Kifinfo

Musikkutdanninga: Klassisk, konservativ og diskriminerande?

Del

Det er mogleg å gjennomføre ei grad ved Noregs musikkhøgskule utan å sjå ei einaste kvinne eller ein person med minoritetsbakgrunn på dirigentpodiet, hevdar masterstudent.

Foto: Alexander Henshaw. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.
Foto: Alexander Henshaw. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.

Av: Gunn Kvalsvik, Kifinfo

Ytringa og kritikken kom i form av ein innlegg publisert i Kontekst, signert masterstudent Siri Storheim.

Debattinnlegget har skapt debatt, og Storheim fortel til Kifinfo at ho har fått mykje positive tilbakemeldingar, særleg frå andre studentar.

I tillegg har ho fått eit motsvar av viserektor Sidsel Karlsen. Karlsen kjem vi attende til. Det same gjeld kva musikkprofessor Hilde Synnøve Blix seier om tilstanden ved høgskulen. Ho har i mange år har vore oppteken av likestilling og mangfald i akademia innan fagområdet kunst og musikk.

På spørsmål om kvifor ho skreiv innlegget, seier Siri Storheim følgande:

– Eg gjekk gjennom semesterplanen for Musikkhøgskulens symfoniorkester for hausten 2022. Planen bestod eine og åleine av mannlege komponistar og dirigentar. Etter snart seks år ved skulen vart eg ikkje akkurat forbausa, men eg kjende på ein frustrasjon og at dette ikkje er greitt. Difor valde eg å ytre meg.

Tida står stille

Siri Storheim fortel at ho gjennom studentåra ved Musikkhøgskulen har hatt ulike studentverv der likestilling og mangfald har stått på agendaen. Ho meiner at ho og fleire har prøvd å nå fram, men at det er som om reglane er annleis i musikkverda.  

– Eg minnest attende til barndomen og korpsverda, då eg på landsstemner opplevde at dirigenten vår var einaste kvinne. Sjølv då reagerte eg. No, nesten 20 år seinare, verkar det som om landsskapet er det same. Berre unntaksvis dukkar det opp ei kvinne.

– Er det berre i topp-posisjonane at «kvite menn» dominerer, eller ser du liknande strukturar også på studentnivå?

– Ved komposisjon- og direksjonstudiar, der eg studerer, er kjønnsmønsteret tydeleg frå fyrste studietrinn.

Storheim reflekterer rundt kvifor det er sånn, og seier at ho trur det skjer noko allereie ved utveljinga av studentar som får starte ved studiet. 

Les heile saka hos Kifinfo

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Alexander Henshaw. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.
Foto: Alexander Henshaw. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.
Last ned bilde

Lenker

Om Kifinfo

Kifinfo
Kifinfo
Drammensveien 288
0283 Oslo

https://kifinfo.no/nb

Følg pressemeldinger fra Kifinfo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kifinfo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom