Høye drukningstall fra båt: 3 av 4 hadde ikke redningsvest
I fjor druknet 40 mennesker i ulykker fra båt i Norge. Hver tredje ulykke skjedde etter fall mellom båt og brygge. 75 prosent brukte ikke redningsvest.

Tallene kommer fra Redningsselskapet og Sjøfartsdirektoratet. I en sommerundersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring sier to av fem nordmenn at de slurver med vest. Verst er menn - bare halvparten sier de tar livredderen på hver gang de er i båt. /se fylkestall nederst i saken/
- Tallene er skremmende. Mange av drukningsulykkene i Norge skjer dessverre i situasjoner folk ikke regner som farlige, ofte i enkle, hverdagslige overganger, sier rådgivende lege i Frende, Helge Skjerven.
Påbudt i fritidsbåter under åtte meter
Siden 2014 har det vært påbudt å bruke flyteutstyr, som redningsvest eller flytevest, i fritidsbåter under åtte meter når båten er i fart og du oppholder deg utendørs. Med «fart» menes at båten ikke er fortøyd eller ankret. «Utendørs» er definert som utenfor fast, lukket overbygning – kalesje gjelder ikke.
- Jeg ser ingen grunn til å ikke bruke vest i en åpen fritidsbåt, uansett størrelse. Det redder liv, sier Skjerven.
- Som å ta av bilbeltet før bilen har stoppet
Mer enn hver tredje drukningsulykke med fritidsbåt i 2024 skjedde etter fall mellom båt og brygge, viser tall fra Redningsselskapet. Da har mange ikke fått den på, eller allerede har tatt den av. Det er en feilvurdering som kan få fatale konsekvenser.
- Det er nettopp i overgangen mellom båt og brygge at flest mister balansen, og da har mange allerede tatt av vesten. Det er som å ta av bilbeltet før bilen har stoppet, forteller Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.
- Mange tenker kanskje ikke over at det kan være svært vanskelig å komme seg opp av vannet igjen. Eller at du kan slå hodet og miste bevisstheten. Da hjelper ikke svømmeferdighetene dine. Vesten må brukes, og den må brukes riktig, sier Skjerven.
Eldre menn topper statistikken
Blant de som døde i fritidbåtsulykker i 2024, var gjennomsnittsalderen 57 år. Blant menn mellom 41 og 60 år var det ingen som brukte flyteutstyr.
- Menn over 60 år er overrepresentert i drukningsstatistikken. De har ofte lang erfaring på sjøen, men det ser vi dessverre ikke igjen i vestbruken. Trygghetsfølelsen og uvaner fører til slurv, og mange tenker at «det skjer ikke med meg», sier Skjerven.
Nullvisjon uten retning
I 2023 ble det innført en nasjonal nullvisjon for drukning, av regjeringen. To år senere er ekspertene tydelige: Ambisjonene følges ikke opp godt nok.
- Den nasjonale handlingsplanen som kom i 2025 er altfor vag. Vi trenger konkrete mål, ansvar og ressurser. Vi vet hvem som drukner. Det er menn i båt, eldre og personer med lav vannkompetanse. Nå må vi handle, og ikke prate, fortsetter Krangnes.
- En nullvisjon er ikke verdt mye hvis den ikke brukes i praksis. Det handler om holdningsarbeid, regler, informasjon og tilgjengelighet. Vestbruk og sikkerhet må bli en like selvfølgelig del av båtlivet som bilbeltet er i bilen, sier Skjerven.
Turister og ferie byr på ukjente farer
Flere av drukningsulykkene i 2024 rammet norske og utenlandske turister. Dette ser vi også på årets drukningsstatistikk. Fire av totalt fem personer som mistet livet i mai var utenlandske personer som leide båt. Mange er på ferie og har kanskje liten kjennskap til lokale forhold.
- Når du er på ferie, senker du ofte skuldrene. Men vannet er like farlig. Mange leier båt, fisker fra svaberg eller bader på ukjente steder uten å være forberedt, sier Skjerven.
- Det er utrolig viktig at turistene får god nok informasjon og opplæring slik at de har mulighet til å sikre seg i vannet. Dette må gjøres med bedre rutiner og tydelige råd, sier Krangnes.
Hun understreker viktigheten av å kombinere gode svømmeferdigheter med riktig utstyr:
- I tillegg til å kunne svømme, må du ha på deg vest. Ikke vær han eller hun som tenker “det går sikkert bra”. Det er ofte de som aldri kommer hjem igjen. Det handler ikke om flaks - det handler om valg, sier hun.
Her er folk flinkest med redningsvest
Så mange prosent i ulike fylker svarer at de bruker redningsvest hver gang de er i båt.
-
Trøndelag – 68 prosent
-
Vestland – 66 prosent
-
Møre og Romsdal - 65 prosent
-
Buskerud – 62 prosent
-
Finnmark – 60 prosent
-
Rogaland - 60 prosent
-
Agder – 59 prosent
-
Akershus – 58 prosent
-
Vestfold – 58 prosent
-
Telemark – 55 prosent
-
Oslo – 53 prosent
-
Innlandet – 52 prosent
-
Østfold – 51 prosent
-
Troms – 50 prosent
-
Nordland – 49 prosent
Kilde: Frendeundersøkelsen
Nøkkelord
Kontakter
Heidi Tofterå Slettemoenkommunikasjonssjef
Tel:+47 97 02 97 02heidi.slettemoen@frende.noBilder



Lenker
Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Gir unge en sjanse og sommerjobb4.7.2025 13:08:08 CEST | Pressemelding
I dag åpnet en matvogn med mening i Ålesund. Stikk innom du ser en vogn fra Toastmasters. Hver toast betyr mer enn du tror.
Dette har du krav på hvis ferien ikke går som planlagt3.7.2025 07:17:55 CEST | Aktuelt
Flygelederstreik i Frankrike: Halvparten av oss aner ikke hva vi kan kreve hvis noe går galt på tur.
Leiebil i utlandet? Unge får oftest trøbbel2.7.2025 07:58:00 CEST | Aktuelt
Hver sommer leier mange nordmenn bil i utlandet og blir overtalt til å kjøpe dyre ekstradekninger de ikke trenger. - Noe må du ha, men mye er også penger rett ut av vinduet.
Gir 100 unge en arbeidsplass1.7.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
Stikk innom når du ser en matvogn fra Toastmasters. Hver toast betyr mer enn du tror.
Ekstremvarme: Dekkes ikke av reiseforsikringen28.6.2025 08:03:00 CEST | Aktuelt
Det koker mange steder i Sør-Europa og for noen går det på helsa løs. Flere vil kansellere sommerturen sin nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom