Mer transparente boligkjøp

Del

Hvem pusset opp badet? Er det elektriske anlegget oppgradert, og når ble huset malt? Informasjon som dette er nå enklere tilgjengelig for boligkjøpere.

Foto: Jørgen Nordby
Foto: Jørgen Nordby

Takster og prospekter gir ­­relativt god informasjon om brukte boliger. Men ut ifra antall saker i media er flere likevel uheldige, og én familie som kjøper katta i sekken er én for mye.

- En brukt bolig koster kanskje ti ganger så mye som en bruktbil, sier Per-Christian Svendsen, daglig leder i Boligmappa. - Mange er opptatt av om en bruktbil har servicehefte, og eieren av bilen viser det gjerne stolt frem. Vi mener servicehistorikk er minst like viktig på bolig, og har derfor laget en løsning for å dele innholdet i boligmappa når boligen selges.

Håndverkere og fargekoder
I Boligmappa samles dokumentasjon fra håndverkere som har jobbet på boligen, informasjon fra Eiendomsregisteret og nyttige ting boligeieren har lagt inn selv.  Til sammen blir dette en slags bolig-CV eller servicehefte. Denne kan boligeier nå vise frem digitalt til potensielle interessenter.

Færre tvister
Kristin Gyldenskog er leder for Samfunnsavdelinga i Huseiernes Landsforbund: - Det er viktig at boligkjøpere får mer og bedre informasjon om teknisk tilstand ved boligkjøp. I dag er det for stor usikkerhet og risiko knyttet til dette, særlig for eldre boliger. Økt transparens er godt nytt for alle parter.

Forbrukerrådet ønsker tryggere bolighandel
470.000 norske boliger har i dag en boligmappe med dokumentasjon fra kvalifiserte håndverkere og boligeiere. Det at denne dokumentasjonen nå kan deles med et tastetrykk svarer på Forbrukerrådets ønske om en tryggere bolighandel. Mer informasjon om eiendommen blir tilgjengelig for kjøper før bud legges.

- Innholdet i Boligmappa følger boligen over tid, fortsetter Svendsen, og legger til: Selv om følelsene har en tendens til å trumfe fornuften i en budrunde, bør det nå være vanskeligere å kjøpe katta i sekken. Teknisk tilstand bør tross alt bety mer for prisen enn pynteputer og "årets farge" på veggen.

Nøkkelord

Kontakter

Kontakt Boligmappa
Per-Christian Svendsen
Daglig leder
920 22 577
per.svendsen@boligmappa.no

Kontakt Huseiernes Landsforbund
Kristin Gyldenskog
Leder av Samfunnsavdelinga
414 02 747
k.gyldenskog@huseierne.no

Bilder

Foto: Jørgen Nordby
Foto: Jørgen Nordby
Last ned bilde
Foto: Jørgen Nordby.
Foto: Jørgen Nordby.
Last ned bilde
Kristin Gyldenskog er leder for Samfunnsavdelinga i Huseiernes Landsforbund.
Kristin Gyldenskog er leder for Samfunnsavdelinga i Huseiernes Landsforbund.
Last ned bilde
Teknisk tilstand viktigere enn pynteputer og "årets farge" på veggen, sier Per-Christian Svendsen, daglig leder i Boligmappa.
Teknisk tilstand viktigere enn pynteputer og "årets farge" på veggen, sier Per-Christian Svendsen, daglig leder i Boligmappa.
Last ned bilde

Lenker

Om Boligmappa

Boligmappa
Stensarmen 4
3112 Tønsberg

https://www.boligmappa.no

Boligmappa AS er eid av Ambita AS med 88 %, og Ambita AS er heleid av Nærings- og fiskeridepartementet. Nelfo (Elektrikernes og installatørenes landsforening), Rørentreprenørene Norge (en organisasjon i Byggenæringens Landsforbund) og EFO, er også med på eiersiden.

Boligmappa er serviceheftet til bygg og boliger i Norge. Ca. 20 % av landets bygg og boliger har nå en boligmappe med dokumentasjon fra kvalifiserte håndverkere og boligeiere. Rundt 2450 håndverkerbedrifter sender inn dokumentasjon på ca. 20.000 bygg og boliger hver måned. Bedriftene kontrolleres for fag, økonomi og selskapsform.

Boligmappa.no er for alle som eier egen bolig. Tjenesten er gratis, uten reklame og har sikker innlogging med BankId.

Følg pressemeldinger fra Boligmappa

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Boligmappa på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Boligmappa