Mindre fisk til spille i butikk og hjemme

I dag er det den internasjonale dagen mot matsvinn. Her er et eksempel på hvordan Nofima jobber sammen med industrien for å redusere matsvinnet.
Matsvinnet i fiskeriindustrien er lavt, men forbrukerne oppgir å kaste nesten 9 % av de ferske fiskerettene de kjøper, ifølge rapporten Matsvinn i Norge. Blant tiltakene industrien gjør mener forbrukerne at å øke matens holdbarhet er det viktigste for å redusere matsvinnet hjemme hos dem.
Det nye produktkonseptet til fiskerindustribedriften Gunnar Klo AS baserer seg på bærekraftige emballeringssystemer, kvalitetsforbedring og økt holdbarhet. Nofima og Gunnar Klo AS samarbeider for å utvikle gode løsninger, og klimaeffektene av tiltakene måles av Norsus.
–Å sikre kvalitet og holdbarhet til produkter er viktig for å forhindre matsvinn senere i verdikjeden. Dette er sentralt i prosjektet, der vi samtidig ser på forbedrede emballeringssystemer for økt bærekraft uten at dette går på bekostning av holdbarheten til fiskeproduktene, forteller forsker Anlaug Ådland Hansen i Nofima.
Nominert til Matprisen 2021
Forrige uke ble det kjent at Gunnar Klo AS er blant de nominerte produsentene til Matprisen 2021. Aktivt samarbeid med forskningsmiljøer trekkes frem som en begrunnelse for nominasjonen.
Prisen er en hyllest til bønder, produsenter, kokker og formidlere som tenker bærekraft og miljø når de jobber med mat. Nå er Gunnar Klo AS en av tre produsenter som er nominert.
– Vi er svært opptatt av lokal verdiskaping! For oss er bærekraft en forutsetning for å fremtidig drift. Vi må stadig strekke oss mot nye bærekraftsmål og dette prosjektet vil ta oss et steg videre. Bærekraftig emballering, holdbarhet, kvalitet og redusert matsvinn er nøkkelord i denne sammenhengen, sier daglig leder Arne Karlsen i Gunnar Klo AS.
Bransjeavtalen mot matsvinn
– Forskning for å redusere matsvinn er sentralt i Nofima. Bedre utnyttelse av alt råstoff, økt holdbarhet og optimale emballeringssystemer er viktige forskningsområder for oss, og vi er en aktiv forskningspartner overfor Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, sier Anlaug Ådland Hansen.
Over 100 norske bedrifter har undertegnet tilslutningsavtale til denne bransjeavtalen, blant dem er Gunnar Klo AS.
Fakta om forskningen
Forskningen gjennomføres i prosjektet SupremeFilet, som startet opp i januar 2021 og pågår til desember 2023. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd. Du kan lese mer om prosjektet her.
Nøkkelord
Kontakter
Wenche Aale HægermarkKommunikasjonsleder Mat
Tel:93 20 34 00wenche.aale.hagermark@nofima.noBilder

Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom