Mattilsynet

Mattilsynet følger opp pelsdyrsaken i Rogaland

Del

Tilliten til Mattilsynet har blitt trukket tvil i forbindelse med tilsyn hos en pelsdyrbonde i Rogaland. Mattilsynet vil derfor bestille en ekstern gransking.

Karina Kaupang, fungerende administrerende direktør i Mattilsynet.
Karina Kaupang, fungerende administrerende direktør i Mattilsynet.

– De siste dagene har tilliten til Mattilsynet blitt trukket i tvil av stortingsrepresentanter, næringsorganisasjoner og media. Dette er en situasjon vi som tilsynsmyndighet ikke kan leve med, og derfor vil vi nå bestille en ekstern gransking, sier Karina Kaupang, fungerende administrerende direktør i Mattilsynet.

Karina Kaupang er til daglig direktør i avdeling mat i Mattilsynet, og vil fungere i stillingen som administrerende direktør inntil videre, etter at Harald Gjein fratrådte fredag 24. mai.

– Dette er en alvorlig situasjon for Mattilsynet, og vi tar den på det største alvor. Vi kjenner ikke til lignende saker som den i Rogaland, men mistilliten som har fremkommet, gjør at vi ser det nødvendig med en ekstern gransking på utvalgte tilsynsområder, sier Kaupang.

– Vi jobber intenst med mandatet for granskingen, og vil komme tilbake med detaljer så raskt det lar seg gjøre, sier Kaupang.

Tilliten skal gjenreises

– Min førsteprioritet er å gjenreise tilliten vi er avhengige av, og vise at samfunnet fortsatt kan stole på at vi gjør en god jobb, sier Kaupang.

Mattilsynet har allerede startet egne undersøkelser om tilsynet hos en pelsdyrbonde i Rogaland i fjor sommer, for å frem alle fakta i saken. I tillegg settes det umiddelbart ned en undersøkelsesgruppe som skal kartlegge Mattilsynets bruk av dyrevernnemnder. Mattilsynet vil også gjennomgå egne retningslinjer for gjennomføring av tilsyn.

– Mattilsynets inspektører utfører et viktig oppdrag på vegne av samfunnet, blant annet med å sikre trygg mat, og fremme god dyrevelferd og respekt for dyr. Befolkningen skal ha tillit til at vi gjør jobben vår på en ordentlig måte, og jeg vet at inspektørene våre står på hver eneste dag for å oppfylle oppdraget vårt på en så god måte som mulig, sier Kaupang.

Kontakter

Bilder

Karina Kaupang, fungerende administrerende direktør i Mattilsynet.
Karina Kaupang, fungerende administrerende direktør i Mattilsynet.
Last ned bilde

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg saker fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Mattilsynet

Overraskende mye feilmerking av matpoteter, frukt, bær og grønnsaker15.6.2020 09:57:58 CESTPressemelding

Mattilsynet har sjekket merking av 124 produkter innen frukt, bær og grønnsaker, samt matpoteter. Frukt, bær og grønnsaker utgjorde 89 produkter, matpoteter utgjorde 35 produkter. 34 prosent av produktene hadde mindre eller større feil i forhold til regelverket. Ingen av feilene som ble oppdaget utgjorde noen helsefare. Merkefeilene Mattilsynet fant i kampanjen, som ble gjennomført høsten 2019, er nå rettet opp.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom