Frende Forsikring

3 av 5 er blitt delt bilder av uten lov

Del

- Det er faktisk ulovlig å dele bilder som andre er med på, hvis de ikke gir deg lov. 

Tar et bilde med en smarttelefon av en gruppe mennesker som står i bakgrunnen.
Du må spørre dem du tar bilder av om å få lov til å dele, og de må si ja. Så enkelt er det. Unsplash/Dung Anh

Det sier Linn Kathrin Olsen som er personvernombud i Frende Forsikring. Hun er bekymret for at stadig flere voksne, og barn, får identiteten sin stjålet og misbrukt.

1001 nordmenn er spurt om de deler bilder eller videoer av venner, familie eller fremmede på sosiale medier uten å spørre om lov først.

Undersøkelsen er som er utført av Norstat for Frende viser at 1 av 3 unge bryter loven med feriebildene sine. Og 30-åringene er ikke veldig mye bedre. Så virker det som noe skjer fra 40 år og oppover med større og større respekt for andres personvern.

Her er svarene fra de ulike aldersgruppene.

 

18-29 år

30-39 år

40-49 år

50-59 år

60+

Jeg spør alltid om lov

46

36

42

40

31

Jeg spør noen ganger

29

22

15

17

9

Jeg spør aldri om lov

5

5

2

4

1

Jeg legger ikke ut bilder av andre

20

36

41

40

59

Kilde: Frendeundersøkelsen, utført av Norstat

- Undersøkelsen viser samtidig at 3 av 5 sier at de har fått delt bilder eller videoer av seg uten å ha blitt spurt. Så blant de som deler er det tydelig stort rom for forbedring, sier personvernombudet i Frende.

Du må spørre om lov
- Det er faktisk ulovlig å dele bilder som andre er med på, hvis de ikke gir deg lov. Du må spørre dem og de må si ja. Så enkelt er det. Det samme gjelder for andre personlige opplysninger, sier Linn Kathrin Olsen.

Det trenger ikke være fylle- eller nakenbilder du deler for at du skal bryte loven. Det trenger ikke være noe «galt» med bildet ditt i det hele tatt.

- Det kan være det fineste bildet du noen gang har tatt, men det spiller ingen rolle, sier hun.

Hun presiserer at samtykket gjelder de som er motivet i bildet. Hvis du tar en selfie med en kamerat på en konsert, trenger du ikke gå rundt til alle som synes i bakgrunnen for å be dem om godkjenning.

- Det er likevel greit å være klar over at selv om publiseringen av et slikt situasjonsbilde ikke må baseres på samtykke, så behandler du personopplysninger så lenge enkeltpersoner kan bli gjenkjent på bildet. Du kan for eksempel skjule andre som synes bak et filter før bildet publiseres, foreslår Olsen.

Barn har rett til privatliv
Ansvaret du har for å være varsom med bildedeling på nett,  gjelder i enda større grad når det er snakk om bilder av barn.

- Barn har også rett til privatliv, og trenger at voksne beskytter dem og tar forholdsregler for å hindre at bildene kan bli misbrukt. Fra barnet er fylt syv år har det rett til å si sin mening, men forstår sannsynligvis likevel ikke rekkevidden av digital deling, sier Linn Katrin Olsen. Bilder du deler av barn blir en del av deres digitale identitet og kan stille dem i forlegenhet når de vokser til.

- Se for deg at noen stiller seg opp foran barnet ditt på stranden og tar et bilde. De fleste ville tenkt at det var langt fra greit og bedt vedkommende om å slette det. Men det du deler fra en åpen profil på nettet er like tilgjengelig for personen på stranden.

Tar du bilder av andres barn og vil publisere det, trenger du samtykke fra en av foreldrene.

- Et bilde kan gi tilgang til mer personlig informasjon enn du tror. Navnet på skolen hvor barnet går, bosted, at du er på ferie og hvem du og barna er sammen med, forteller hun.

Både voksne og barn kan bli misbrukt
- Det er kanskje fristende å dele de fine feriebildene av familien i sosiale medier, men du bør alltid ha et bevisst forhold til hva du deler og hvem som kan se bildene dine, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende. 

Bilder som deles på nett kan bli brukt av svindlere til identitetstyveri, utpressing, falske profiler og uønsket spredning. Bilder av barn kan misbrukes til mobbing eller uthenging på nett, eller manipuleres med å koble barnets ansikt med en annen kropp.

- En svindler vil jo vite mest mulig om deg, som kan gjøre deg mer utsatt for manipulering. Dessuten bruker kriminelle kunstig intelligens til å skape innhold som ser helt ekte ut, så nå blir det umulig å se forskjell på ekte og falske meldinger, sier Torgeir Pettersen som er sikkerhetsspesialist i Frende. .

Får identiteten stjålet og misbrukt
De siste årene har tall fra NorSIS vist at rundt 150 000 nordmenn opplever ID-tyveri i løpet av en toårsperiode. En stor andel av disse har fått identiteten sin stjålet og misbrukt på sosiale medier.

- Du bør alltid ha et bevisst forhold til hva du deler og hvem som kan se bildene dine. Bilder kan bli brukt mot deg, og det er lett å stjele fra åpne profiler eller hacke seg inn på kontoer, sier Torgeir Pettersen .

- Personlige opplysninger kan brukes av ID-tyver til å misbruke identiteten din eller de du tar bilde av. En svindler vil jo vite mest mulig om deg. Da blir angrepet mer troverdig. Dessuten bruker kriminelle kunstig intelligens til å skape innhold som ser helt ekte ut, så nå blir det umulig å se forskjell på ekte og falske meldinger, sier Pettersen.

Ved å dele bilder og personlige opplysninger kan du i verste fall risikere å bryte både straffe-, personopplysnings- og åndsverksloven.

Eksempler på hvordan noen kan misbruke bildet ditt 

  • De kan bruke det til utpressing
  • De kan bruke det i falske profiler på sosiale medier for å lure andre
  • Bilder av barn kan misbrukes til mobbing eller uthenging på nett

Har noen lagt ut bilder av deg som du vil ha fjernet?

  • Kontakt personen som har lagt det ut og be om å få det fjernet.
  • Sier vedkommende nei, fortell at det er et lovbrudd. Alle samtykker kan trekkes tilbake.
  • Skjer det ingenting, eller du ikke vet hvem som har lagt ut bildet, kontakt forsikringsselskapet ditt. Hvis selskapet dekker nettmisbruk, vil de ta saken videre. 

Huskeregler om deling av bilder av barn

  • Andres barn: Samtykke må innhentes av en av foreldrene.
  • Egne barn:
    - Når barnet er fylt 7 år, har det rett til å få si sin mening om saken.
    - Når barnet er fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva barnet mener.
    - Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om et bilde kan publiseres.
  • Du finner flere råd om barn, nettvett og personvern på www.barnevakten.nowww.dubestemmer.no og www.datatilsynet.no

Nøkkelord

Kontakter

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye