Musikkterapi-forsker vant Forsker Grand Prix

Tolv PhD-kandidater deltok i finalen og hver av dem fikk fire minutter på seg til å engasjere publikum med fortellingen om sin egen forskning.
Tora Söderström Gaden jobber med å forstå hvordan musikk kan påvirke båndet mellom premature nyfødte barn og deres foreldre, foreldrenes mentale helse og barnets utvikling. Hun følger familier med premature over to år gjennom sykehusinnleggelse og overgangen til hjemmet. Forskningen gjennomføres i Norge, Polen, Israel, Colombia og Argentina. Ulike land, men alle med ordninger som gjør at foreldre har mulighet til å være til stede på sykehuset med barnet sitt, delta aktivt i pleie og omsorg, og dermed også i musikkterapi.
De to beste kandidatene fra seks delfinaler i fra Kristiansand, Trondheim, Bergen, Stavanger, Oslo og Tromsø gikk videre til den store finalen som ble avholdt på Byscenen i Trondheim lørdag kveld.
Deltakerne er doktorgradsstipendiater som er godt i gang med graden sin, men som ennå ikke har disputert. De er plukket ut flere måneder i forveien og har fått profesjonell hjelp både med innholdet i presentasjonen og til sin sceneopptreden.
– Gratulerer med imponerende innsats og seier i Forsker Grand Prix 2020! I en tid der tillit til forskning er viktigere enn noensinne, er god forskningsformidling helt avgjørende. Deltakerne i Forsker Grand Prix er glitrende eksempler at det er mulig å forklare forskning på en måte som vi alle kan forstå, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.
Publikum fikk høre om mange fagfelt under finalen: Fra mobbing, musikkterapi hos premature og foreldrene deres, traumer hos personer med autisme og utviklingshemming, en tidsreise på piano og helt til lovløse nanosystem og hvordan vi kan få mer treffsikre medisiner.
Forskningsrådet startet Forsker Grand Prix i 2010 for å hjelpe forskere med å dele kunnskapen sin, og siden den gang har over 500 fått denne treningen.
Presentasjonene bedømmes ut fra fremførelse, struktur og innhold. I tillegg til publikum var det et dommerpanel bestående av journalist i NRK Erlend Lånke Solbu, områdedirektør i Forskningsrådet Kristin Danielsen og skuespiller ved Trøndelag Teater Ingrid Bergstrøm. Stemmene teller 50/50 fra publikum og fagjury.
Konferansier var Solveig Kloppen. Prisen ble delt ut av rektor ved NTNU, Anne Borg.
Nøkkelord
Kontakter
Sidsel Flock Bachmann
E-post sfb@forskningsradet.no
Mobiltelefon 977 555 66
Bilder


Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
49 millioner kroner til CO2-fangst og -lagring24.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Fem prosjekter får finansiering til forskning på CO₂-håndtering. Noen av forskergruppene skal utvikle mer kostnadseffektiv teknologi mens andre ser på miljøpåvirkning og hvilke insentiver og rammebetingelser som trengs for at industrien skal ta teknologien i bruk i større skala.
90 millioner kroner til forskning på helsetilbud for utsatte grupper20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen gir 90 millioner kroner til forskning på helsen til utsatte befolkningsgrupper. Nær 10 millioner skal brukes til forskning på helsetilbud for barn av spilleavhengige.
416 millioner til energiforskning16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
33 nye forskningsprosjekter får penger til å forske på blant annet Enova-støtten til husholdninger, konsekvenser av elektrifisering av sokkelen, flytende solceller, sikkerhet på batteriferjer og bærekraftige datasentre.
Toppforskere får 191 millioner kroner10.6.2025 11:48:10 CEST | Pressemelding
Nitten forskningsprosjekter med mulighet for banebrytende resultater får nå finansiering fra Forskningsrådet. Hvordan rike familier etableres og forvalter rikdommen sin, hvordan hav blir til og sammenhengen mellom miljøet i tarmene, medisinbruk og tarmkreft er noen av temaene det nå skal forskes mer på.
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom