WWF Verdens naturfondWWF Verdens naturfondWWF Verdens naturfond

Miljøvernere med knallhard kritikk av ny industriplan

Del

LO og NHO lanserer i dag en Felles energi- og industripolitisk plattform, som ifølge organisasjonene skal sikre eksport, arbeidsplasser og verdiskaping i årene fremover. Miljøorganisasjonene reagerer på at planen legger til grunn ny oljeleting, på tross av anbefalingene fra Det internasjonale energibyrået (IEA), som forrige uke viste at alle nye oljelisenser er strid med Parisavtalens mål om 1,5 grader. Miljøbevegelsen har heller ikke fått komme med innspill til planen.

– Det er godt gjort å produsere en industriplan som er utdatert allerede før den er lagt fram, men det har fossilkameratene i LO og NHO faktisk klart. Forrige uke sa endelig Det internasjonale energibyrået det samme som klimaforskerne har sagt i årevis, nemlig at at verden har funnet mer enn nok olje og gass. Når organisasjonene ikke vil forholde seg til virkeligheten, melder de seg dessverre ut av den kunnskapsbaserte diskusjonen om framtiden til norsk industri. Det er synd, for IEAs nye rapport viser at det haster å sette i gang et rettferdig og grønt skifte, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

– En ekstremt kortsiktig tankegang

– Den såkalte "superlobbyen" leverer supergammeldagse løsninger. Vi trenger mer natur og mindre utslipp framover, men hvis denne plattformen blir virkelighet får vi det motsatte. Ved å firedoble utbyggingen av kraft på land og så bruke dette overskuddet til å elektrifisere oljeplattformer og fortsette oljeutvinningen, blir det mindre natur, men mer utslipp. Det er en ekstrem kortsiktig tankegang å bygge ned natur som et påskudd for å forlenge oljealderen når vi sårt trenger den fornybare strømmen til å fase ut fossil energi i resten av økonomien og utvikle ny, grønn industri, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

Risikerer å miste en hel generasjon med klimabevisste medlemmer

– Det er spesielt skuffende at fagbevegelsen går med på en plan som forkaster langsiktig bærekraft til fordel for kortsiktig profitt. Når LO oppfører seg som oljelobbyister risikerer de å miste en hel generasjon medlemmer av klimaengasjerte ungdommer som gjennomskuer dette forsøket på å grønnvaske norsk oljenæring. Dette er virkelig en krise for fagvegelsens miljøtroverdighet, og vi heier på LO-forbundene og ungdomsforbundene som kjemper for en rettferdig omstilling, sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom.

Kontakter

For spørsmål eller ytterligere kommentarer:

Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge: +47 973 07 378
Karoline Andaur, generalsekretær WWF Verdens naturfond +47 92 81 94 64
Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom: + 47 907 27 377

Om WWF Verdens naturfond

WWF Verdens naturfond
WWF Verdens naturfond
Kristian Augusts Gate 7A
0164 Oslo

22 03 65 00http://www.wwf.no

WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner. Vi jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. WWF har eksperter som jobber i mer enn hundre land for å beskytte naturen og ressursene som vi alle er så glad i og avhengig av: Skoger, ferskvann, hav, mat og dyr. Vi jobber for å bremse klimaendringene og for å stanse tapet av arter.

Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom