NAF

Mange slurver når de pakker bilen - Slik sikrer du vinterferiebagasjen

Del

En undersøkelse gjennomført av NAF viser at mange slurver med å sikre bagasjen. - Med noen enkle grep sikrer du lasten i bilen og kommer vel frem på vinterferien, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Den tyngste bagasjen skal pakkes nederst og så langt frem mot seteryggen som mulig. Det er smart å stroppe fast bagasjen. (Foto: NAF)
Den tyngste bagasjen skal pakkes nederst og så langt frem mot seteryggen som mulig. Det er smart å stroppe fast bagasjen. (Foto: NAF)

Én av ti i undersøkelsen svarer at de ikke sikrer bagasjen før de legger ut på bilturen. Usikret last kan ved en bråstopp gi store skader på alle inne i bilen. Derfor er det livsviktig å bruke litt ekstra tid på å pakke bilen skikkelig.

I Norge er vi glade i stasjonsvogner og SUV'er, men selv med store bagasjerom er det ikke ubegrenset hva man kan ta med seg av feriebagasje.

- Det er ikke ubegrenset hvor mye vekt du kan ha med deg i bilen. Pakker du slik at bagasjen går over seteryggen til baksetene krever det at du er ekstra nøye med sikringen. Så for å få en sikker pakket bil, bør du først tenke gjennom hva du kan kutte ut å ha med, sier Sødal.

Stropp fast bagasjen

Når bilen skal pakkes er det noen enkle huskeregler. Moderne biler har festepunkter i bagasjerommet, så start med å gjøre klar lastestropper. Husk at den tyngste bagasjen skal pakkes nederst og så langt frem mot seteryggen som mulig. Når alt er pakket, skal bagasjen stroppes fast med lastestroppene.

- Det å bruke litt ekstra tid på å stroppe fast bagasjen er veldig lurt. Da vil bagasjen ligge mer stabilt og holde seg i ro hvis uhellet er ute, rådgir Nils Sødal.

Bruk også bagasjeromstrekket om du har holdt deg under seteryggen, eller så bruker du sikkerhetsnettet som kan trekkes opp fra bakseteryggen om bilen din er utstyrt med det.

Ingen harde løse gjenstander inne i bilen

Undersøkelsen som er gjennomført av InFact for NAF viser også at mange har løse, harde gjenstander liggende løs i bilen. 44,2 prosent oppgir at de lar mobiltelefoner eller nettbrett ligge løse inne i bilkupéen.

- Dette er farligere enn man tror. Løse gjenstander kan forvandles til dødelige prosjektiler om du må bråbremse, advarer NAF-rådgiveren.

Sikring av gjenstander inne bilkupeen er derfor viktig. En iPad som veier om lag en halv kilo vil ved en bråstopp i bare 50 kilometer i timen, kommer gjennom bilen med en kraft tilsvarende 12 kilo.

- Skal man bruke nettbrett til underholdning for barna, må det sikres skikkelig. Da må man skaffe en holder som kan festes på nakkestøttene til forsetene, sier Sødal.

NAFs anbefalinger til bilistene:

  • Bruk tid på å sikre lasten.
  • Bruk festepunktene i bilen.
  • Fordel vekten. Tung bagasje skal ligge lavt og langt fram i bagasjerommet.
  • Sjekk bilens instruksjonsbok for tillatt maksimal last.
  • Ikke overstig tillatt aksellast
  • Ikke la gjenstander ligge usikret i bilen.
  • Sørg for riktig dekktrykk. Dette finner du i bilens instruksjonsbok.
  • Husk at takboksen har vektbegrensninger.

Tabeller:

Hvordan sikrer du først og fremst bagasje eller last i bilen når du skal på langtur?

Mann Kvinne Total
Sikrer ikke 11,9 % 9,6 % 10,7 %
Bruker bagasjeromstrekk 28,5 % 36,1 % 32,3 %
Stropper eller nett 15,9 % 13,3 % 14,6 %
Pakker i takboks 3,5 % 3,5 % 3,5 %
Har fysisk skille mellom bagasjerom og kupè 26,6 % 20,7 % 23,7 %
Ikke noe fast mønster 13,6 % 16,8 % 15,2 %
Total 100 % 100 % 100 %

 Hva er det tyngste som normalt kan bli liggende løst i kupèen når du kjører?

Mann Kvinne Total
Kaffekopp eller flasker 18,3 % 16,6 % 17,5 %
Mobiltelefon eller iPad 43,0 % 45,4 % 44,2 %
Større leker 5,7 % 4,5 % 5,1 %
Kjæledyr 6,4 % 5,9 % 6,2 %
Tyngre ting som vedsekker eller bruskasser 10,0 % 5,9 % 8,0 %
Vet ikke 16,6 % 21,6 % 19,1 %
Total 100 % 100 % 100 %

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Den tyngste bagasjen skal pakkes nederst og så langt frem mot seteryggen som mulig. Det er smart å stroppe fast bagasjen. (Foto: NAF)
Den tyngste bagasjen skal pakkes nederst og så langt frem mot seteryggen som mulig. Det er smart å stroppe fast bagasjen. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom