Frende Forsikring

Mer enn én million bilskader i fjor

Del
Antallet bilskader i Norge økte med seks prosent i fjor. - Det er helt vilt med 2760 skader hver dag. Den rekorden er det ingenting positivt med.
I fjor bikket antallet bilskader en million. Foto: Frende Forsikring.
I fjor bikket antallet bilskader en million. Foto: Frende Forsikring.

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. Det var hele 1 007 651 skader med motorvogner i 2022. Dette kostet nesten 18,5 milliarder kroner, en økning på 12,6 prosent. Aldri før har antallet skader bikket millionen, viser skadestatistikken til Finans Norge helt tilbake til 2002. 

- Snittkostnaden for en smell i fjor var på 18 350 kroner. Høye priser på bildeler og utfordringer med levering av disse har bidratt til at kostnadene har dratt fra, men antallet smeller har også en urovekkende utvikling, sier Ytre-Hauge. 

Ulykkesåret 2022 
I fjor omkom 118 mennesker i trafikken, viser tall fra Statens Vegvesen. Det var en stor økning fra året før, da antallet omkomne var 80. 

- Jeg håper trenden snur i år og at vi ser en nedgang i antallet omkomne og ulykker. Du bidrar til et tryggere trafikkbilde hvis du er oppmerksom når du kjører. Hold fokus på veien, ikke noe annet, når du kjører. Ikke driv på med mobilen, radioen eller la deg forstyrre når du sitter bak rattet, sier fagsjefen. 

- Tilpass farten 
923 689 av de drøyt en million skadene i 2022 var med personbil eller varebil under 3,5 tonn. Disse kostet drøyt 15,3 milliarder kroner. 

- Disse skadene økte med 5,6 prosent i fjor. Kostnadene skjøt i været og var 12,8 prosent opp fra 2021. Vi kan ikke si det ofte nok, men alle må tilpasse kjøremåten sin etter vær- og føreforholdene. Du kan ikke kjøre på samme måte, med samme avstand til bilen foranpå en glatt vintermorgen som en tørr vårkveld, sier han. 

Mange biltyverier i fjor 
Etter en nedgang i antallet biltyverier i 2021, viser statistikken fra forsikringsbransjen at antall biltyverier økte med hele 31 prosent i 2022. 

- 2377 biltyverier ble meldt inn i fjor. Det er mellom seks og syv tyverier hver eneste dag, sier Roger Ytre-Hauge. 

Tyveri fra bil økte med 17 prosent i fjor, til totalt 5261. Det tilsvarer mellom 14 og 15 bilinnbrudd hver dag. 

- Ikke la verdisaker ligge i bilen din, det er en unødvendig sjanse å ta. Og hvis du må ha noe liggende der en stund er det viktig å skjule verdiene, så de ikke ligger åpent og frister tyver som går forbi. Selv en tom veske kan være en invitasjon til innbrudd. Det er kun du som vet at vesken på setet er tom. Så skjul den heller eller ta den med ut, sier fagsjefen. 

Knalldyre kaskoskader 
Kaskoskader er den største enkeltposten i den ferske skadestatistikken. Kasko dekker skade på bilen din hvis noe skjer. 

- 1 av 3 skader var kaskoskader i fjor. Det kostet drøyt ni milliarder kroner, en stor økning fra drøyt 7,8 milliarder året før. Vi ser en tydelig utvikling der selv små skader blir svindyre. Fintfølende elektronikk og høyteknologiske biler gjør at det ofte er store reparasjoner som må til, selv om smellen i seg selv ikke er veldig alvorlig, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

I fjor bikket antallet bilskader en million. Foto: Frende Forsikring.
I fjor bikket antallet bilskader en million. Foto: Frende Forsikring.
Last ned bilde
Kaskoskader er den største skadeposten, viser nye tall fra Finans Norge.
Kaskoskader er den største skadeposten, viser nye tall fra Finans Norge.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom