Mindre fisk til spille i butikk og hjemme
I dag er det den internasjonale dagen mot matsvinn. Her er et eksempel på hvordan Nofima jobber sammen med industrien for å redusere matsvinnet.
Matsvinnet i fiskeriindustrien er lavt, men forbrukerne oppgir å kaste nesten 9 % av de ferske fiskerettene de kjøper, ifølge rapporten Matsvinn i Norge. Blant tiltakene industrien gjør mener forbrukerne at å øke matens holdbarhet er det viktigste for å redusere matsvinnet hjemme hos dem.
Det nye produktkonseptet til fiskerindustribedriften Gunnar Klo AS baserer seg på bærekraftige emballeringssystemer, kvalitetsforbedring og økt holdbarhet. Nofima og Gunnar Klo AS samarbeider for å utvikle gode løsninger, og klimaeffektene av tiltakene måles av Norsus.
–Å sikre kvalitet og holdbarhet til produkter er viktig for å forhindre matsvinn senere i verdikjeden. Dette er sentralt i prosjektet, der vi samtidig ser på forbedrede emballeringssystemer for økt bærekraft uten at dette går på bekostning av holdbarheten til fiskeproduktene, forteller forsker Anlaug Ådland Hansen i Nofima.
Nominert til Matprisen 2021
Forrige uke ble det kjent at Gunnar Klo AS er blant de nominerte produsentene til Matprisen 2021. Aktivt samarbeid med forskningsmiljøer trekkes frem som en begrunnelse for nominasjonen.
Prisen er en hyllest til bønder, produsenter, kokker og formidlere som tenker bærekraft og miljø når de jobber med mat. Nå er Gunnar Klo AS en av tre produsenter som er nominert.
– Vi er svært opptatt av lokal verdiskaping! For oss er bærekraft en forutsetning for å fremtidig drift. Vi må stadig strekke oss mot nye bærekraftsmål og dette prosjektet vil ta oss et steg videre. Bærekraftig emballering, holdbarhet, kvalitet og redusert matsvinn er nøkkelord i denne sammenhengen, sier daglig leder Arne Karlsen i Gunnar Klo AS.
Bransjeavtalen mot matsvinn
– Forskning for å redusere matsvinn er sentralt i Nofima. Bedre utnyttelse av alt råstoff, økt holdbarhet og optimale emballeringssystemer er viktige forskningsområder for oss, og vi er en aktiv forskningspartner overfor Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, sier Anlaug Ådland Hansen.
Over 100 norske bedrifter har undertegnet tilslutningsavtale til denne bransjeavtalen, blant dem er Gunnar Klo AS.
Fakta om forskningen
Forskningen gjennomføres i prosjektet SupremeFilet, som startet opp i januar 2021 og pågår til desember 2023. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd. Du kan lese mer om prosjektet her.
Nøkkelord
Kontakter
Wenche Aale HægermarkKommunikasjonsleder Mat
Tel:93 20 34 00wenche.aale.hagermark@nofima.noBilder
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Studerte følelser for sjømat24.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Pris har noe å si. Tilgang på gode oppskrifter like så. Forbilder og inspirasjon er også viktig. Men hva med følelser for sjømat? Kan emosjoner ha noe å si for forbruket av sjømat blant unge i Norge?
Nytt torskeprodukt reduserer klimaavtrykket11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Når torsken pakkes i Vesterålen i ny emballasje, sparer det klimaet. Nye produkter får ned klimagassutslippene med 30 prosent.
Solbærtoddy – perfekt til påsketuren28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En varm kopp solbærtoddy gjør godt, uansett om du tilbringer påsken med skiturer i fjellheimen, fotturer i byen, skogen eller langs kysten. Det er det flere grunner til.
Nå skal også torskens sæd bli til godsaker6.3.2024 08:05:16 CET | Pressemelding
Kan spermien til torsken brukes til noe annet enn å lage nye «torskebabyer»? Å jada! Den kan ved hjelp av moderne utvinningsmetoder bli til nye, verdifulle produkter som olje og proteinpulver – som igjen kan bli til både mat og skjønnhetsprodukter.
Fungerer ferskfiskordningen?6.2.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Fungerer ordningen med kvotebonus for å strekke torskesesongen lenger ut over året? Nofima har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet evaluert ferskfiskordningen ut fra vurderinger om økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom