NorSIS

Mer enn 220 000 har til nå bestilt Nasjonal sikkerhetsmåneds opplæringspakke

Del

Mer enn 220 000 ansatte i hele 550 norske private og offentlige virksomheter har så langt bestilt Nasjonal sikkerhetsmåneds opplæringspakker i informasjonssikkerhet.

Kurset, som er gratis for alle virksomheter med færre enn 20 ansatte, og rimelig for alle andre, har så langt blitt bestilt til de ansatte i hele 550 virksomheter.

– Det er helt åpenbart at mer svindel i omløp og den økte bruken av hjemmekontor har gjort at mange virksomheter er opptatt av å gi sine ansatte opplæring i informasjonssikkerhet. Kunnskapsrike ansatte kan lettere gjennomskue svindel og bedrag og bidra til å gjøre bedriften sikrere, sier prosjektleder i Nasjonal sikkerhetsmåned, Karoline Tømte.

Norfund og Brønnøysundregistrene har allerede bestilt

En av de mange som har bestilt den digitale opplæringspakken til sine ansatte er Norfund. I vår ble det kjent at kriminelle infiltrerte e-postdialogen mellom fondet og et annet selskap og utga seg for å være medarbeidere. De falske e-postene skal ha vært meget troverdige.

– Som en følge av en alvorlig svindelsak i Norfund har vi som et av flere tiltak valgt å inngå samarbeid med NorSIS om å gjennomføre intern opplæring av våre brukere i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmåned. Dette gjør vi først og fremst for å øke bevisstheten rundt IKT-sikkerhet hos våre ansatte, og tilføre dem kompetanse som i større grad vil sette dem i stand til selv å avgjøre hva som er ondsinnet/falsk e-post og hva som er reelt, sier IT-sjef hos Norfund, Mikjel Bjercke.

Brønnøysundregistrene har benyttet seg av dette tilbudet til sine ansatte i hele ni år. De er helt klare på at dette har hjulpet virksomheten å bli mer beskyttet mot dataangrep og annen type digital kriminalitet.

– Det er viktig å ha et jevnt fokus på informasjonssikkerhet hos alle våre ansatte. Slik blir de en sikkerhetsbarriere som beskytter oss. Det siste året har vi hatt et spesielt fokus på e-post og spesielt phishing problematikken, da dette er den vanligste angrepsformen. Vi ser også at mange ansatte drar nytte av kunnskapen som kurset gir også privat. Det er selvsagt en motiverende faktor for å gjennomføre, sier datasikkerhetsleder hos Brønnøysundregistrene, May-Elin Storheil.

Får tips for alt fra riktig passordbruk til å avsløre ondsinnet e-post

NorSIS arrangerer nå i oktober Nasjonal sikkerhetsmåned på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet for 10. gang. Et av de mest sentrale målene med den årlige EU-kampanjen er at ansatte i flest mulige virksomheter gjennomfører et e-læringskurs skal gjøre dem til tryggere digitale brukere. Dette kan bestilles gjennom hele oktober.

Kurset omfatter alt fra tips og råd for å unngå fakturasvindel, direktørsvindel og pornosvindel til bruk av riktig passordbruk, å gjennomskue en ondsinnet e-post til hendelseshåndtering. Hver leksjon tar 5-7 minutter å gjennomføre, og inneholder både tekst, bilder og video.

– De siste ukers massive e-postangrep viser hvor sårbare vi er

Ifølge prosjektlederen for Nasjonal sikkerhetsmåned er viktigheten av opplæring for den enkelte virksomhet mer aktuell enn noensinne.

– Bare i løpet av den siste måneden har vi sett dataangrep rettet mot titusener av ansatte i en rekke kommuner i Hedmark IKT. Stortinget har også nylig opplevd dataangrep. Nasjonal sikkerhetsmyndighet har også advart mot en økende fare for løsepengevirusangrep mot norske virksomheter. Det viser hvor sårbare vi er. Sammen med tekniske systemer som fjerner potensielt skadelige e-poster er kunnskapen til den enkelte ansatte det viktigste forsvaret vi har, sier Tømte.

Kontakter

Bilder

Om NorSIS

NorSIS
NorSIS
Teknologivn. 22 (bygg A)
2815 Gjøvik

(+47) 40 00 58 99http://www.norsis.no

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) er en uavhengig organisasjon som arbeider for økt kunnskap om og forståelse for informasjonssikkerhet.

Formålet til NorSIS er å bidra til at informasjonssikkerhet blir en naturlig del av målgruppenes hverdag. Dette oppnår vi gjennom bevisstgjøring om trusler og sårbarheter, opplysning om konkrete tiltak og påvirkning til gode holdninger. Senterets definerte hovedmålgruppe er norske virksomheter i privat og offentlig sektor. Aktiviteten er særlig rettet mot små og mellomstore private virksomheter og kommunesektoren, så vel som den enkelte innbygger.

Følg pressemeldinger fra NorSIS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NorSIS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NorSIS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom