Plan International Norge

Millioner av jenter i dobbel krise

Del

Hver tredje jente som er rammet av sult utsettes også for seksuelle overgrep og vold, viser en ny undersøkelse fra Plan International i Somalia. Jenter og kvinner er fanget i dobbel krise med katastrofale konsekvenser for deres liv og helse.

Ny rapport fra Plan International viser at jenter lever i konstant frykt for seksuelle overgrep og å sulte i Somalia, da de er fanget i dobbel krise preget av sult og vold.
Ny rapport fra Plan International viser at jenter lever i konstant frykt for seksuelle overgrep og å sulte i Somalia, da de er fanget i dobbel krise preget av sult og vold.

– Undersøkelsen vi nylig utførte viser at 1 av 3 jenter og kvinner i sult-utsatte områder også er utsatt for kjønnsbasert vold som en direkte konsekvens av krisen. Disse jentene er fanget i en dobbel krise, preget av sult og seksuelle overgrep, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.  

Plan har snakket med jenter, kvinner og menn i noen av områdene som er hardest rammet av sult i Somalia. Mer enn en tredjedel (34 %) av respondentene mener at jenter og kvinner i større grad utsettes for voldtekt, seksuell trakassering, vold i hjemmet, barne- og tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i områdene som er rammet av sult.

– Vi har grunn til å tro at disse tallene reflekterer konservative tall. På grunn av stigma og tabuer kvier mange jenter seg for å si at de utsettes for vold, derfor har vi grunn til å tro at seksuell vold er mer utbredt, sier Partapuoli.  

Nær en tredjedel av de spurte (30 %) bekrefter at de kjenner til jenter eller kvinner som har overlevd seksuell eller kjønnsbasert vold de siste seks månedene.

– Jenter og kvinner rapporterer om ulike former for vold som er klassifisert som betydelige menneskerettighetsbrudd under internasjonal lov. Denne volden har ødeleggende konsekvenser for jenters og kvinners liv og helse, både på kort og lang sikt, sier Partapuoli.  

FN anslår at 17 millioner mennesker er rammet av den verste sultkrisen verden har sett på lang tid. Sultkatastrofen rammer jenter og gutter ulikt, og opp mot 70 prosent av dem som nå er hardest rammet er jenter og kvinner. Basert på FNs estimater og tidligere rapporter fra Plan frykter Plan International at sultkrisen vil gå spesielt hardt ut over millioner jenter og kvinner.

Jenter bærer den største byrden

Sadia Allin, Plan Internationals landsjef i Somalia og Somaliland er bekymret for utviklingen i landet og hvordan dette påvirker jenters utvikling.

– Som så ofte er tilfellet, bærer jenter og kvinner hovedtyngden av denne hjerteskjærende krisen, sier Sadia Allin, Plan Internationals landsjef i Somalia og Somaliland. 

Et eksempel er ved vannhenting, som vanligvis er jenters arbeidsoppgave. Nå som tørken har ført til at vannkilder har tørket helt ut, må jenter gå svært lange avstander hver dag på jakt etter vann til familien, noe som økter risiko for vold og trakassering. Nesten halvparten (46 %) av de spurte sier at de nå må gå mer enn en time daglig for å finne vann.

– Med mindre humanitær bistand snarest og umiddelbart trappes opp, står vi overfor en situasjon der tusenvis av barn i Somalia vil miste livet unødig og utallige flere vil møte andre farer og rettighetsbrudd som voldtekt, vold og tidlig ekteskap, sier Sadia Allin.

Bare i løpet av de tre første månedene av dette året anslår FN at en halv million somaliere har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine på grunn av tørken, på jakt etter mat, vann, arbeidsmuligheter eller humanitær bistand. Dette har ført til at mange familier bor i provisoriske og uformelle bosetninger, noe som ofte gir ytterligere sikkerhetsrisikoer for barn og kvinner og spesielt for tenåringsjenter.

– Vi trenger snarest mer støtte fra givere slik at vi kan nå ut til flere barn, spesielt jenter og deres familier. Tiden for å handle er nå, sier Sadia Allin.

MERKNADER TIL REDAKTØRER

  • Totalt deltok 635 personer i behovsvurderingen, inkludert 330 kvinner, 146 menn, 95 jenter og 64 gutter. 263 respondenter var i Togdheer, 148 i Sool og 224 i Sanaag-regionene i Somalia. I Togdheer hadde mer enn halvparten (54%) av de spurte krysset inn i landet fra Etiopia. Ta kontakt om dere ønsker rapporten. 

  • Vi har talspersoner fra Norge og Somalia tilgjengelig for intervju. 

  • Bilder fra ungdomsjenter som bor i sultrammede områder samt bilde av Sadia Allin finner du herFotokredit: Plan International, bildene kan brukes vederlagsfritt.  

  • Pressebilder av Kari Helene Partapuoli er her

Fakta:

  • FN estimerer at jenter og kvinner utgjør nærmere 70 prosent av de som sulter, se link. 

  • Flere rapporter fra Plan International som viser at vold mot jenter øker betydelig i krisetid, er her

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ny rapport fra Plan International viser at jenter lever i konstant frykt for seksuelle overgrep og å sulte i Somalia, da de er fanget i dobbel krise preget av sult og vold.
Ny rapport fra Plan International viser at jenter lever i konstant frykt for seksuelle overgrep og å sulte i Somalia, da de er fanget i dobbel krise preget av sult og vold.
Last ned bilde

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en global bistandsorganisasjon som jobber for at alle barn skal ha like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 50 land og driver prosjekter i 55.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med barns beskyttelse mot vold og overgrep, forhindre barneekteskap, få unge ut i arbeid, og for tenåringsjenter i kriser.

Følg pressemeldinger fra Plan International Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom