Mer forskning i resirkuleringsanlegg i akvakultur

− Det er fantastisk at vi har fått inn to store prosjekt som bidrar til noe av det viktigste næringen står i nå, nemlig å mestre produksjon av laks på land i resirkuleringsanlegg, sier Bente Torstensen, divisjonsdirektør for akvakultur i Nofima.
− Spesielt gledelig er det at forsker Vasco Mota ved har fått midler innenfor «Unge forskertalenter» til å forske på strategier for å desinfisere vann i resirkuleringsanlegg, sier Torstensen.
Unge forskertalenter er beregnet på forskere som er på et tidlig stadium i karrieren og som har vist evne til å utføre forskning av høy vitenskapelig kvalitet.
Det andre store prosjektet Nofima skal lede, går i samarbeid med NIVA og Danmarks Tekniske Universitet. Den skal øke forståelsen av hvordan gassen H2S i vannet påvirker laksens fysiologi. H2S, eller hydrogensulfid, har blitt et betydelig problem i resirkuleringsanlegg de siste årene, og næringen etterlyser innovative løsninger.
Kunnskapen fra prosjektet kan hjelpe oppdrettere til å vurdere risiko og identifisere hvor H2S-dannelse er kritisk, og hjelpe teknologileverandører med å utvikle nye H2S-sensorer og RAS-system hvor det er bedre kontroll på H2S-dannelse.
Nofimas satsinger på RAS er tett knyttet opp til aktiviteten i CtrlAQUA SFI og Sunndalsøra, hvor Nofima har forskningsfasiliteter for RAS. I Tromsø bygger Nofima og UiT Norges Arktiske Universitet RAS-fasiliteter ved Havbruksstasjonen ved hjelp av interkommunale midler. Både Havbruksstasjonen utenfor Tromsø og forskningsstasjonen på Sunndalsøra har landbaserte anlegg for forskning på flere fiskearter.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:64 97 03 89reidun.lilleholt@nofima.noBente E. TorstensenDivisjonsdirektør Akvakultur
Tel:+47 913 28 341bente.torstensen@nofima.noBilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fra frykt til tillit: Åpenhet kan gjøre mat prosessert med høyteknologi til det neste store30.10.2025 09:28:15 CET | Pressemelding
Forbrukere ønsker bærekraftig, sunn og praktisk mat. Men vi frykter det vi ikke forstår oss på. Mat prosessert med høyteknologi, for eksempel.
Smaken av gresskar30.10.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Gresskar blir stadig mer populært på norske middagsbord, og utvalget vokser for hvert år. Nå har Nofimas smaksdommere bedømt syv utvalgte matgresskar – slik at det skal bli enklere å velge den beste sorten til suppen, gryten eller paien.
Nofima har ansatt ny direktør i vikariat20.10.2025 14:10:59 CEST | Pressemelding
Finn A. Weltzien er tilsatt som direktør for akvadivisjonen i forskningsinstituttet Nofima, i et vikariat fra 1. november til sommeren 2026.
Researched what temperature does to salmon health and development16.10.2025 12:35:40 CEST | Press release
In a scientific trial, Atlantic salmon reared at different temperatures developed as expected — until transferred to sea water, when one group surprised the scientists from Nofima.
Undersøkte temperaturens påvirkning på laks16.10.2025 12:35:25 CEST | Pressemelding
Laks som var oppdrettet ved ulike temperaturer utviklet seg helt som forventet. Helt til de ble satt i sjø. Da var det en gruppe av laks som overrasket forskerne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
