Monter overlys på riktig måte

Byggforskserien 525.775 Overlyselementer på kompakte tak viser prinsipper for innfesting og montering av overlyselementer.
Ivaretar god fuktsikring
Anvisningen viser eksempler på løsninger som ivaretar god fuktsikring. Blant annet er det viktig å sørge for at taket rundt overlyselementet har god avrenning for vann fra nedbør, og ikke har horisontale flater hvor vann kan bli stående. Det er også viktig å sørge for lufttette overganger mellom dampsperra i taket og oppbygget, og mellom oppbygg og karm.
Overlyselementer kan monteres på taket med et plassbygd oppbygg av bindingsverk. På dekker i betong kan man også bygge opp sokkel av lettklinkerblokker som overlyselementet monteres på. Alternativt kan overlyselementet leveres med en fabrikkprodusert karm/oppbygg, det vil si en komponent som i prinsippet fungerer både som oppbygg og karm.
Sikring mot brannspredning
Anvisningen beskriver også brannsikkerhetstiltak. For å hindre brannspredning må man blant annet bruke ubrennbar isolasjon i en bredde på minst 0,6 m fra overlyselementet.
Hvis overlyset plasseres nær en høyere yttervegg i en tilliggende del av bygningen, kan overlyset utgjøre en spredningsvei for brann gjennom seksjonerende eller branncellebegrensende dekker. Overlyset må derfor plasseres minst 8,0 m fra den tilliggende fasaden.
Kan fungere som røykluke
Et overlyselement som kan åpnes, kan fungere som røykluke og inngå i et system for røykventilasjon. Røyklukas funksjon er å redusere spredning av tett røyk i brennende lokaler, samt forhindre at røykgasser varmes opp til overtenningstemperatur. I store lokaler vil røykventilasjon gi mulighet for større, useksjonerte arealer.
Kontakter
Luise SchlunkSeniorrådgiver
Tel:90068093Luise.Schlunk@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder


Om SINTEF
Dette er SINTEF Community
SINTEF Community er et forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg, infrastruktur og mobilitet. Vi skaper verdier for våre kunder og samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, sertifisering og kunnskapsformidling. Vi har spisskompetanse innenfor fagområder som arkitektur, bygg, vann, samferdsel og samfunnsøkonomi. Vi utvikler fremtidens løsninger for et bærekraftig samfunn.
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom