Mopsen er utrydningstruet
Forskere ved the Royal Veterinary College har nylig publisert en artikkel om helsetilstanden til den populære hunderasen mops. Artikkelen slår fast at mopsen ikke lenger kan anses som en typisk hund, i et helseperspektiv. Systematisk avlsarbeid uten vitenskapelig forankring har ført til at mopsen er nedsyltet i sykdommer.

Mopsen er dessverre ikke alene om å ha blitt påført en kritisk dårlig helse som en konsekvens av mange år med tett innavl og manglende datagrunnlag for godt avlsarbeid. Uetisk avl er i dag det største dyrevelferdsproblemet hos våre hunder.
Hvorfor redder vi ikke hunderasene vi er så glade i?
Systematisk raseavl med fokus på et bestemt utseende har ført til at mopsen er syk, innavlet og utrydningstruet. Funnene i den vitenskapelige artikkelen, som nylig stod på trykk i Canine Medicine and Genetics, viser at svært mange mops lider av alvorlige helseproblemer. Mopsen har dårlig velferd grunnet det ekstreme utseende de avles fram med. Mopsen er ikke slik fra naturens side, dette er menneskeskapte lidelser.
Artikkelen viser at det er 1,9 ganger så sannsynlig for en mops å ha én eller flere lidelser, sammenliknet med andre hunder. Høyest risiko har de for å ha et syndrom som kalles BOAS (brachycephalic obstructive airway syndrome). Lidelsen innebærer at hundene ikke puster som normalt, og rammer svært mange flatsnutede hunder. For mopsen er det 54 ganger så sannsynlig at de får dette syndromet sammenlignet med andre hunder. Mange hunder som lider av BOAS må gjennom kirurgi i luftveiene for å kunne ha akseptabel livskvalitet. BOAS-affiserte hunder kan slite med å sove, spise, leke og delta i vanlige aktiviteter.
Artikkelen viser også at mops har 54 ganger så stor sjanse for å ha innsnevrede nesebor, sammenliknet med andre hunder. Mopseklubbens eget skriv, «Rasespesifikk avlsstrategi» (RAS), tillater at man bruker hunder med helt tett nese (grad 4) i avl. Dyrebeskyttelsen Norge reagerer på at Mopseklubben ikke tar helseutfordringene dette medfører på alvor.
Mennesker som ikke får puste rapporterer dette som en svært ubehagelig følelse, som kan lede til panikk. At man bevisst avler fram hunder med pustebesvær er totalt uetisk, og viser manglende omsorg for hundene.
Felles retningslinjer for hundeavl
- Dersom man ikke har nok friske individer i rasen til å kunne avle friske dyr, er tiden inne for å krysse inn frisk hund fra annen rase. Skal mopsen reddes må det, slik Dyrebeskyttelsen Norge ser det, igangsettes vitenskapelig kryssavl, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.
Skal vi få bukt med vår tids største dyrevelferdsproblem hos hund må vi ta i bruk estimerte avlsverdier for både egenskaper som funksjon, lynne og helse, og i tillegg slektskap. Dette skriver også EU i sine retningslinjer for hundeavl. EUs retningslinjer for hundeavl er et godt skrevet dokument som alle dyrevelferdsorganisasjoner, oppdrettere, kennelklubber og myndigheter bør kunne enes om. Dyrebeskyttelsen Norge ber om at disse retningslinjene blir gjeldene for hundeavl også i Norge, slik at avlen blir bedre regulert enn i dag.
Det er mye som skjer innen hundeavl i hele Europa, og vi kan ikke tillate at Norge blir en sinke innen dyrevelferd bare fordi gamle dogmer får regjere i oppdrettermiljøene. Det å tviholde på oppkonstruerte ideer om at ren rase skal trumfe hundenes rett til god helse og god funksjon, framstår som et stort svik mot hundene våre. Vi kan avle hunder bedre og hundene våre fortjener at vi gjør vårt beste.
Mops har mye større sannsynlighet for å lide av en rekke ulike lidelser, sammenlignet med andre hunder:
- 51,3 ganger så stor sannsynlighet for å lide av innsnevrede nesebor
- 13,0 ganger så stor sannsynlighet for å lide av sår på øyet
- 11,0 ganger så stor sannsynlighet for å lide av hudfoldsbetennelse
- 9,6 ganger så stor sannsynlighet for å lide av øreflod
- 5,9 ganger så stor sannsynlighet for å lide av allergisk hudsykdom
- 5,6 ganger så stor sannsynlighet for å lide av hudsekkmidd
- 4,3 ganger så stor sannsynlighet for å lide av persisterede melketenner
- 3,4 ganger så stor sannsynlighet for å lide av fedme
Nøkkelord
Kontakter
Åshild RoaldsetVeterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge
Foto: Håkon Sparre
Bilder

Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 27 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Oppfordrer til å ID-merke familiedyr etter rekordtall20.6.2022 14:28:19 CEST | Pressemelding
Skal du reise på ferie med familiedyret i sommer, anmoder Dyrebeskyttelsen Norge og Dyrebar.no deg om å ID-merke dyret i forkant av ferien. Over 9000 familiedyr er nå på avveie i Norge. En tredjedel av disse er dyr som er funnet, men ikke gjenforent med eier, grunnet manglende chip.
Hundeavl løftes til Stortinget17.6.2022 12:28:42 CEST | Pressemelding
9. juni ble representantforslag om bedre dyrevelferd ved hundeavl levert til Stortinget. Stortingsrepresentantene Ingvild Wetrhus Thorsvik og Alfred Jens Bjørlo fra Venstre tar med dette et viktig tak i det største dyrevelferdsproblemet vi har hos hunder i dag. Dyrebeskyttelsen Norge mener at forslaget er framtidsrettet og inneholder svært viktige poengern
Hope the Court of Appeal is on the dogs' side14.6.2022 13:21:10 CEST | Press release
After the Norwegian Society for Protection of Animals (NSPA) won the dog breeding case on all points in Oslo District Court in January, the appeal process is now scheduled for 19 September. Four days have been set aside for the case. Once again, we will stand up for the dogs' right to a good starting point in life.
Håper lagmannsretten står på hundenes side14.6.2022 13:18:57 CEST | Pressemelding
Etter at Dyrebeskyttelsen Norge vant hundeavlssaken på alle punkter i Oslo tingrett, er nå ankebehandlingen berammet til 19.september. Det er satt av fire dager til saken. Atter en gang vil vi stå på for hundenes rett til et godt utgangspunkt i livet.
Dumper offentlige kostnader over på frivilligheten10.6.2022 12:23:35 CEST | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norges statistikk over hjelp til dyr i nød i fjor er klar. Antall hjemløse dyr som har fått hjelp har gått noe ned, men antallet dyr som kommer fra myndighetene har økt. Prislappen på «dugnaden»: Over 25 millioner kroner i 2021.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom