Kasakhstans Ambassade i Norge

Ministermøte mellom Kasakhstan og Norge

Del

Nur-Sultan (14. desember 2020): For tredje gang har det vært avholdt et ministermøte mellom Kasakhstan og Norge, melder det kasakhstanske utenriksdepartement. De to delegasjonene som møttes via video ble ledet av Margulan Baimukhan, viseutenriksminister i Kasakhstan, og statssekretær Audun Halvorsen i Det norske Utenriksdepartementet.

Margulan Baimukhan, viseutenriksminister i Kasakhstan (bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement)
Margulan Baimukhan, viseutenriksminister i Kasakhstan (bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement)

Agendaen på møtet var preget både av globale spørsmål og spørsmål av mer bilateral karakter, så som handel og muligheter for økonomisk samarbeid.

For Baimukhan var det, som han sa til norske medier før samtalene, naturlig å fortelle om landets parlamentsvalg den 10. januar. - Som en relativt ung liberal nasjon har Kasakhstan invitert det internasjonale samfunnet til å observere avstemningen. Vi håper også at parlamentet i Kasakhstan og det norske stortinget vil styrke dialogen og samarbeidet i den nye sesongen, har Baimukhan uttalt.

I samtalene var partene innom et bredt spekter av spørsmål om samhandling, inkludert utvidelse av det bilaterale juridiske rammeverket og intensivert interparlamentarisk samarbeidet. Innenfor rammene av konsultasjonene ble det også utvekslet erfaringer i arbeidet tiltak som de to regjeringene har iverksatt for å bekjempe COVID-19-pandemien, og begrense skadevirkningene av den.

Økonomi og handel

Et viktig poeng med samtalen var diskusjonen om handel, økonomi og stikkord for investeringsmuligheter som bør være de mest sentrale på agendaen. Partene per her på samarbeid innen transport, logistikk, geologisk forskning og energi.

- For å øke handelen mellom våre land, må transportmulighetene utvides, har Baimukhan uttalt. - Det meste av Europa er allerede forbundet med vanlige jernbaneruter til Kina via Kasakhstan. Disse rutene er 3-4 ganger raskere enn maritime tjenester. I fjor sommer ble en pilotcontainer levert fra kinesiske Hefei til norske Narvik på bare 15 dager. Vi bør støtte slike prosjekter. Dessuten trenger våre regjeringer å arbeide for gjensidig beskyttelse av investeringer, styrke vitenskap og teknologisamarbeid, sier viseutenriksministeren. Før konsultasjonene sa Baimukhan til norske medier at Kasakhstan regner med at Norge vil gjøre seg mer gjeldende innen olje- og gass, og fornybare energiprosjekter i Kasakhstan.  

OSSE, FN og Norge i Sikkerhetsrådet

I møtet diskuterte man også spørsmål om samhandling mellom de to landene gjennom internasjonale organisasjoner, inkludert FN og OSSE – Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa. På slutten av møtet bekreftet partene at de var rede til å styrke samarbeidet ytterligere i hele spekteret av bilaterale forhold.

Kasakhstan har støttet Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd, og har gjentatte ganger understreket at våre to land er samstemte når det gjelder behovet for å styrke det internasjonale samarbeidet og gjenreise et tillitsklima på den internasjonale arena.

I disse tider med en global pandemi, er temaet matsikkerhet blitt satt høyt på agendaen i mange land, også i Norge og i Kasakhstan. Kasakhstan er verdens niende største territorium og en av de beste eksportørene av korn. En av president Kassym-Jomart Tokayevs prioriteringer er gjenutstyr og modernisering av landets landbruk. I den forbindelse er norsk kompetanse og investeringer av stor interesse for Kasakhstan.

Kultur og historie

Baimukhan har tidligere sagt at man er opptatt av å styrke de kulturelle og humanitære bånd til Norge. - De siste årene har det blitt gjort et betydelig arbeid for å fastslå identiteten til kasakhiske soldater begravd i Norge under andre verdenskrig. Hittil er navnene på 44 soldater som tidligere er rapportert savnet, funnet. Vi vil uttrykke vår takknemlighet til det norske folk for at man tar så godt vare på krigskirkegårdene.

For Kasakhstan har det også vært viktig å kunne informere Norge om at verkene til Abai Kunanbayev, den store kazakiske dikteren og tenkeren på 1800-tallet, vil bli utgitt på norsk i første halvdel av 2021.

Bilder

Margulan Baimukhan, viseutenriksminister i Kasakhstan (bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement)
Margulan Baimukhan, viseutenriksminister i Kasakhstan (bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement)
Last ned bilde
Statssekretær
Audun Halvorsen (bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement)
Statssekretær Audun Halvorsen (bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement)
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

oslo@mfa.kz

Følg saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom