Medietilsynet

Medietilsynet ønsker gjennomgang av TikToks reklamepraksis velkommen

Del

Medietilsynet støtter Forbrukerrådet, som har klaget inn appen TikTok til det europeiske nettverket av forbrukertilsyn og EU-kommisjonen for mulig brudd på reklamereglene. – Medietilsynet er opptatt av at barn beskyttes mot ulovlig markedsføring, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Sammen med 16 andre forbrukerorganisasjoner har Forbrukerrådet klaget inn appen TikTok til det europeiske nettverket av forbrukertilsyn og EU-kommisjonen. Foto Medietilsynet
Sammen med 16 andre forbrukerorganisasjoner har Forbrukerrådet klaget inn appen TikTok til det europeiske nettverket av forbrukertilsyn og EU-kommisjonen. Foto Medietilsynet

Ifølge den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC gjør TikTok lite for å hindre at barn eksponeres for målrettet reklame blant annet for usunn mat og drikke og skjønnhetsprodukter. Sammen med 16 andre forbrukerorganisasjoner har Forbrukerrådet nå klaget inn appen TikTok til det europeiske nettverket av forbrukertilsyn og EU-kommisjonen.

– Medietilsynets store undersøkelse Barn og medier 2020 viser at nesten to av tre av 9–18-åringene bruker TikTok, og at TikTok er det mest populære sosiale mediet for 9–10-åringene. TikTok har et stort ansvar for å sørge for at spesielt de yngste barna beskyttes mot ulovlig reklame. Dersom TikTok legger til rette for ulovlig reklame mot barn under 13 år, er dette alvorlig, sier Velsand.

Råd til foreldre: Dette bør du tenke på når barna skal på TikTok

Jobber med å få på plass et felles europeisk regelverk

TikTok er eid av det kinesiske selskapet ByteDance, og reklame som TikTok selv selger på plattformen er ikke underlagt norsk regelverk. I 2018 kom det nye regler fra EU for videodelingsplattformer som TikTok (i AMT-direktivet), der det blir strengere regler for reklame som rettes mot mindreårige.

– Her i Norge arbeider vi nå med å få på plass dette regelverket, sammen med andre EØS-land. Det er viktig å få til, slik at vi får en felles europeisk minsteregulering på dette området, sier Velsand.

Reklame rettet mot norske forbrukere i TikTok-videoer reguleres av markedsføringslovens regler om markedsføring til barn, inkludert direkte kjøpsoppfordringer til barn og urimelig handelspraksis. Denne loven forvaltes av Forbrukertilsynet. Medietilsynet er kjent med at Forbrukertilsynet allerede jobber med flere av problemstillingene som klagen reiser.

Medietilsynet etterlyser samtykkeløsninger fra TikTok

EUs personvernforordning (GDPR), som ble en del av norsk personvernlovgivning sommeren 2018, har lovfestet at kommersielle aktører ikke kan samle inn og bruke data fra barn under 13 år til for eksempel reklame.

– Medietilsynet har tidligere krevd bedre samtykkeløsninger fra TikTok og andre sosiale medier-aktører, og bedre metoder for å verifisere barns alder. En samtykkeløsning løser ikke alle krevende situasjoner og problemer barn under 13 år kan møte på sosiale medier, men da er de i hvert fall registrert som barn med den alderen de har, sier Velsand.  

Medietilsynet mener sosiale medier-aktørene i dag ser gjennom fingrene med at barn med eller uten foreldres samtykke lyver på alderen for å få tilgang til deres plattform.

– Med det fremstår barna eldre enn de er. I tillegg gis ikke foreldrene noen reell mulighet til å gi et samtykke, da hverken TikTok eller noen andre av de store sosiale medier-aktørene tilbyr en samtykkeløsning, sier Velsand.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sammen med 16 andre forbrukerorganisasjoner har Forbrukerrådet klaget inn appen TikTok til det europeiske nettverket av forbrukertilsyn og EU-kommisjonen. Foto Medietilsynet
Sammen med 16 andre forbrukerorganisasjoner har Forbrukerrådet klaget inn appen TikTok til det europeiske nettverket av forbrukertilsyn og EU-kommisjonen. Foto Medietilsynet
Last ned bilde

Om Medietilsynet

Medietilsynet
Medietilsynet
Nygata 4
1607 Fredrikstad

69 30 12 00http://www.medietilsynet.no

Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.

Følg saker fra Medietilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Medietilsynet

Medietilsynet utvider populært digitalt familiespill: "Stjernekolonien" får flere karakterer23.2.2021 07:00:00 CETPressemelding

Det digitale familiespillet «Stjernekolonien» ble tatt godt imot av mange familier da det kom i fjor høst. Nå utvider Medietilsynet spillet med flere karakterer, valg og dilemmaer. – De fleste barn har mobil og halvparten er på sosiale medier fra de er ni år. Det er derfor viktig å snakke om livet på nett fra barna er små, noe vi mener dette spillet kan hjelpe til med, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Ny undersøkelse fra Medietilsynet: Sju av ti er usikre på om informasjonen de finner på internett er sann18.2.2021 07:00:00 CETPressemelding

Nesten sju av ti har opplevd å komme over informasjon på nett de var i tvil om var sann, viser Medietilsynets nye undersøkelse om kritisk medieforståelse i den norske befolkningen. – Det er bra at folk har en kritisk tilnærming, men samtidig sier tallene at desinformasjon og falske nyheter dessverre er blitt ganske vanlig, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Medietilsynet starter arbeidet med nasjonal strategi for trygg digital oppvekst9.2.2021 09:30:00 CETPressemelding

Startskuddet for en nasjonal strategi for en trygg digital oppvekst gikk i dag på Safer Internet Day. Regjeringen bekrefter at Medietilsynet får ansvaret for å utarbeide strategien og samordne innsatsen. – Vi er klare for oppdraget og ser frem til å samarbeide med Barne- og familieministeren og andre aktører til det beste for barn og ungdom, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom