Mer regn fordelt over et mindre område
Den totale nedbøren på kloden i løpet av et døgn har økt med en mengde tilsvarende 1,3 ganger Mjøsa. Samtidig har områdene som ikke får regn i det hele tatt økt med et areale tilsvarende Canada.

Det regner mer, og regnet som faller ned på jorden fordeler seg over et mindre område. Der nedbøren faller, er den mer intens.
En ny rapport utarbeidet av forskere fra Meteorologisk institutt forteller nå hvor store mengder det dreier seg om. Den forteller også hvordan vannets kretsløp har endret seg på 70 år.
1,3 ganger Mjøsa per døgn
Fra 1950 til 2020 har delen av klodens overflate som daglig dekkes av nedbør minsket fra 43 til 41 prosent. Det betyr at områder tilsvarende 2 % av jordens overflate, omtrent som Canada i utstrekning, ikke lenger får nedbør. Her dreier det seg ikke noe spesifikt område, selv om enkelte steder på jorden er mer rammet av tørke enn andre.
Samtidig har mengden nedbør økt. Det skyldes høyere temperaturer og økt fordampning. I dag faller det 71 gigatonn mer nedbør i løpet av et døgn enn i 1950. Det tilsvarer 71 kubikkilometer, som er omtrent 1,3 ganger så mye vann som det er i Mjøsa.
Sagt på en annen måte, har mengden nedbør på kloden i løpet av et døgn økt med 4,9 prosent fra 1950 til 2020.
Hver kvadratmeter som får regn, får dermed mer regn enn før.
– Risikoen for mer intens nedbør vil øke over hele verden, men det vil ikke være så lett å forutse nøyaktig hvor og når den kommer, sier klimaforsker Rasmus Benestad.
Global oversikt
Sammen med åtte andre forskere har han sørget for en ny, global oversikt over vannets kretsløp. Nye analyser og målinger har ført til rapporten som viser at nedbøren kommer mer konsentrert, både i tid og sted.
Noen steder ser vi mer flom, andre steder mer tørke.
– Natur og samfunn får større utfordringer med å leve med klimaendringene, slår Rasmus Benestad fast.
Nøkkelord
Kontakter
Pernille AmdahlKommunikasjonsrådgiverMeteorologisk institutt
Tel:41685884pernillea@met.noRasmus BenestadKlimaforskerMeteorologisk instiutt
Tel:41122662rasmusb@met.noBilder

Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Niende tørreste april2.5.2022 15:10:07 CEST | Pressemelding
April var tørr og noen steder ekstrem tørr i Sør-Norge.
Lengre vekstsesong gir større dyrkingsmuligheter15.4.2022 17:10:26 CEST | Pressemelding
Vekstsesongen utvider seg stadig. Høyere temperaturer gjør det mulig å dyrke korn, frukt og grønnsaker to til tre uker lengre enn for 30 år siden.
Tørr og rekordmild mars1.4.2022 15:26:56 CEST | Pressemelding
Det har vært en rekordmild marsmåned i hele landet. 37 stasjoner har målt sin varmeste marsmåned noensinne. 21 stasjoner har registrert den tørreste marsmåneden.
Vanskeligere vintre i vente i nord31.3.2022 17:03:46 CEST | Pressemelding
Reindriften i Nord-Norge er i krise. Klimaendringene fører til hyppigere og mer intenst mildvær og flere vanskelige skifter mellom pluss- og minusgrader om vinteren.
Kjølig vinter i nord, mild i sør2.3.2022 14:36:53 CET | Pressemelding
Vintersesongen kan klassifiseres som «normal, kjølig» eller «kald» i det meste av Nord-Norge og «normal, mild» eller «varm» i Sør-Norge. Gjennomsnittstemperaturen for hele landet endte 0,3 grader over normalen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom