NAF

NAF: - Slik redder du bilen fra veisaltet

Del
Det ble brukt 88 tusen tonn salt på riksveiene forrige vinter. For bilen din er det dårlig nytt. - Jevnlig vedlikehold er hemmeligheten til å holde rusten unna, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.
Snø og kulde betyr at det brukes mye salt på norske veier. For bilen din er dette dårlig nytt (Foto: NAF)
Snø og kulde betyr at det brukes mye salt på norske veier. For bilen din er dette dårlig nytt (Foto: NAF)

- Selv om saltbruken har gått noe ned siden toppåret i 2017- 2018, da det ble brukt rett i underkant av 153 tusen tonn, er det fortsatt mye bruk av salt på norske veier. Salt er dårlig nytt for bilen din og fører til korrosjon, lakkskader og skader på bremser og hjuloppheng, ifølge NAF.

- Vask bilen hyppig

- Vi anbefaler at du er nøye med bilvasken om vinteren. Egentlig bør du vaske bilen hyppigere om vinteren enn hva man gjør om sommeren, forklarer Svendsen.

NAFs råd er å være spesielt nøye med å spyle av understellet, bremsene, inne i skjermer og andre steder der veisaltet fester seg.

Men ikke alle har utstyr for å spyle av bilen under. Da kan vaskehaller være et godt alternativ.

- Både selvvaskehaller og tradisjonelle vaskehaller har utstyr der man når langt under bilen. Bruker du en vaskehall bør du alltid velge en vask med underspyling. Målet er å få bort saltet som samler seg på understell, hjuloppheng, bremser og batterier.

Elbilbatteriet tåler underspyling

Mange er bekymret for skader på batteriet på elbiler ved bruk av underspyling.

- Batteriet ligger i en vanntett kasse. Det er utformet slik at det fint tåler en tur i vaskehallen. Mengden vann som brukes er lite i forhold til hva batteriet for eksempel utsettes for ved en tur på våt vei eller når du kjører gjennom vanndammer, forklarer Svendsen.

Vask månedlig eller oftere

NAFs råd er at man vasker bilen minst en gang i måneden gjennom vinteren, men gjerne oftere. Er det sprengkulde bør du selvsagt vurdere hvor nødvendig bilvasken er, men du kan fint vaske når det er noen minusgrader.

- Pass på at du rett etter vasken smører inn lister rundt dører og ladeluke med silikonstift slik at det ikke fryser. En liten bit med tape over låsen er også en billig forsikring for å hindre at låsen fryser, sier Svendsen.

Bremsetest til slutt

Ikke glem å prøvebremsene etter du har vasket og brems gjerne kraftig opp noen ganger mellom hver gang du vasker bilen. Da hindrer du rustdannelse på skivene, men pass på at det ikke biler bak deg når du gjør dette. Jevnlig vedlikehold er en god forsikring mot rustangrep, og en er med på å bevare investeringen en bil er.

- Har du en bil som er godt vedlikeholdt holder den seg bedre i pris den dagen du skal selge den. Samtidig er den lettere å selge.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Snø og kulde betyr at det brukes mye salt på norske veier. For bilen din er dette dårlig nytt (Foto: NAF)
Snø og kulde betyr at det brukes mye salt på norske veier. For bilen din er dette dårlig nytt (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom