Medietilsynet reduserer kompensasjonen til TV 2 med 5,8 millioner etter brudd på lokaliseringskravet
De viktigste mediepolitiske målene med avtalen mellom staten og TV 2 er å opprettholde mediemangfoldet, sikre en reell konkurrent til NRK og at det blir produsert og sendt riksdekkende nyhetssendinger utenfor Oslo.
– Lokaliseringen av TV 2s redaksjonelle virksomhet utenfor hovedstaden er dermed ett av de viktigste formålene med kompensasjonsordningen, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Kompensasjonen blir redusert på grunn av brudd på avtalen i 2019
Avtalen mellom TV 2 og staten innebærer at TV 2 over fem år kan få inntil 135 millioner kroner årlig for å oppfylle kravene til allmennkringkasting som ligger i avtalen. TV 2 har allerede mottatt full kompensasjon på 135 millioner kroner for 2019, men beløpet skal reduseres som følge av bruddet på lokaliseringskravet. Det er fordi TV 2 ikke hadde majoriteten av de redaksjonelle medarbeiderne på plass i hovedredaksjonen fra før 1. august i fjor, noe som betyr at en viktig del av kravet om lokalisering ikke ble oppfylt sju av månedene i det første året med den nye allmennkringkasteravtalen.
– Ved brudd på noen av kravene i allmennkringkastingsoppdraget, skal Medietilsynet redusere kompensasjonen med et beløp som tilsvarer utgiftene TV 2 har spart ved å ikke oppfylle forpliktelsen, sier Velsand. Medietilsynet påpeker at kanalen fra august 2019 og ut året hadde tilstrekkelig antall medarbeidere i Bergen til at lokaliseringskravet var oppfylt.
TV 2 får redusert kompensasjonen for første kvartal neste år med 5,8 millioner
Etter avtalen får TV 2 dekket de faktiske merkostnadene som skyldes kravet om lokalisering utenfor Oslo, som ifølge TV 2 var på cirka 12,5 millioner kroner i 2019. Merkostnadene knyttet til lokaliseringskravet fra 1. januar til 1. august i fjor var på litt i overkant av 5,8 millioner kroner. Det viser en revisorbekreftet rapport fra TV 2.
– Med bakgrunn i disse tallene har Medietilsynet fattet vedtak om at kompensasjonen til TV 2 reduseres med 5,843 millioner kroner. Rent praktisk blir dette gjort ved at TV 2 får avkorting i utbetalingen av kompensasjonen for første kvartal neste år med tilsvarende beløp, sier Velsand.
Nærmere om allmennkringkasteravtalen mellom staten og TV 2
Fra 1. januar 2019 har TV 2 hatt en avtale med staten som gir kanalen inntil 135 millioner kroner hvert år i fem år for å dekke nettokostnadene knyttet til å levere allmennkringkastingstjenester.
For å oppfylle allmennkringkastingsoppdraget skal hovedredaksjonen og nyhetsredaksjonen til TV 2 ligge minst hundre kilometer utenfor Oslo. TV 2 har lokalisert sin virksomhet i Bergen, og har forpliktet seg til at majoriteten av TV 2s redaksjonelle medarbeidere skal ha sitt arbeidssted i Bergen.
Oppdraget innebærer at TV 2 skal sende egenproduserte, riksdekkende nyhetsprogram med base i den sentrale nyhetsredaksjonen i Bergen, norskspråklige program for barn og unge og norsk film og tv-drama. I avtalen er det også en rekke andre krav til det samlede programtilbudet til kanalen, men som TV 2 ikke får økonomisk kompensasjon for.
Nøkkelord
Kontakter
Nina BjerkeRådgiver, avdeling for kommunikasjon, rådgivning og analyse
Tel:41934154nina.bjerke@medietilsynet.noBilder
Om Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Medietilsynet støtter økt aldersgrense og alderskontroll i sosiale medier7.7.2025 10:02:42 CEST | Pressemelding
Medietilsynet støtter regjeringens lovforslag om å øke aldersgrensen for sosiale medier til 15 år og å innføre en reell alderskontroll i disse tjenestene. – Vi vet at mange barn og unge eksponeres for skadelig påvirkning i sosiale medier, og derfor trengs det risikoreduserende tiltak, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
19 nominasjoner til Ibelin-prisen7.7.2025 07:50:00 CEST | Pressemelding
Fristen for å nominere kandidater til den første Ibelin-prisen – årets rollemodell innen gaming – er gått ut. 19 unge forbilder er nominert, og nå starter juryen sitt arbeid mot prisutdelingen i høst.
Medietilsynet får nytt tilsyns-ansvar når lov om digitale tjenester innføres i Norge2.7.2025 16:30:32 CEST | Pressemelding
Medietilsynet får ansvar for flere viktige tilsynsområder gjennom den nye loven om digitale tjenester, som regjeringen nå har sendt på høring. – At EUs forordning om digitale tjenester (DSA) nå blir innført i Norge, er et viktig skritt mot et tryggere internett, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Rekord-låge annonseinntekter for norske aviser i fjor27.6.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Annonseinntektene til norske aviser var på eit historisk lågt nivå i 2024, viser ein ny rapport frå Medietilsynet. Sett under eitt blei fjoråret nok eit svakt driftsøkonomisk år for avisene, sjølv om lønnsemda var noko betre enn året før.
TV 2 oppfylte alle krav som kommersiell allmennkringkastar i 202426.6.2025 06:50:01 CEST | Pressemelding
TV 2 løyste oppdraget som kommersiell allmennkringkastar i 2024 i tråd med krava, viser tilsynsrapporten frå Medietilsynet. Dette er det første året med den nye femårige avtalen mellom TV 2 og staten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom