Med hjerte for geitepølse fra Nordfjord

Det var to stolte produsenter, Jorun Beate Nygård og Paul Nygård fra Kandal Kjøt som tok i mot blomster, plakett og mye velfortjent ros fra statsråden under åpningen av Bergen matfestival. Kandal Kjøt er en familiedreven bedrift i den vesle bygda Kandal i Nordfjord. Her lager de forskjellige produkter av geit og kje fra egne dyr.
- Spesialitet er det offisielle merket som skal hjelpe deg og meg til å finne slike unike lokalmat- og drikke-opplevelser. Det er et kvalitetsmerke – og en ære å få, sier administrende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.
Hun trakk frem at spekepølse av geit er en sjeldenhet i Norge og denne geitepølsa er laget etter gardens oppskrift – med reinskore geitekjøt. - Ved å tørke pølsene godt - i tørr og frisk vestlandsluft, får pølsa den særegne, milde geitesmaken og på kjøpet - en litt særegen fasong, nærmest en hjerteform. Så dette er produsenter med hjerte for geit, det er sikkert, avslutter Sundqvist.
- Denne spekepølsa er jo grunnfjellet i vår produksjon. Vi har produsert den fra oppstarten i 1997 og den er utgangspunktet for flere av produktene våre, sier Paul Nygård i Kandal Kjøt. Han fortsetter: Oppskriften er fra bestemora mi og det ble ikke jul uten denne pølsa. Bestemor var alltid raus med maten og vi hadde ofte gjester.
- Å få Spesialitetsmerket betyr mye for oss og er en bekreftelse på at vi er på rett vei når det gjelder kvaliteten. Spekepølsa blir naturlig lufttørket, vi bruker ikke noe klimastyrt anlegg. Den må henge 5-6 uker og mister bortimot halve vekten sin. Men det er det som gir den rette smaken. For smaken blir ikke rett før tørkinga er rett, sier en stolt Paul Nygård.
Begeistret fagjury
Alle mat- og drikkeprodukter som søker om Spsialitet må gjennom en streng vurdering fra en matfaglig jury. Den ledes av kokk Harald Osa. Når det gjelder Kandal Kjøt sin «Spekepølse av geit» så klappet juryen av begeistring. De var samstemte i at dette er ei meget god og smakfull geitepølse med tydelig råvare-karakter. Et godt og vellaget produkt – med unik smak!
Fakta: Spesialitet - offisiell merkeordning for lokalmat
- Spesialitet er den offisielle merkeordningen som skal vise forbrukere veg til god lokalmat og god lokal drikke i Norge
- Spesialitet garanterer at produktet er basert på de beste norske råvarer,
laget etter særegne, gjerne lokale oppskrifter og laget av dyktige mathåndverkere - Produktene er vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse
- Ordningen forvaltes av Stiftelsen Matmerk
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder


Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom