dieselbilistene. - Rekkeviddeangsten lever i beste velgående og er en brems i overgangen til elbil, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Én av ti skal aldri ha elbil31.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nesten halvparten sier de skal kjøpe seg elbil neste gang de bytter bil. Men en hard kjerne stritter mot: Hver tiende nordmann sier at det er helt uaktuelt med elbil. Andelen har ligget fast i seks år.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom