NAF

NAF: - Dette kan skje med bilen om du kjører i ekstremvær 

Del

Ekstremværet Gyda er ventet å treffe fastlandet med storm styrke og det er sendt ut rødt farevarsel. NAF advarer bilister som har tenkt seg ut på veien i stormen. - Potensielt kan stormen ødelegge bilen din, i tillegg til at du kan komme opp i farlige situasjoner, sier rådgiver Jan Harry Svendsen i NAF.

Kraftig regn og vann i veibanen gir fare for vannplaning. Foto: NAF
Kraftig regn og vann i veibanen gir fare for vannplaning. Foto: NAF

- Regn som fryser på bakken til is og vindkast med storms styrke er ikke vær man bør kjøre bil i med mindre man absolutt må.Myevann i veibanen øker faren for vannplaning og med vinterdekk er faren for vannplaning ytterligere forsterketadvarer Svendsen. 

Onsdag er det sendt ut rødt farevarsel for store deler av kysten. NAF ber bilistene om å være varsomme. 

- Kraftig vind kan føre til plutselige kast i bilen. Er det i tillegg glatt kan det være nok til at man mister kontrollen. Bilister må også være oppmerksomme på at større kjøretøy kan bli tatt av vinden. I verste fall kan de velte eller blåse av veien, sier Svendsen 

Unngå vannansamlinger 

Kraftig nedbør i tillegg til sterk vind gjør ikke situasjonen bedre. Ifølge NAF kan bilen få alvorlige skader av vann som trenger inn i styringsenheter og motorer. 

Vi oppfordrer til å være svært forsiktig med å kjøre ned i vannansamlinger uten at du vet hvor dypt det er. De fleste normale biler er ikke bygget for å vade gjennom dypt vann. Resultatet kan bli svært kostbart dersom man tar sjansen og det viser seg at vannet er dypere enn man først trodde, advarer Svendsen.

Kjør etter forholdene 

NAF oppfordrer bilister til å tenke gjennom om de kan la bilen stå når ekstremværet står på som verst. De som må ut på veiene bør kjøre forsiktig og være forberedt på at de kan møte på hindringer langs veien. 

- Det aller beste er å la bilen stå, men om du likevel må ut å kjøre er det viktig at man kjører etter forholdene. Vær oppmerksom på at veggrepet kan skifte raskt i denne typen av ekstremvær. Tenk også på at du kan bli stående fordi veien stenges eller fordi det skjer en ulykke, sier Svendsen. 
 

Husk nødvendig utstyr
NAF oppfordrer de som skal ut på veien under ekstreme værforhold om å ha med seg blant annet varme og tørre klær, pledd eller varmefolie, spade, kjetting eller snøstripsrefleksvest, vann og drikke samt førstehjelpsskrin. 

- Om du blir stående fordi en vei er stengt eller det har skjedd en ulykke vil værforholdene fort gjøre at det blir kaldt i bilen. Blir du i tillegg våt er det ikke så mye som skal til før situasjonen blir dramatisk. Samtidig kan det ta tid før hjelp kommer frem og man kan risikere å bli stående lenge. Sørg derfor også for at elbilen er fulladet og at du har full tank dersom du kjører en bil med bensin- eller dieselmotor, sier Svendsen.

 

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kraftig regn og vann i veibanen gir fare for vannplaning. Foto: NAF
Kraftig regn og vann i veibanen gir fare for vannplaning. Foto: NAF
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom