Myndighetene satser på arbeidsrettet integrering, men får ikke flere innvandrere i jobb
- At deler av innvandrerbefolkningen står utenfor arbeidslivet over tid, er uheldig for de det gjelder og kostbart for fellesskapet. Jobb er en viktig inngang til det norske samfunnet og en forutsetning for økonomisk selvstendighet. Det er alvorlig at satsingen på kompetansebygging og arbeidsrettede tiltak ikke sikrer flere jobb og en varig tilknytning til arbeidslivet, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.
Riksrevisjonen har undersøkt hvordan myndighetene jobber for å integrere innvandrere med fluktbakgrunn, inkludert deres familiegjenforente og kvoteflyktninger, ved å kvalifisere dem til arbeid. Gruppen er sammensatt og det er stor variasjon i den enkeltes kompetanse og arbeidserfaring, fra høyt utdannede til analfabeter. Derfor er det nødvendig med tilpassede tiltak og relevante jobbmuligheter.
Til tross for mange og varierte tiltak fra både statlige myndigheter og kommunene, viser undersøkelsen at sysselsettingsgapet mellom innvandrere og majoritetsbefolkningen fortsatt er stort. Konsekvensen er at mange ikke kan forsørge seg selv og er avhengige av offentlig støtte. De enkelte tiltakene fungerer for dårlig hver for seg og de ansvarlige myndighetene samarbeider for lite.
Mange får ikke jobb og flere faller ut av arbeidslivet
Introduksjonsprogrammet i kommunene er myndighetenes viktigste integreringstiltak, men det fungerer ikke godt nok. Tiltaket skal sikre nyankomne innvandrere grunnleggende ferdigheter i norsk og samfunnskunnskap og få de raskt i arbeid eller utdanning.
I 2018 deltok over 27 000 personer i programmet, men undersøkelsen viser at mange ikke får jobb etterpå. 70 prosent av deltagerne skal være i jobb eller utdanning etter ett år, men dette målet er ikke nådd i noen av årene 2010 til 2018. De første fem årene etter introduksjonsprogrammet øker andelen som jobber, men deretter synker den. I tillegg har mange små stillinger og lønn langt under gjennomsnittet og derfor ikke mulighet til å forsørge seg selv.
Undersøkelsen viser også at å delta på NAVs arbeidsmarkedstiltak øker sannsynligheten for å komme i jobb. Allikevel faller mange av deltakerne gradvis ut av arbeidslivet igjen. Frafallet er faktisk størst blant de som har deltatt på tiltak. Det betyr at NAVs tiltak fungerer på kort sikt, men ikke over tid.
Flere tar videregående opplæring
Riksrevisjonens undersøkelse viser at en positiv effekt av introduksjonsprogrammet er at flere deltar i videregående opplæring. Andelen deltagere har økt fra 2,6 prosent i 2011 til 9 prosent i 2018.
- Det er gledelig at stadig flere tar videregående opplæring gjennom introduksjonsprogrammet. Det åpner viktige dører inn i samfunnet, både til arbeidslivet og høyere utdanning, sier Foss.
Riksrevisjonen leverte undersøkelsen om myndighetenes arbeid med å integrere innvandrere gjennom kvalifisering og arbeid til Stortinget 26. november.
Nøkkelord
Kontakter
Siri Bentserud WingereiPressekontakt
Tel:990 39 479Siri-Bentserud.Wingerei@riksrevisjonen.noBilder
Om Riksrevisjonen
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Konsulentavtale: Betydelig overskridelse og lite oppfølging20.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Departementene har brukt 187 millioner kroner mer enn rammeavtalen tilsier når de har kjøpt konsulenttjenester til IKT. Overskridelsen er betydelig og DSS har ikke fulgt opp, mener Riksrevisjonen.
Flere unge bryter loven – forebyggingen har sviktet18.6.2025 13:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Unge som bryter loven, blir stadig yngre og lovbruddene mer alvorlige. – Undersøkelsen vår viser at myndighetene har sviktet i det forebyggende arbeidet. Det er kritikkverdig, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Pressekonferanse i dag: Ny rapport om ungdomskriminalitet18.6.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Riksrevisjonen har undersøkt hva myndighetene har gjort for å forebygge og håndtere barne- og ungdomskriminalitet. Velkommen til pressekonferanse i dag kl. 13.
Pressekonferanse: Myndighetenes innsats mot ungdomskriminalitet13.6.2025 13:14:24 CEST | Presseinvitasjon
Hva har myndighetene gjort for å forebygge og håndtere ungdomskriminalitet? Det har Riksrevisjonen undersøkt. Velkommen til pressekonferanse onsdag 18. juni kl. 13.
Langt igjen til samanhengande digitale tenester11.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Arbeidet med livshendingane har i liten grad gitt innbyggjarane betre samanhengande digitale tenester. Usikker finansiering og dårleg samordning er hovudproblema.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom