Nofima

Makrellsmoothie falt i smak hos ministeren

Del

På besøk hos Nofima fikk Fiskeri- og sjømatministeren lære mer om hvordan smaksdommerne jobber. Han testet blant annet proteinpulver av avskjær fra makrell.

Fiskeri- og sjømatminister, Odd Emil Ingebrigtsen var onsdag 1.9 på besøk hos Nofima for å prøvesmake proteinpulver laget på makrell og laks. Foto/cc: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nonfima
Fiskeri- og sjømatminister, Odd Emil Ingebrigtsen var onsdag 1.9 på besøk hos Nofima for å prøvesmake proteinpulver laget på makrell og laks. Foto/cc: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nonfima

Proteinpulver, også kalt hydrolysat, fra fiskeravskjær er av stor interesse for næringen. Nofimas fagfolk jobber med å utvinne kommersielt proteinpulver av blant annet avskjær fra makrell.

Målet er å lage et attraktivt proteinpulver med best mulig smak.

– Det er et spennende arbeid å foredle slike produkter med stor verdi. Verden trenger mer protein og sunn mat, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Høy bioaktivitet = lett for kroppen å ta opp

Protein fra fisk har høy bioaktivitet og har gunstig helseeffekt, men smaken på pulveret kan være en utfordring.

Denne problemstillingen har Nofima-forskere forsøkt å løse. Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen fikk lukte og smake på proteinpulveret da han var på besøk 1. september.

Det er Nofimas sensoriske panel, som består av 10 smaksdommere. De smaker og lukter seg frem til ønsket resultat, når nye produkter skal ut på markedet.

Ingebrigtsen fikk en innføring i hvordan en sensorisk dommer arbeider, og han fikk også prøvesmake tre varianter av fiskeproteinpulver.

– Vi skal ikke si noe om hva vi liker best, vår jobb er å beskrive lukt-, smak- og konsistensegenskaper, fortalte smaksdommer Anne Kristin Groth Enger, til en nysgjerrig minister.

Kysttorsk

Forsker Mari Øvrum Gaarder, som har jobbet med utviklingen av proteinpulveret i Nofima, serverte proteindrikkene til ministeren og ba om en ærlig tilbakemelding på smak og lukt.

– Kysttorsk. Litt utvannet tran, kanskje, sier Ingebrigtsen dypt nede fra smaksglasset.

Han fikk makrellproteinpulver blandet i vann og litt smakstilsetning for å kamuflere den sterkeste makrellsmaken.

Neste drikk

 – Kjenner du et lite hint av bitterhet, spør smaksdommer Vicky Berg.

– Nei, men jeg kjenner litt tørrfisk, slår Ingebrigtsen fast.

– Hva med sitrus?, spør smaksdommer Groth Enger.

– Neeei, men den prikker litt på tunga, svarer Ingebrigtsen.

Dette er lakseproteinpulver blandet i vann.

Umami

Tredje drikk, og denne er rødfarget.

– Denne smaker tomat, sier Ingebrigtsen.

– Spot-on!, sier Mari Gaarder. Dette er makrellproteinsmoothie. Poenget er at den skal smake umami, som er i retning tomat. Når tomat er det første du sier, så tenker jeg at vi har lykkes.

– Hva med fiskesmak da?, spør smaksdommer Groth Enger.

– Nei, ingenting, sier statsråden.

– Kanskje du kan jobbe med oss som smaksdommer, sier Berg. Det er ingen menn i panelet.

– Ja, kanskje det. Jeg har en følsom smakssans, ler Ingebrigtsen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fiskeri- og sjømatminister, Odd Emil Ingebrigtsen var onsdag 1.9 på besøk hos Nofima for å prøvesmake proteinpulver laget på makrell og laks. Foto/cc: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nonfima
Fiskeri- og sjømatminister, Odd Emil Ingebrigtsen var onsdag 1.9 på besøk hos Nofima for å prøvesmake proteinpulver laget på makrell og laks. Foto/cc: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nonfima
Last ned bilde
Fiskeri- og sjømatminister, Odd Emil Ingebrigtsen var onsdag 1.9 på besøk hos Nofima for å prøvesmake proteinpulver laget på makrell og laks. Foto/cc: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nonfima
Fiskeri- og sjømatminister, Odd Emil Ingebrigtsen var onsdag 1.9 på besøk hos Nofima for å prøvesmake proteinpulver laget på makrell og laks. Foto/cc: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nonfima
Last ned bilde

Om Nofima

Nofima
Nofima
Postboks 6122 Langnes
NO-9291 Tromsø

77 62 90 00http://nofima.no

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.

Følg pressemeldinger fra Nofima

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom