Miljødirektoratet avdekket feil i nettannonser for kjemikalier og biocider
Mange nettannonser mangler informasjon om farene ved kjemikalier og biocider. Det viser Miljødirektoratets kontroller.
Miljødirektoratet kontrollerer hvert år markedsføringen av kjemikalier og biocider på nettet. Det ble funnet mangler i markedsføringen hos 14 forskjellige nettbutikker innen ulike bransjer, blant annet sport og fritid, bygg og hobby, multiforhandler og skadedyrbekjempelse. Manglene var blant annet ingen informasjon om farene ved salg av kjemikalier,og det ble gitt misvisende informasjon som "ikke giftig for mennesker eller dyr" ved salg av biocidprodukter.
Annonsene som ble kontrollert omfattet produkter som sopp- og algemidler, malingsfjerner, superkonsentrat mot maur, vaskemidler, luktestoff mot katter, avløpsåpner, myggjager og kleggspray.
Forbrukere som kjøper kjemikalier på nettet skal ha informasjon om fareegenskaper til kjemikaliene de kjøper, enten i fysisk butikk eller i nettbutikker. Dette er nedfelt i kjemikalieregelverket (CLP) som stiller krav til nettbutikker som markedsfører kjemikalier til forbrukere. Biocidregelverket (BPR)stiller krav til markedsføringen til biocidprodukter.
Se eksempler på slike faremerker nederst i saken
-Det er viktig at forbrukere som kjøper på nettet får den samme informasjon som de vil få når de kjøper i butikk, sier seksjonsleder i Miljødirektoratet, Mathieu Veulemans.
Kjemikalier
Bruk av kjemikalier kan gi en rekke skader. Det kan for eksempel være at de forårsaker allergier, gir alvorlige etseskader, og i verste fall kan være farlig ved svelging eller innånding eller giftig for liv i vann. Derfor skal forbrukere ha tilgang til denne informasjon før de kjøper på nettet. Informasjonen skal også være på norsk.
Biocider
Biocidprodukter er produkter som er beregnet på å ødelegge, avskrekke eller bekjempe organismer. Dette kan for eksempel være rottemidler, insektsspray eller desinfeksjonsmidler. Siden biocidprodukter har til hensikt å ødelegge eller bekjempe levende organismer, er det ikke lov å markedsføre biocidprodukter med betegnelser som «giftfritt», «uskadelig», «naturlig», «miljøvennlig», «dyrevennlig» eller lignende.
- Enhver reklame for biocidprodukter skal også inneholde setningene: «Bruk biocider forsvarlig. Les alltid etiketten og produktinformasjonen før bruk.» Dette er enkle regler å forholde seg til. Det burde også være enkelt for nettbutikker å gjenbruke informasjon fra kjemikalienes faremerking som står på emballasjen og publisere denne på nettet. Det bør også være lett å unngå villedende markedsføring av biocider. Vi forventer at nettbutikkene blir bedre til å etterleve regelverket i fremtiden, sier Veulemans.
Miljødirektoratet har nå tatt et initiativ til et samarbeid med Virke E-handel for å sikre at norske nettbutikker er klar over sine forpliktelser og opptrer i tråd med regelverket.
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg saker fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Miljødirektoratet
Restaurerer myr for naturmangfold og klima19.1.2021 12:52:26 CET | Pressemelding
Myr er viktig for både naturmangfold og klima. Mer enn 80 drenerte myrområder i Norge er de siste fem årene restaurert. Mange flere står nå for tur.
Status for det flyttede ulveparet12.1.2021 14:40:32 CET | Pressemelding
Ulveparet som ble flyttet fra Østerdalen 3. januar har ikke vandret ut av området sør for E18 og vest for Glomma.
Skal forsøke å felle ulv i Vestland12.1.2021 14:14:35 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet har gitt Statens naturoppsyn i oppdrag å gjennomføre forsøk på skadefelling av ein ulv i deler av Ytre Sogn og Sunnfjord etter skader gjennom fleire år.
Foreslår redningsplan for storørreten12.1.2021 09:48:04 CET | Pressemelding
Innhente mer kunnskap, regulere fisket og motvirke skader fra vannkraftbygging er blant tiltakene Miljødirektoratet foreslår for å berge storørreten.
Ulveparet fra Deisjøen sluppet lengst sør i ulvesonen4.1.2021 11:49:38 CET | Pressemelding
De to ulvene Statens naturoppsyn i går flyttet fra Deisjøen-reviret i Østerdalen ble i går kveld sluppet i områdene sør for E18 og vest for Glomma.
Statens naturoppsyn har iverksatt ulveflytting3.1.2021 17:17:41 CET | Pressemelding
Ulveparet i Deisjøen-reviret ble i dag lokalisert, bedøvet og radiomerket av Statens naturoppsyn. Ulveparet flyttes nå til et annet område i ulvesonen.
Ikke forhold for ulveflytting i julehelga22.12.2020 15:40:44 CET | Pressemelding
Uten godt med ny sporsnø i Deisjøen-reviret er det ikke mulig å gjennomføre flytting av ulveparet de nærmeste dagene.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom