Opplysningskontoret for frukt og grønt

Mandarin eller klementin?

Del

Noen sier mandarin, andre sier klementin. Men hva er egentlig riktig? Uansett hva det heter, nordmenn spiser kilovis rundt juletider, og det kan de gjøre med den beste samvittighet, mener ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hva sier du? Mandarin eller klementin?
Hva sier du? Mandarin eller klementin?

Fasiten? 

Du kan kjøpe både klementiner og mandariner i norske butikker forteller ernæringsrådgiveren. 

Frukten du kjøper i butikkene rundt juletider er klementiner, sorten heter “clemenules. 80 % av de søte små sitrusfruktene er klementiner, mens resten er mandariner. Mandariner fås kjøpt på sommeren.  

Ingen problem å spise kilovis 

Nordmenn elsker klementiner og mandariner. Ifølge Sagen spiser hver og en av oss rundt seks kilo av denne velsmakende sitrusfrukten – fem kilo av disse i advents- og juletiden. 

– Det kan vi gjøre med den aller beste samvittighet, blant all julematen og julekosen er nok klementiner et av de sunneste valgene vi tar. En klementin gir rundt 30 kalorier, tilnærmet likt ingenting. Til sammenligning gir en sjokoladerute 46 kalorier, og det er vel de færreste som bare spiser en sjokoladerute, sier hun.

Det er nok ingen som har forspist seg på klementiner, påpeker hun og tilføyer at klementiner gir nyttig næring, noe julekakene og de andre søtsaker ikke gjør.  

– Spiser du tre klementiner har du dekket 130 % av dagsbehovet for vitamin C. Vitamin C bidrar til at immunforsvaret fungerer slik det skal og til å øke opptaket av jern fra andre matvarer. 

Fakta om klementiner og mandariner 

  • De siste ti ukene før jul selges klementiner – Clemenules. 
  • De fleste klementinene vi spiser i Norge kommer fra Spania og Marokko. 
  • Den ideelle sesongen for mandarinene er juni-august, og kommer oftest fra Sør-Afrika. 
  • Mandarinene er utenfor sesong i desember, og da er det bare klementinene som er tilgjengelige i norske butikker. 
  • Klementiner ble første gang importert til Norge i 1963 i et antall av 30 kasser, à 10 kilo. Før den tid var det mandariner som ble solgt i norske butikker. Mandarinene den gang hadde masse steiner, hardere og tynnere skall, men var svært aromatiske. De nye sortene av mandariner er lettere å skrelle og har få eller ingen steiner. 
  • Mandarinen har en litt sterkere aroma enn klementinen. 
  • I følge Frukt og grøntstatistikken importerte Norge i 2021 over 32.500 tonn mandariner og klementiner. 
  • Klementiner er en videreutviklet sort av mandarin – vi kan sammenlikne det med røde og grønne epler.
     

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hva sier du? Mandarin eller klementin?
Hva sier du? Mandarin eller klementin?
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom