Makrellsmoothie falt i smak hos ministeren

Proteinpulver, også kalt hydrolysat, fra fiskeravskjær er av stor interesse for næringen. Nofimas fagfolk jobber med å utvinne kommersielt proteinpulver av blant annet avskjær fra makrell.
Målet er å lage et attraktivt proteinpulver med best mulig smak.
– Det er et spennende arbeid å foredle slike produkter med stor verdi. Verden trenger mer protein og sunn mat, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.
Høy bioaktivitet = lett for kroppen å ta opp
Protein fra fisk har høy bioaktivitet og har gunstig helseeffekt, men smaken på pulveret kan være en utfordring.
Denne problemstillingen har Nofima-forskere forsøkt å løse. Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen fikk lukte og smake på proteinpulveret da han var på besøk 1. september.
Det er Nofimas sensoriske panel, som består av 10 smaksdommere. De smaker og lukter seg frem til ønsket resultat, når nye produkter skal ut på markedet.
Ingebrigtsen fikk en innføring i hvordan en sensorisk dommer arbeider, og han fikk også prøvesmake tre varianter av fiskeproteinpulver.
– Vi skal ikke si noe om hva vi liker best, vår jobb er å beskrive lukt-, smak- og konsistensegenskaper, fortalte smaksdommer Anne Kristin Groth Enger, til en nysgjerrig minister.
Kysttorsk
Forsker Mari Øvrum Gaarder, som har jobbet med utviklingen av proteinpulveret i Nofima, serverte proteindrikkene til ministeren og ba om en ærlig tilbakemelding på smak og lukt.
– Kysttorsk. Litt utvannet tran, kanskje, sier Ingebrigtsen dypt nede fra smaksglasset.
Han fikk makrellproteinpulver blandet i vann og litt smakstilsetning for å kamuflere den sterkeste makrellsmaken.
Neste drikk
– Kjenner du et lite hint av bitterhet, spør smaksdommer Vicky Berg.
– Nei, men jeg kjenner litt tørrfisk, slår Ingebrigtsen fast.
– Hva med sitrus?, spør smaksdommer Groth Enger.
– Neeei, men den prikker litt på tunga, svarer Ingebrigtsen.
Dette er lakseproteinpulver blandet i vann.
Umami
Tredje drikk, og denne er rødfarget.
– Denne smaker tomat, sier Ingebrigtsen.
– Spot-on!, sier Mari Gaarder. Dette er makrellproteinsmoothie. Poenget er at den skal smake umami, som er i retning tomat. Når tomat er det første du sier, så tenker jeg at vi har lykkes.
– Hva med fiskesmak da?, spør smaksdommer Groth Enger.
– Nei, ingenting, sier statsråden.
– Kanskje du kan jobbe med oss som smaksdommer, sier Berg. Det er ingen menn i panelet.
– Ja, kanskje det. Jeg har en følsom smakssans, ler Ingebrigtsen.
Nøkkelord
Kontakter
Wenche Aale HægermarkKommunikasjonsleder Mat
Tel:93 20 34 00wenche.aale.hagermark@nofima.noBilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom