Museum fikk smykker fra grav til høystatus vikingkvinne levert på døren
Det er ikke hver dag arkeologene på Arkeologisk museum i Stavanger får hakeslepp når de tar imot publikum som skal levere noe, men sist uke opplevde arkeolog Kristine Orestad Sørgaard nettopp det da draktutstyr typisk for en husfrue i vikingtiden ble levert til museet.

Sørgaard trengte knapt å kaste et blikk på smykkene for å tidfeste dem:
– Dette funnet skriker vikingtid. Både de ovale spennene med forsølving, den likearmede spennen og de to armbåndene er typiske for perioden. I tillegg hadde kvinnen fått med seg et perlesmykke med over 50 perler, sier hun.
De ovale spennene holdt selekjolen oppe, og er karakteristiske for kvinnegraver fra vikingtiden. De ble brukt i par sammen med en tredje spenne, som holdt sammen sjalet eller kappen. Perlekjedet hang som en lenke mellom de to ovale spennene.
Arkeologene daterer funnet til tidlig vikingtid, spesielt på grunn av en av perlene, en mosaikkperle, som er fra rundt 850.
Få funn fra vikingtiden i området
Gjenstandene er funnet i Frafjord i Gjesdal kommune i Rogaland. Funnstedet er i seg selv interessant:
– I Frafjord og i de sørlige deler av Ryfylke er det funnet veldig mye fra periodene før vikingtiden, men veldig lite fra selve vikingtiden. Å få på plass en slik brikke i historien til området er derfor veldig verdifullt, sier arkeolog Barbro Dahl, som har gjort mange arkeologiske undersøkelser i regionen
Blant perlene er også sølv- og gullfolierte perler, som skulle etterligne ekte sølv og gull. Slike perler var svært populære i vikingtiden.
Kunnskap tapt
Giverne vet ikke når, hvordan eller nøyaktig hvor smykkene i sin tid ble funnet.
–Akkurat det at vi har gått glipp av denne kunnskapen, og at fagfolk ikke fikk anledning til å undersøke funnstedet da funnet ble gjort er trist siden vi dermed har gått glipp av mye viktig informasjon. Som for eksempel informasjon om de mest bemerkelsesverdige av perlene kvinnen hadde fått med seg: Tre perler av blått glass, sier Kristine Orestad Sørgaard.
De tre blå glassperlene til Frafjord-kvinnen er nemlig fra eldre jernalder og dermed flere hundre år eldre enn de andre perlene.
– Enten er dette arvegods, eller så er funnet blandet sammen med et annet funn fra en annen, mye eldre grav. Det vil vi aldri få vite, sier Kristine Orestad Sørgaard som understreker at dette er grunnen til at det er så viktig at private finnere melder fra om funn de gjør, så fort som mulig.
Arkeologen forteller at det dessverre er en vanlig misforståelse at grunneier må betale for undersøkelsene dersom det blir gjort funn på privat grunn.
– Faktum er at staten dekker utgifter til arkeologiske undersøkelser dersom du skal bygge deg enebolig, garasje eller noe annet som er til privat bruk, påpeker hun.
Viser internasjonal kontakt
Denne typen draktutstyr var typisk for husfruer i vikingtiden.
– Frafjord-kvinnen tilhørte samfunnets øverste sjikt, for det var ikke alle forunt å bære slike smykker. Smykkene viste ikke bare hvilken status hun hadde i dette livet, men også hvilken sosial posisjon hun skulle innta i livet etter døden, og var sånn sett viktige sosiale markører, ikke bare på jorden, men også i det hinsidige. Sannsynligvis har hun også fått med seg redskaper i graven, som spinnehjul og vevsverd, utdyper Kristine Orestad Sørgaard.
Utstyret til Frafjord-kvinnen vitner om blomstrende internasjonal kontakt og handel. Ovale spenner ble masseprodusert i byer som Kaupang og Ribe, mens flere av perlene kan stamme fra middelhavsområdet og Midtøsten.
Norges kulturarv
Funn som er eldre enn fra 1537 skal rapporteres og leveres til kulturminnevernet.
Har du noe liggende hjemme som du lurer på om kan være en oldsak? Ditt funn kan være en annen brikke i puslespillet om fortiden vår.
For funn i Rogaland skal du ta kontakt med Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger. I resten av landet skal du ta kontakt med fylkeskommunen, som vil hjelpe deg videre.
–Slike funn representerer Norges kulturarv og er brikker i puslespillet om vår felles fortid. Vi setter veldig stor pris på denne innleveringen, sier Kristine Orestad Sørgaard.
Alle som leverer oldsaker til Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger får et diplom med fotografi og opplysninger om alder og hva gjenstanden har vært brukt til.
Se gjenstander og objekter fra Arkeologisk museum, UiS, i DigitaltMuseum
Nøkkelord
Kontakter
Kristine Orestad SørgaardArkeolog, Avdeling samlingArkeologisk museum, Universitetet i Stavanger
Tel:414 33 756kristine.sorgaard@uis.noBilder





Lenker
Om Universitetet i Stavanger (UiS)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
EU støtter europeisk universitet i Norge1.8.2022 11:37:52 CEST | Pressemelding
EU gir støtte til fire nye år med ECIU University. Det betyr at studenter ved Universitetet i Stavanger får mange flere muligheter til å løse samfunnsutfordringer i løpet av studiene.
Paramedisin og toll topper listene25.7.2022 10:55:53 CEST | Pressemelding
Bachelor i paramedisin beholder førsteplassen for høyest poenggrense av utdanningene ved UiS. På andreplass ligger bachelor i toll, vareførsel og grensekontroll, som er Norges mest søkte utdanning per studieplass.
Norskledet forskningsprosjekt knyttet til fødsel og nyfødt-gjenoppliving kan redde 25 000 liv årlig i Tanzania7.7.2022 14:34:54 CEST | Pressemelding
Etter fullførte doktorgrader i fødsel og nyfødt-gjenoppliving ved UiS dro de fire legene hjem til Tanzania. Der leder de utrulling av Safer Births-programmet som er på god vei mot målet om halvering av nyfødtdødeligheten første døgn, 25 prosent færre dødfødsler og redusert mødre-dødeligheten. Nylig ga Verdensbanken 125 millioner kroner til prosjektet.
Norges eneste rekonstruerte gårdsanlegg fra folkevandringstiden fyller femti15.6.2022 13:15:35 CEST | Pressemelding
Jernaldergården på Ullandhaug er reist på restene etter en rundt 1600 år gammel bondegård fra folkevandringstiden. Lørdag 18. juni markeres det at det i år er 50 år siden gården ble gjenreist.
Tora Aasland tar doktorgrad ved UiS9.6.2022 09:47:59 CEST | Pressemelding
Tidligere statsråd, stortingsrepresentant og fylkesmann Tora Aasland (79) forsvarer graden dr. philos i samfunnssikkerhet ved UiS.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom