Statens vegvesen

Nå er det slutt på å levere skiltene på trafikkstasjonen

Del

Har du en bobil, veteranbil eller motorsykkel som skal avregistreres for sesongen? Fra 12. september er det fort gjort!

Foto Bård Asle Nordbø/Statens vegvesen
Foto Bård Asle Nordbø/Statens vegvesen

Hvert år møter tusenvis av nordmenn opp på en trafikkstasjon for å midlertidig avregistrere et kjøretøy. Dette gjelder særlig sesongkjøretøy som bobiler, motorsykler, mopeder og veteranbiler som ikke brukes i vinterhalvåret.

Bare i 2021 gjaldt dette 190 000 kjøretøy.

– Vi er veldig fornøyde med å kunne levere denne tjenesten som betyr at våre brukere ikke trenger å levere eller hente skilt på trafikkstasjonen og i stedet beholder skiltene, og av- og påregistrerer på nett. Dette sparer hver bruker for to oppmøter på trafikkstasjonen, sier Heidi Øwre, seksjonsleder i Statens vegvesen.

Ordningen innføres som en del av regjeringens digitaliseringsstrategi for offentlig sektor. Dette er en av flere løsninger som Statens vegvesen utvikler for å gi en enklere hverdag for innbyggere og næringsliv gjennom bedre tjenester, mer effektiv ressursbruk i offentlige virksomheter og legge til rette for produktivitetsøkning i samfunnet.

– Våre løsninger knytter seg til registrert eier på kjøretøyene. Hvis du leaser et kjøretøy har du ikke mulighet til å av- eller påregistrere kjøretøyet ved å bruke våre selvbetjeningsløsninger, forklarer Øwre.

Hun påpeker at om du avregistrerer kjøretøyet, så opphører som oftest all forsikring.

– Du må selv vurdere om det er behov for forsikring mens kjøretøyet er avregistrert og ta kontakt med forsikringsselskapet ditt dersom kjøretøyet fortsatt skal være forsikret. Du kan bli økonomisk ansvarlig hvis kjøretøyet forårsaker skade og det er uforsikret, påpeker Øwre.

Skiltene kan stå på kjøretøyet eller oppbevares forsvarlig av kjøretøyeier på egnet sted. Dersom kjøretøyet regelmessig er i bruk av flere enn kjøretøyeier, bør kjøretøyeier tydelig informere om at kjøretøyet avregistreres og dermed ikke kan brukes.

Hvis du har skiltene, kan du selv påregistrere kjøretøyet når du ønsker det, forutsatt at du har tegnet ansvarsforsikring, at du har godkjent EU-kontroll og at det ikke er andre forhold som hindrer påregistrering. Kjøretøyet kan ikke avregistreres i selvbetjeningsløsningen igjen før det har gått 15 dager siden påregistreringen.

Registreringsstatus på kjøretøy kan du sjekke på vegvesen.no/kjoretoyopplysninger

Viktig å tenke på ved avregistrering av kjøretøy:

  • Kjøretøyet skal ikke brukes fra det øyeblikket det er avregistrert.
  • Når kjøretøyet avregistreres, blir det automatisk uforsikret.
  • Bruk av uforsikret kjøretøy kan medføre gebyr eller sanksjoner og eier/fører kan bli økonomisk ansvarlig hvis kjøretøyet forårsaker skade.
  • Kjøring med avregistrert kjøretøy medfører gebyr på 5000 kroner. Fører og eier er solidarisk ansvarlig.
  • Kjøretøyet må plasseres forsvarlig og låst, og kan ikke stå på gate/vei, plass eller andre steder der allmenheten kan ferdes.
  • Alle som avregistrerer kjøretøyene sine, må informere andre som også har tilgang på kjøretøyet.
  • Vi anbefaler at skiltene tas av kjøretøyet og lagres på egnet sted slik at ingen ubevisst benytter ditt avregistrerte og uforsikrede kjøretøy.

Kontakter

Pressevakt Trafikant og kjøretøy(Besvares mellom kl. 08 - 15.30)

* Føreropplæring
* Førerkort
* Kjøretøy
* Utekontroll
* Trafikkstasjoner
* Tilsyn med trafikkskoler, verksteder og parkeringstilbydere

Tel:940 10 401pressetk@vegvesen.no

Bilder

Foto Bård Asle Nordbø/Statens vegvesen
Foto Bård Asle Nordbø/Statens vegvesen
Last ned bilde
Foto Kimm Saatvedt
Foto Kimm Saatvedt
Last ned bilde

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen
Statens vegvesen
Postboks 1010 Nordre Ål
2605 Lillehammer

22 07 30 00http://www.vegvesen.no

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom