Naturvernforbundet

Miljøorganisasjoner kritiske til oljeutredning– varsler motrapport

Del
Fredag 17. februar vil olje- og energidepartementet (OED) presentere en rapport hvor de forsøker å beregne de globale forbrenningsutslippene fra norsk økt petroleumsproduksjon. Miljøorganisasjonene Greenpeace, Naturvernforbundet, WWF Verdens naturfond og Natur og Ungdom er kritiske til rapporten, og varsler samtidig at de har bestilt en uavhengig utredning.

-        Her har staten bestilt en rapport fra Rystad som allerede gir svært lav troverdighet. Konklusjonen om at norsk olje og gass er bra for klima er fullstendig absurd. Vi varsler motrapport, så debatten er ikke over med dette, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet

-        Vi advarer regjeringen om å benytte denne rapporten som beslutningsgrunnlag for nye oljeutbygginger uten å innhente et større kunnskapsgrunnlag, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

Det er Rystad Energy som har gjennomført utredningen på oppdrag for OED. Rystad Energy har tidligere gjort tilsvarende beregninger for interesseorganisasjonen Offshore Norge. Den gangen høstet beregningene sterk kritikk fra flere hold, blant annet fra samfunnsøkonomer ved UiO og fra forskere bak tidligere SSB-studier som skapte en stor, offentlig debatt. Til tross for dette valgte OED å bruke Rystad til å utføre oppdraget på nytt. Miljøorganisasjonene mente derfor at det var et pressende behov for en ny utredning fra en uavhengig tredjepart.

Nå kan Naturvernforbundet avsløre at de sammen med Greenpeace, WWF Verdens naturfond og Natur og Ungdom har bedt Vista analyse om å gjøre egne beregninger. Rapporten fra Vista vil bli lansert på et eget frokostmøte 16. mars på Kulturhuset.

– Bruk og produksjon av kull, olje og gass er hovedgrunnen til at vi står i en klimakrise som truer natur og mennesker over hele kloden, og all publisert forskning viser at oljeproduksjon i Norge øker globale utslipp. I stedet for å ta denne kunnskapen inn over seg, har regjeringen valgt et byrå som de visste ville gi dem svaret de trengte, og som har tette koblinger til oljelobbyen. Derfor har vi nå bedt Vista Analyse om å gjøre en ny, uavhengig utredning basert på vitenskapelige studier av olje- og gassmarkedet, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

Miljøorganisasjonene mener den nye utredningen fra Rystad ligger svært tett opp til den gamle utredningen som ble gjennomført på oppdrag for Offshore Norge, med mange av de samme svakhetene.

– Det er helt på trynet at staten forsøker å basere klimapolitikken på at mer oljeproduksjon er det beste Norge kan gjøre for klimaet. Å legge til grunn denne rapporten er et svik mot min generasjon, mot dommen fra klimasøksmålet og ikke minst er det totalt misledende, sier Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Naturvernforbundet

Naturvernforbundet
Naturvernforbundet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

(+47) 23 10 96 10https://naturvernforbundet.no/

Naturvernforbundet ble grunnlagt i 1914 og er Norges eldste natur- og miljøvernorganisasjon. Vi er en demokratisk medlemsorganisasjon med over 37 000 medlemmer og rundt 100 fylkeslag og lokallag i hele landet.

Naturvernforbundet jobber med et bredt spekter av saker innen miljø- og naturvern, men spesielt med områdene naturvern, klima, energi og samferdsel. 

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom