Moskustelling påviste 212 dyr på Dovrefjell
Under årets telling av moskusstammen på Dovrefjell ble det funnet 212 dyr. Det er en nedgang fra i fjor, og stammen nærmer seg målet om 200 dyr.
– Resultatene er som vi forventet. Det sier oss at vi har god oversikt over bestanden, sier seksjonsleder Kjartan Knutsen i Statens naturoppsyn (SNO).
Tellingen av moskus ble gjort av feltpersonell på bakken. Statens naturoppsyn ledet arbeidet, og fikk bistand fra Oppdal Bygdeallmenning, Lesja fjellstyre og Dovre fjellstyre.
Kun 12 kalver
Under tellingen i 2019 ble det identifisert 237 dyr. Av disse er 32 bekreftet døde i løpet av det siste året. Forventningen var dermed å finne i overkant av 200 voksne dyr under årets telling. Resultat ble nøyaktig 200 voksne moskuser.
Under tellingen ble det også identifisert 12 kalver, som er noe lavere enn beregninger av tilveksten i bestanden skulle tilsi.
– Det er ikke uvanlig at dødeligheten blant kalver kan være stor enkelte år. Det har vi blant annet sett ved utbrudd av munnskurv eller lungebetennelse som spesielt rammer kalver, sier Knutsen.
I juli skal det gjennomføres en telling av kalver på Dovrefjell. Med utgangspunkt i andelen voksne hunndyr kan vi forvente en kalvetilvekst på 70 dyr i 2020. En kalvetelling kan også være aktuelt til høsten.
Mål om 200 vinterdyr
I 2017 var bestanden oppe i 250 dyr, og det er de siste årene besluttet å felle en del dyr for å få bestanden ned. Høsten 2019 ble det fattet vedtak om å ta ut 25 dyr i perioden fram til utgangen av mars i år.
– To kyr ble felt fredag ettermiddag og var de siste av de 25 som skal felles. Fellingene er gjort for å redusere bestanden og dermed risikoen for at dyr vandrer ut av kjerneområdet for arten og skaper konflikt med mennesker og andre interesser, sier Kjartan Knutsen.
Forvaltningsplanen for moskus har som mål å holde bestanden på rundt 200 vinterdyr i et område som er definert som kjerneområde for moskus på Dovrefjell.
Fakta om moskus:
Moskus lever på Dovrefjell.
Moskusen er et klovdyr som naturlig lever i Nord-Amerika og på Grønland.
Dyrene kan bli opptil 2,5 meter lange og veie omkring 350–450 kg.
Fylkesmannen i Trøndelag har det daglige ansvaret for forvaltning av moskusen. Statens naturoppsyn (SNO) leder det praktiske arbeidet.
Det er vedtatt en forvaltningsplan for bestanden som skal holdes på rundt 200 dyr innenfor et definert kjerneområde på Dovrefjell.
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder


Lenker
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg saker fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Miljødirektoratet
Klimagassutslipp i kommunene går ned25.1.2021 10:50:49 CET | Pressemelding
Reduserte utslipp fra veitrafikk er hovedårsaken til at 68 prosent av norske kommuner hadde lavere utslipp av klimagasser i 2019 enn i 2018, viser tall fra Miljødirektoratet.
Rovvilt tok færre sauer i 202022.1.2021 10:17:53 CET | Pressemelding
Antallet sauer tatt av rovvilt er mer enn halvert siden 2010 . Årsaken er sammensatt.
Nye krav skal hindre EE-avfall på avveier21.1.2021 10:20:58 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet anbefaler nye tiltak og skjerpede krav til EE-forhandlere og kommuner for å hindre at kasserte EE-produkter havner på avveier.
Restaurerer myr for naturmangfold og klima19.1.2021 12:52:26 CET | Pressemelding
Myr er viktig for både naturmangfold og klima. Mer enn 80 drenerte myrområder i Norge er de siste fem årene restaurert. Mange flere står nå for tur.
Status for det flyttede ulveparet12.1.2021 14:40:32 CET | Pressemelding
Ulveparet som ble flyttet fra Østerdalen 3. januar har ikke vandret ut av området sør for E18 og vest for Glomma.
Skal forsøke å felle ulv i Vestland12.1.2021 14:14:35 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet har gitt Statens naturoppsyn i oppdrag å gjennomføre forsøk på skadefelling av ein ulv i deler av Ytre Sogn og Sunnfjord etter skader gjennom fleire år.
Foreslår redningsplan for storørreten12.1.2021 09:48:04 CET | Pressemelding
Innhente mer kunnskap, regulere fisket og motvirke skader fra vannkraftbygging er blant tiltakene Miljødirektoratet foreslår for å berge storørreten.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom