NAF

NAF: - Pass opp for flatt bilbatteri om sommeren

Del

Fergekø og høye bompengeutgifter er ikke de eneste utfordringene bilturistene i sommer kan møte på. – Startvansker og flatt batteri hører ikke bare vinteren til. Det er de mest vanlige årsakene til at NAFs bilbergere rykker ut, også på sommeren, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

De aller fleste med flate batterier kommer seg videre etter å ha fått starthjelp fra NAFs bilbergere. (Foto: NAF)
De aller fleste med flate batterier kommer seg videre etter å ha fått starthjelp fra NAFs bilbergere. (Foto: NAF)

Startproblemer og flatt batteri er de vanligste assistanseoppdragene for bilbergerne i NAF. Sommerferien er ikke noe unntak. Dette gjelder både biler med bensin- eller dieselmotor og elbiler, siden elbiler har et vanlig 12-voltsbatteri som gir strøm til all styringselektronikk.

- Du kan selv sørge for å vedlikeholde batteriet og dermed forebygge startproblemer. En vedlikeholdslader som du kan bruke hjemme kan være en god investering. Gjør du dette jevnlig tar du vare på batteriet over tid. Skal du på langtur kan det være lurt å lade batteriet før du drar, rådgir Ryste.

Når bør du bytte batteriet?

- Et nesten flatt batteri som så vidt starter bilen blir ikke fulladet av noen kjøreturer. Derfor er det lurt å bruke en vedlikeholdslader, sier Ryste.

Du kan også oppsøke et verksted, en bensinstasjon eller et NAF-senter å få hjelp der. De kan de i tillegg sjekke om dynamoen, som sørger for å lade opp batteriet når motoren er i gang, lader godt nok.

Et bilbatteri holder som regel rundt 5 år, men det er avhengig av vedlikeholdet og bruk av bilen.

- Merker du at bilen er tregere å starte, at motoren dras litt saktere rundt enn vanlig, så kan det være batteriet som begynner å fuske litt, sier Ryste. - Mange nyere biler varsler også om at batteriet har lite strøm, fortsetter hun.

Hvis dette skjer så kan det være lurt å først prøve å lade batteriet. Hjelper ikke det eller du er usikker på hva du skal gjøre så kan du få batteriet sjekket og eventuelt byttet.

Tenk sikkerhet ved motorstopp

Motorstopp er den nest mest vanlige årsaken til at folk trenger hjelp fra bilbergerne på sommeren. Skulle du få motorstopp på ferieturen, gjelder det å holde hodet kaldt og tenke på sikkerheten.

- Få alle i bilen ut og trygt inn på veiskulderen, godt unna bilene som passerer på veien. Er dere på motorveien, få alle over på den andre siden av autovernet. Ta på refleksvesten, sett ut varseltrekanten og tilkall hjelp, sier Ryste.

De vanligste årsakene til bilberging hos NAF sommeren 2020:

  • Startvansker (ofte, men ikke alltid, på grunn av flatt batteri)
  • Motorstopp
  • Flatt batteri
  • Punktering
  • Hjul og hjuloppheng

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

De aller fleste med flate batterier kommer seg videre etter å ha fått starthjelp fra NAFs bilbergere. (Foto: NAF)
De aller fleste med flate batterier kommer seg videre etter å ha fått starthjelp fra NAFs bilbergere. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom