Mattilsynet deltar i europeisk storaksjon mot smugling av kjæledyr

– Norge er et lukrativt marked for hundesmuglere. Prisene på valper er høy og betalingsviljen stor, sier Keren Bar-Yaacov, fagdirektør i Mattilsynets seksjon grensekontroll og kriminalitet.
Mange familier ønsker en hund eller katt som et nytt familiemedlem, og noen har øynet en mulighet for å utnytte markedet. Kyniske kriminelle setter profitt foran god dyrehelse og god dyrevelferd når de smugler hunder og katter til Norge. Dyrene kan komme fra rene avlsfabrikker, der dyrene lever under svært dårlig forhold.
– Målet med aksjonen er å beskytte både folke- og dyrehelsen ved å oppdage regelbrudd, forfalskning av offisielle dokumenter og å avdekke ulovlig kjæledyrhandel, sier Bar-Yaacov.
Dyr som ulovlig innføres til Norge kan være bærere av sykdommer og parasitter som er farlige for både mennesker andre dyr, for eksempel rabies og dvergbendelorm.
I aksjonsperioden setter Mattilsynet inn ekstra ressurser, både til prøvetaking og systematisk oppfølging og rapportering innen EU/EØS. Aksjonen gjennomføres i samarbeid med Tolletaten og Økokrim.
Ikke kjøp smuglervalper
Mattilsynet oppfordrer alle som vil ha hund eller katt om å tenke seg godt om på forhånd. Kjøp dyret hos en oppdretter som setter dyrets helse og velferd først, og insister på å besøke oppdretteren hjemme. Be om også å få se dyrets mor. De fleste innsmuglede dyr selges gjennom mellommenn, og vil dermed være tatt fra mora, ofte for tidlig.
Du bør aldri overta dyret på ulike møtesteder, som parkeringsplasser og bensinstasjoner.
– Hold deg unna nettsider hvor man kan legge et dyr i «handlekurven». Ingen seriøse oppdrettere selger dyr uten å vite noe om kjøperen, sier Bar-Yaacov.
– Det viktigste tiltaket mot ulovlig innførsel er at etterspørselen stanser. Smuglingen opphører kun dersom ingen kjøper valpene eller kattungene, sier Bar-Yaacov.
Husk også at dersom du kjøper dyr fra utlandet gjelder det egne regler. Hundevalper skal for eksempel blant annet ha id-merking, rabiesvaksine (ikke fra Sverige), behandling mot revens dvergbendelorm og et pass eller helsesertifikat. Det samme gjelder kattunger, med unntak av kravet til behandling mot revens dvergbendelorm.
Vilkårene for å ha med seg hunder og katter på en ikke-kommersiell reise til Norge er enklere enn vilkårene for å importere disse dyreartene kommersielt. Sett deg inn i hvilke regler som gjelder:
- Innførsel av hund og katt til Norge
- Hva skal til for at en reise hund og katt kan regnes som ikke-kommersiell
Smugling er utbredt i Europa
I tidligere aksjoner har Mattilsynet blant annet avdekket flere tilfeller av manglende rabiesvaksine, feil alder i hundepasset, feil utfylte dokumenter og dokumentforfalskning.
De siste årene har EU/EØS økt sine kontroller I 2021 utgjorde varslinger om kjæledyr 28 prosent av meldingene i det europeiske meldesystemet iRASFF, som omfatter både dyr, mat og fôr. Den viktigste svindelaktiviteten gjelder forfalskede dokumenter som brukes ved transport av kjæledyr, for eksempel kjæledyrpass, laboratoriesertifikater og helsesertifikater.
- Les mer hos EU-kommisjonen: EU Enforcement Action on illegal trade of cats and dogs (EU CCP PETS)
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Bilder

Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom