Menneskets opprinnelse: Utforsk tidlig menneskelig atferd på Universitetsmuseet i Bergen
Universitetsmuseet i Bergen åpner en ny utstilling som tar oss med på en fascinerende reise tilbake i tid. Utstillingen "Tidlig menneskelig atferd", gir en dypere forståelse av menneskets tidlige utvikling og opprinnelse, og lar publikum følge i fotsporene til våre forfedre som levde for 100 000 år siden.
Utstillingen er laget i tett samarbeid med Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE) som er et senter for fremragende forskning ved Universitetet i Bergen (UiB). Senteret har som mål å befeste UiB og Norges posisjon som verdensledende innen forskning på det tidlige menneskets opprinnelse. SapienCE-senteret er bygget opp rundt et internasjonalt forskerteam med spesialister innenfor arkeologi, psykologi og klima, og ledes av professor Christopher Henshilwood. Senteret driver feltarbeid ved tre lokasjoner i Sør-Afrika: Blombos Cave, Klipdrift og Klasies River.
Forskerne har siden oppstarten i 2017 gjort flere oppsiktsvekkende funn. Det mest kjente er verdens eldste tegning som ble oppdaget i Blombos Cave. Funnene antyder at det har vært et vippepunkt i tidlig menneskelig utvikling for rundt 100 000 til 70 000 år siden.
I utstillingen følger publikum SapienCE-teamets tverrfaglige prosess fra utgravning til kunnskapsproduksjon. Her får du innsikt i hvordan arkeologi, psykologi og klimatologi kombineres for å skape ny forståelse. Funnene granskes i detalj, lag for lag, sted for sted, på en måte som aldri før har blitt gjort. Ved å ha en helhetlig tankegang, viser funnene at menneskene som levde i afrikansk mellomsteinalder (MSA) hadde en mer kompleks atferd enn tidligere antatt.
– Vi er veldig glade for å få denne muligheten til å vise frem forskningen vår til et større publikum. Utstillingen understreker det betydningsfulle samarbeidsforholdet som har utviklet seg mellom Norge og Sør-Afrika de siste 30 årene, sier professor Christopher Henshilwood, direktør ved Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE).
Hovedkurator for utstillingen er Åshild S. F. Thorsen har ledet kuratorteamet som har intervjuet SapienCEs ledende arkeologer, klimaforskere og psykologer for å produsere en utstilling som gir et fasinerende innblikk i opprinnelsen til moderne menneskelig atferd, og utforsker nøkkeltemaer som kulturell utvikling, verktøyproduksjon og sosial organisasjon.
– Utstillingen gir et enestående innblikk i en kompleks forskningsprosess, der publikum får være med underveis på et av verdens mest spennende arkeologiske utgravningssteder, sier kurator Åshild S. F. Thorsen.
Utstillingen om tidlig menneskelig atferd vil være åpen for publikum fra 26. Mai.
Kontakter
Professor Christopher S. Henshilwood, direktør ved SapienCE:
E-post: christopher.henshilwood@uib.no
Telefon 55 58 90 99
Professor Eystein Jansen SapienCE
E-post: eystein.jansen@uib.no
Mobil: 906 18 858
Hovedkurator: Åshild F. S. Thorsen,
E-post ashild.thorsen@uib.no
Telefon 55 58 31 22 /mobil 951 76 610
Pressekontakt: Janne Beate Buanes Duke
E-post: janne-beate.duke@uib.no
Mobil: 913 68 798
Bilder
Om Universitetet i Bergen (UiB)
Om SapienCE:
- Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE) er et senter for fremragende forskning (SFF) etablert i 2017.
- Senteret finansieres av Norges forskningsråd. Senterets målsetning er å befeste UiB og Norges posisjon som verdensledende innen forskning på det tidlige menneskets opprinnelse.
- Gruppen av internasjonale forskere og spesialister innen arkeologi, psykologi og klimatologi, ledes av professor Christopher Stuart Henshilwood.
- Senteret driver feltarbeid ved tre lokasjoner i Sør-Afrika: Blombos Cave, Klipdrift og Klasies River.
- Forskerne har gjort flere oppsiktsvekkende funn. Det mest kjente er verdens eldste tegning som ble oppdaget i Blombos Cave. Funnet av den 73000 år gamle tegningen ble publisert i Nature og fikk oppmerksomhet over hele verden.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Holbergprisen overrakt til professor Joan Martinez-Alier8.6.2023 15:00:00 CEST | Pressemelding
(Bergen, 8. juni 2023) H.K.H. Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den katalanske forskeren Joan Martinez-Alier, for hans arbeider innen økonomi, politisk økologi og miljørelatert urettferdighet.
Forskningspris for studie av samhold etter katastrofe8.6.2023 10:45:00 CEST | Pressemelding
(Bergen, 8. juni 2023) Kunnskapsminister Tonje Brenna kunngjorde i dag vinneren av Holbergprisen i skolen, som har forsket på samhold etter skredet i Gjerdrum.
Ledende forskere advarer mot gruvedrift på havbunnen8.6.2023 05:00:00 CEST | Pressemelding
– Vi ber om stans i all jakt på mineraler på havbunnen inntil det er forsket mer på konsekvensene av slike inngrep. Norge må ta et internasjonalt initiativ til økt forskning om og forståelse av livet i dyphavet. Først når vi har tilstrekkelig kunnskap kan det vurderes å åpne for gruvedrift, sier biologiprofessor Lise Øvreås på verdens havdag.
Muséhagen feirer 125 år med hagefest6.6.2023 11:06:02 CEST | Pressemelding
Muséhagen feirer seg selv søndag 11. juni med hagefest og kake. Hele byens befolkning er velkommen.
Cellenettverk i hjernen fremmer aggressiv tumorvekst ved hjernekreft30.5.2023 09:00:00 CEST | Pressemelding
Forskere ved Universitetet i Bergen og Cleveland Clinic i USA har oppdaget et kommunikasjonsnettverk i hjernen som kan føre til bedre behandlingsstrategier for personer som rammes av ondartet hjernesvulst.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom