Matproduksjon i koronavirusets tid
I alle kriser er tilgang til mat helt essensiell. Også under den pågående spredningen av det nye koronaviruset. Hvordan vil korona påvirke matfatet vårt?

Midt i den globale krisen som vi nå befinner oss i, er det mange kjenner på behovet for beredskap. Har vi nok sykesenger på sykehusene våre? Har vi nok helsepersonell, tester og smittevernutstyr for at helsesektoren skal fungere normalt? Og hva om de omfattende tiltakene for å stoppe spredningen av sykdommen også rammer verdenshandelen – vil vi ha nok mat i butikkene da?
– Aldri har vel bonden vært viktigere, uttalte leder for Norges Bondelag.
Utviklingsfondet kunne ikke vært mer enige.
I Norge er alle som jobber i landbruket med på listen over samfunnskritiske funksjoner som en del av «forsyningssikkerhet». Foreløpig fungerer forsyningskjedene som normalt. Butikkene har matvarer på lager, og den norske bonden steller dyra sine og forbereder årets dyrkingssesong, men med ekstra forholdsregler for å holde seg og familien friske. Fortsatt råder det imidlertid stor usikkerhet om hvordan situasjonen vil utvikle seg, og bondeorganisasjoner melder at reiserestriksjoner kan hindre tilgangen på viktig arbeidskraft kommende måneder.
Viruset sprer seg i afrikanske land
Samtidig får vi stadig rapporter om at viruset sprer seg til områder som frem til nå har vært relativt forskånet. 17. mars melder NRK at det nå er 26 land på det afrikanske kontinentet som har bekreftede smittetilfeller av viruset.
- I landene hvor vi jobber er det fortsatt lite utbredt smitte, men vi følger nøye med på utviklingen, sier Jan Thomas Odegard, leder i Utviklingsfondet. - I tillegg frykter vi at det er store mørketall.
I Etiopia er det per 19. mars seks bekreftede smittetilfeller, ifølge verdens helseorganisasjon. I land som Etiopia, Mosambik, Malawi og Somalia vil en kraftig spredning av viruset kunne få katastrofale konsekvenser. Her er store deler av befolkningen allerede er svært sårbare, og landene har lite utbygget infrastruktur og et presset helsevesen. Det er også bekymringsverdig at både Somalia, Etiopia og Kenya fortsatt kjemper mot konsekvensene av det store utbruddet av svermende gresshopper tidligere i år.
Hvis du vil se dette innholdet fra www.utviklingsfondet.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Utviklingsland har dårlig kapasitet til å håndtere konsekvensene av koronaviruset. Ekteparet Xasan og Xukun og deres barn bor på landsbygda nord i Somalia, hvor over fem mllioner mennesker mangler tilgang til helsetjenester.
Kritisk for kaffeeksporterende småbønder
Guatemala har nylig hatt sitt første dødsfall på grunn av koronaviruset. Myndighetene har nå innført strenge restriksjoner, lignende de vi har i Norge. Det er kun matbutikker og apotek som får holde oppe, og alle grensene til landet er stengt. Hvis flyten av varer også stopper opp er dette dårlig nytt for landets kaffebønder. Mange småbønder i Guatemala er helt avhengige av å produsere kaffe som eksporteres ut av landet. Stopper vareflyten også opp vil mange miste sitt levebrød.
Økt sult og fattigdom
Epidemier har tidligere gått hardt ut over menneskers matforsyning. Ebolautbruddene i de afrikanske landene Guinea, Liberia og Sierra Leone i 2014 førte til kraftige økninger i matvarepriser i de rammede områdene, blant annet på grunn av brudd i viktige forsyningskjeder.
Akkurat hvordan koronapandemien vil påvirke den globale matsituasjonen vet vi fortsatt lite om. Men allerede i dag er det over 820 millioner mennesker som ikke har tilgang til nok mat. Dette tallet vil fort kunne gå drastisk opp. International Food Policy Research Institute anslår at spredningen av koronaviruset kan føre til at ytterligere 14 millioner mennesker vil falle under den såkalte fattigdomsgrensen. Ni millioner av dem er mennesker som lever på landsbygda i utviklingsland.
Hvis du vil se dette innholdet fra www.utviklingsfondet.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Nå gjelder det å holde hodet kaldt og hjertet varmt. Mat må vi ha, og vi må stå sammen for å sikre matforsyningen i krisetid. Foto: Julie Lunde Lillesæter, Differ Media
De sårbare rammes hardest
Ved en større økonomisk krise vil konsekvensene for verdens matsikkerhet selvsagt bli enda større. Og slik som i de fleste kriser er det de som har minst fra før som mest sårbare som blir hardest rammet.
– Det vi er aller mest bekymret for nå er at småbøndene vi støtter står i fare for å rammes av en pandemi som de er helt ubeskyttet mot, samtidig som vår og andre organisasjoners innsats må settes på vent, sier Odegard. – Vi jobber på spreng med å få oversikt og er i tett kontakt med landkontor og lokale partnere i alle landene hvor vi jobber.
Oppretter koronafond
For å styrke relevante tiltak i lokalsamfunnene før, under og etter en eventuell epidemi vil Utviklingsfondet nå opprette et eget koronafond.
- Vi tror matsikkerheten kan bli satt på prøve dersom dette blir så ille som mange frykter. Der har vi spesialkompetanse å bidra med, avslutter Odegard.
Matvareberedskap er kriseberedskap
Mat er et grunnleggende behov og tilgang til nok mat er en menneskerett. I kriser er robuste og tilpasningsdyktige matsystemer som sikrer matvareberedskap helt avgjørende.
Og til alle bønder der ute vil Utviklingsfondet gjerne si stå på – dere har en av verdens viktigste jobber!
Nøkkelord
Kontakter
Jan Thomas OdegardDaglig leder
Tel:23 10 95 82 / 414 94 044jan.thomas@utviklingsfondet.noBilder


Om Utviklingsfondet
Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.
Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Utviklingsfondet-støttet prosjekt dobler inntekten til 3000 bønder i Etiopia23.6.2022 19:24:48 CEST | Pressemelding
Tomat- og kålavlingene til småbøndene i Etiopia økte med 100 % de siste to årene som resultat av prosjektet. Bøndene fikk derfor mer enn dobbelt så høye inntekter sammenlignet med inntektsnivået før prosjektstart.
Revidert nasjonalbudsjett: Utviklingsfondet berømmer styrking av matsikkerhet12.5.2022 12:53:56 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet berømmer regjeringen og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim for å styrke matsikkerhet i det internasjonale utviklingsarbeidet, men er kritiske til øvrige kutt i bistandsbudsjett.
Klimatilpasning er avgjørende for matsikkerheten28.2.2022 16:05:44 CET | Pressemelding
- Norske politikere må bidra mye mer til klimatilpasset matproduksjon i fattige land for å forhindre sult på grunn av rike lands klimautslipp. FNs klimapanels siste rapport viser at klimarettferdighet nå må bli helt sentralt i norsk utviklingslingspolitikk, sier Jan Thomas Odegard, Generalsekretær i Utviklingsfondet.
COP27 i Glasgow - et svik mot verdens fattige14.11.2021 02:44:00 CET | Pressemelding
- Resultatet av klimatoppmøtet i Glasgow er langt fra det verdens fattige land trenger for å stå imot klimakrisa, sier Utviklingsfondets leder Jan Thomas Odegard.
Statsbudsjettet 2022: Et skritt i riktig retning, men det store løftet gjenstår12.10.2021 13:36:33 CEST | Pressemelding
- Vi trenger en utviklingspolitikk som tar innover seg de største krisene verden står ovenfor: Økende sult, ulikhet, klimaendringer og naturtap. Ernas siste statsbudsjett fører oss i riktig retning – men det er et godt stykke igjen enda, sier Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom