Mer forskning i resirkuleringsanlegg i akvakultur

− Det er fantastisk at vi har fått inn to store prosjekt som bidrar til noe av det viktigste næringen står i nå, nemlig å mestre produksjon av laks på land i resirkuleringsanlegg, sier Bente Torstensen, divisjonsdirektør for akvakultur i Nofima.
− Spesielt gledelig er det at forsker Vasco Mota ved har fått midler innenfor «Unge forskertalenter» til å forske på strategier for å desinfisere vann i resirkuleringsanlegg, sier Torstensen.
Unge forskertalenter er beregnet på forskere som er på et tidlig stadium i karrieren og som har vist evne til å utføre forskning av høy vitenskapelig kvalitet.
Det andre store prosjektet Nofima skal lede, går i samarbeid med NIVA og Danmarks Tekniske Universitet. Den skal øke forståelsen av hvordan gassen H2S i vannet påvirker laksens fysiologi. H2S, eller hydrogensulfid, har blitt et betydelig problem i resirkuleringsanlegg de siste årene, og næringen etterlyser innovative løsninger.
Kunnskapen fra prosjektet kan hjelpe oppdrettere til å vurdere risiko og identifisere hvor H2S-dannelse er kritisk, og hjelpe teknologileverandører med å utvikle nye H2S-sensorer og RAS-system hvor det er bedre kontroll på H2S-dannelse.
Nofimas satsinger på RAS er tett knyttet opp til aktiviteten i CtrlAQUA SFI og Sunndalsøra, hvor Nofima har forskningsfasiliteter for RAS. I Tromsø bygger Nofima og UiT Norges Arktiske Universitet RAS-fasiliteter ved Havbruksstasjonen ved hjelp av interkommunale midler. Både Havbruksstasjonen utenfor Tromsø og forskningsstasjonen på Sunndalsøra har landbaserte anlegg for forskning på flere fiskearter.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:64 97 03 89reidun.lilleholt@nofima.noBente E. TorstensenDivisjonsdirektør Akvakultur
Tel:+47 913 28 341bente.torstensen@nofima.noBilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom