Mandarin eller klementin?
Fasiten?
Du kan kjøpe både klementiner og mandariner i norske butikker forteller ernæringsrådgiveren.
–Frukten du kjøper i butikkene rundt juletider er klementiner, sorten heter “clemenules”. 80 % av de søte små sitrusfruktene er klementiner, mens resten er mandariner. Mandariner fås kjøpt på sommeren.
Ingen problem å spise kilovis
Nordmenn elsker klementiner og mandariner. Ifølge Sagen spiser hver og en av oss rundt seks kilo av denne velsmakende sitrusfrukten – fem kilo av disse i advents- og juletiden.
– Det kan vi gjøre med den aller beste samvittighet, blant all julematen og julekosen er nok klementiner et av de sunneste valgene vi tar. En klementin gir rundt 30 kalorier, tilnærmet likt ingenting. Til sammenligning gir en sjokoladerute 46 kalorier, og det er vel de færreste som bare spiser en sjokoladerute, sier hun.
Det er nok ingen som har forspist seg på klementiner, påpeker hun og tilføyer at klementiner gir nyttig næring, noe julekakene og de andre søtsaker ikke gjør.
– Spiser du tre klementiner har du dekket 130 % av dagsbehovet for vitamin C. Vitamin C bidrar til at immunforsvaret fungerer slik det skal og til å øke opptaket av jern fra andre matvarer.
Fakta om klementiner og mandariner
- De siste ti ukene før jul selges klementiner – Clemenules.
- De fleste klementinene vi spiser i Norge kommer fra Spania og Marokko.
- Den ideelle sesongen for mandarinene er juni-august, og kommer oftest fra Sør-Afrika.
- Mandarinene er utenfor sesong i desember, og da er det bare klementinene som er tilgjengelige i norske butikker.
- Klementiner ble første gang importert til Norge i 1963 i et antall av 30 kasser, à 10 kilo. Før den tid var det mandariner som ble solgt i norske butikker. Mandarinene den gang hadde masse steiner, hardere og tynnere skall, men var svært aromatiske. De nye sortene av mandariner er lettere å skrelle og har få eller ingen steiner.
- Mandarinen har en litt sterkere aroma enn klementinen.
- I følge Frukt og grøntstatistikken importerte Norge i 2021 over 32.500 tonn mandariner og klementiner.
- Klementiner er en videreutviklet sort av mandarin – vi kan sammenlikne det med røde og grønne epler.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
