NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

Marianne Svendsen kåret til årets bioingeniør 2021

Del

- Jeg vil ha flere «ulydige» bioingeniører, sier prisvinneren. Hun har i mange år jobbet for å gjøre blodprøvetaking til en tryggere og bedre opplevelse for redde og engstelige barn.

Foto: Svein A. LIljebakk, Bioingeniøren
Foto: Svein A. LIljebakk, Bioingeniøren

Svendsen er enhetsleder ved Barneklinikkens laboratorium ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

En ære å bli årets bioingeniør 2021

- Det er en ære å bli kåret til årets bioingeniør 2021, men jeg anser det slik at det er saken jeg brenner for som har gjort at jeg får denne prisen, sier hun.

Svendsen har i mange år jobbet med blodprøvetaking av barn, og vært særlig opptatt av å gjøre prøvetakingen til en bedre opplevelse for redde og engstelige barn. - Jeg brenner spesielt for de barna som er alvorlig og kronisk syke, og som er nødt til å ta utallige blodprøver, sier hun.

- Skal du ta blodprøve av et livredd barn, kan du ikke holde fast barnet for å få tatt prøven. Det vil kunne traumatisere dem, forteller hun. - Jeg møter fortsatt voksne som har traumer etter tvang i blodprøvetakingssituasjoner fra barndommen.

Etterlyser «ulydige» bioingeniører

- Jeg arbeider på en avdeling som jobber med barn og unge, og tverrfagligheten her er viktig. Her er det både bioingeniører, sykepleiere, psykologer og leger som jobber sammen for å finne gode løsninger for barna.

- Vi som tar prøvene har et ansvar for å sette grenser, og forsøke å finne alternative løsninger i møte med stikkredde barn. Snakker man for eksempel med legen som har rekvirert blodprøven og forklarer situasjonen, er det min erfaring at man sammen finner løsninger.

- Med «ulydige» mener jeg at vi må la hensynet til barna komme først. Det er derfor viktig å få til en holdningsendring blant alle de som tar blodprøver av stikkredde barn. Dette er jeg opptatt av at vi må få til i hele landet, sier Svendsen.

Deles ut årlig

Prisen som årets bioingeniør ble første gang delt ut i 2020, og deles ut av NITO Bioingeniørfaglig institutt (NITO BFI).

Prisen deles ut hvert år, og formålet er å løfte fram enkeltpersoner som kan være faglige forbilder for unge bioingeniører.

Fagstyreleder i NITO BFI, Rita von der Fehr, sier at prisen skal tildeles en bioingeniør som har gått foran som en god ambassadør for bioingeniørfaget.

- Vi har hatt mange gode kandidater til årets pris, men Marianne Svendsen er både gjennom sitt arbeid for de yngste pasientene våre, hennes faglighet og sin vilje til å dele av sin kompetanse, en meget verdig vinner av prisen som årets bioingeniør, sier fagstyrelederen.

Juryens begrunnelse

- Prisvinneren har lang erfaring med blodprøvetaking av barn. Hun har hjulpet tusenvis av barn, både de med angst og de som frivillig strekker ut armen på første forsøk. - Årets bioingeniør har bidratt i opplæring av andre bioingeniører, skrevet fagartikler om emnet, holder innlegg og er en viktig stemme på vegne av alle barn som skal ta blodprøver, sier von der Fehr.

- På vegne av NITO BFI og fagstyret vil jeg gratulere Marianne Svendsen med tittelen årets bioingeniør 2021, avslutter von der Fehr.

Kontakter

Bilder

Foto: Svein A. LIljebakk, Bioingeniøren
Foto: Svein A. LIljebakk, Bioingeniøren
Last ned bilde

Om NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon
NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon
Støperigata 1
0119 Oslo

http://www.nito.no

NITO er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer med 97.000 medlemmer. NITO organiserer ingeniører og teknologer med høgskole-/universitetsutdanning eller tilsvarende kompetanse.

Følg pressemeldinger fra NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom