Mattilsynets råd til hundeeiere på nyttårsaften
Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter, smell og skuddlyder, men det er mulig å gjøre kvelden lettere for din firbente venn.

Mattilsynet oppfordrer alle hundeeiere til å ta ekstra godt vare på hunden sin på nyttårsaften.
Nyttårsaften er svært belastende for mange hunder fordi de er redde for høye lyder. En skuddredd hund må ikke være alene på nyttårskvelden, og hunden må skjermes for lydinntrykkene, sier seniorrådgiver og veterinær Sigrid Engeland i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.
Gode råd til hundeeiere på nyttårsaften:
• Ikke la hunden være alene hjemme hvis den er redd for høye lyder eller fyrverkeri. Det kan forsterke ensomhet og frykt. Hvis du må reise bort, bør du ta med deg hunden.
• Gi den gjerne mat litt sent, en mett hund faller lettere til ro.
• Ikke ta med deg hunden ut under oppskytning av raketter dersom den er redd.
• Gå en lang tur på ettermiddagen, så er hunden sliten når kvelden kommer.
• Pass på at hunden (og katten) ikke kommer seg ut og stikker av gårde.
• Dersom hunden ønsker å gjemme seg, kan det være lurt å la den få lov til det. La hunden få mulighet til å ligge i ro og fred på et skjermet rom.
• Ikke gå ifra en hund som viser tydelige tegn på redsel og frykt. Vær sammen med hunden og finn et rom hvor det er minst mulig lysblink og lyder.
• Prøv å avlede oppmerksomheten. Lyd fra radioen kan fungere «normaliserende» for noen hunder, mens andre blir stresset av dette. Prøv deg fram.
• Aktiviser hunden med innendørs lek, så får den noe annet å tenke på.
Råd for valpen
Det kan være lurt å venne hunden til fyrverkeri fra den er valp. Noen spiller jevnlig av fyrverkeri-lyd. Andre legger turen forbi skytebanen for å venne dyret til skarpe lyder. Vær oppmerksom på at det ikke bare er å utsette valpen for skudd og smell. Treningen må være planlagt, ellers risikerer du å gjøre valpen skuddredd med treningen, sier Sigrid Engeland.
Høytider kan stresse dyra
Mange kjæledyr opplever endrede rutiner i julehøytiden, noe som kan være stressende for dem. Husk at både hunder og katter har behov for ro og mange timers søvn hver dag. Hunder vil gjerne være med familien sin, og har oftest godt av å sosialiseres med flere. Noen hunder, særlig unge, kan imidlertid ha vanskelig for å avreagere og slappe av i en hektisk atmosfære, for eksempel i selskap. Finn en rolig og skjermet liggeplass hvor de kan trekke seg tilbake.
Ikke gi dyra julemat
Både hunder og katter kan ha glede av litt variasjon i kosten, men de kan de også få fordøyelsesproblemer ved store endringer. Det beste for dyrene er derfor at de får sin vanlige mat også i julen. Aldri gi fet og salt mat som kan føre til diaré, oppkast og i verste fall forgiftning. Husk at sjokolade, druer og rosiner kan være giftig for hunden, selv i små mengder. Hvis hunden ikke er vant til å spise bein, kan den få diaré av det også, avslutter seniorrådgiver Sigrid Engeland i Mattilsynet.
Nøkkelord
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder

Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Stor variasjon i hvordan norske griser har det17.1.2023 13:05:35 CET | Pressemelding
Mattilsynet har i 2021 og 2022 gjennomført inspeksjon i 582 svinebesetninger. Det er avdekket ett eller flere regelbrudd i vel halvparten av de inspiserte svinebesetningene. Veldig ofte gjaldt regelbruddene for lite rotemateriale, strø og behandling av syke og skadde dyr.
Newcastlesyke påvist i privat duehold i Innlandet13.1.2023 20:36:23 CET | Pressemelding
Det er påvist Newcastlesyke i et privat duehold i Sør-Odal i Innlandet. Mattilsynet har innført en rekke restriksjoner i et område rundt dueholdet for å hindre videre smittespredning. Dette er det første tilfellet av påvist Newcastlesyke i Innlandet.
Invitasjon: Mattilsynet presenterer resultatene i tilsynskampanjen om velferd for svin12.1.2023 14:30:17 CET | Presseinvitasjon
Tirsdag 17. januar presenterer Mattilsynet sluttrapporten fra Nasjonal tilsynskampanje om velferd for svin 2021-2022.
Gode råd for mathygiene i julestria22.12.2022 10:16:38 CET | Pressemelding
God mat og god drikke er en viktig av julehøytiden. Her er noen gode tips fra Mattilsynet om både tilberedning og oppbevaring av julematen.
Færre kommuner i infisert sone for fugleinfluensa i Rogaland 21.12.2022 15:14:30 CET | Pressemelding
Mattilsynet reduserer antall kommuner i infisert sone for fugleinfluensa fra onsdag 21.desember. Følgende kommuner og områder tas ut av den infiserte sonen: Gjesdal, Hjelmeland, Strand, Bjerkreim, Lund, Sokndal, Eigersund og området som tidligere utgjorde Forsand kommune.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom