Makrellsmoothie falt i smak hos ministeren

Proteinpulver, også kalt hydrolysat, fra fiskeravskjær er av stor interesse for næringen. Nofimas fagfolk jobber med å utvinne kommersielt proteinpulver av blant annet avskjær fra makrell.
Målet er å lage et attraktivt proteinpulver med best mulig smak.
– Det er et spennende arbeid å foredle slike produkter med stor verdi. Verden trenger mer protein og sunn mat, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.
Høy bioaktivitet = lett for kroppen å ta opp
Protein fra fisk har høy bioaktivitet og har gunstig helseeffekt, men smaken på pulveret kan være en utfordring.
Denne problemstillingen har Nofima-forskere forsøkt å løse. Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen fikk lukte og smake på proteinpulveret da han var på besøk 1. september.
Det er Nofimas sensoriske panel, som består av 10 smaksdommere. De smaker og lukter seg frem til ønsket resultat, når nye produkter skal ut på markedet.
Ingebrigtsen fikk en innføring i hvordan en sensorisk dommer arbeider, og han fikk også prøvesmake tre varianter av fiskeproteinpulver.
– Vi skal ikke si noe om hva vi liker best, vår jobb er å beskrive lukt-, smak- og konsistensegenskaper, fortalte smaksdommer Anne Kristin Groth Enger, til en nysgjerrig minister.
Kysttorsk
Forsker Mari Øvrum Gaarder, som har jobbet med utviklingen av proteinpulveret i Nofima, serverte proteindrikkene til ministeren og ba om en ærlig tilbakemelding på smak og lukt.
– Kysttorsk. Litt utvannet tran, kanskje, sier Ingebrigtsen dypt nede fra smaksglasset.
Han fikk makrellproteinpulver blandet i vann og litt smakstilsetning for å kamuflere den sterkeste makrellsmaken.
Neste drikk
– Kjenner du et lite hint av bitterhet, spør smaksdommer Vicky Berg.
– Nei, men jeg kjenner litt tørrfisk, slår Ingebrigtsen fast.
– Hva med sitrus?, spør smaksdommer Groth Enger.
– Neeei, men den prikker litt på tunga, svarer Ingebrigtsen.
Dette er lakseproteinpulver blandet i vann.
Umami
Tredje drikk, og denne er rødfarget.
– Denne smaker tomat, sier Ingebrigtsen.
– Spot-on!, sier Mari Gaarder. Dette er makrellproteinsmoothie. Poenget er at den skal smake umami, som er i retning tomat. Når tomat er det første du sier, så tenker jeg at vi har lykkes.
– Hva med fiskesmak da?, spør smaksdommer Groth Enger.
– Nei, ingenting, sier statsråden.
– Kanskje du kan jobbe med oss som smaksdommer, sier Berg. Det er ingen menn i panelet.
– Ja, kanskje det. Jeg har en følsom smakssans, ler Ingebrigtsen.
Nøkkelord
Kontakter
Wenche Aale HægermarkKommunikasjonsleder Mat
Tel:93 20 34 00wenche.aale.hagermark@nofima.noBilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Three months shorter production time11.12.2025 07:00:00 CET | Press release
Selective breeding is a powerful tool to enhance desirable traits in fish and livestock - a fact well established in the industry. Now Manila clam has its own dedicated breeding programme.
Tre måneder kortere produksjonstid11.12.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
At avl er et kraftfullt verktøy for å få fremgang i egenskaper man ønsker hos fisk og dyr, er kjent. Nå har teppeskjell fått sitt eget avlsprogram.
Potential for land based red algae25.11.2025 10:39:15 CET | Press release
How could Norway produce more food, utilise high nutrient levels in discharge water and create new businesses?
Potensiale for landbasert rødalge25.11.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Hvordan kan Norge produsere mer mat, rense utslippsvann og skape nye arbeidsplasser?
Norsk sjømatnæring: Nå er ringvirkningene større enn kjernevirksomheten13.11.2025 14:00:00 CET | Pressemelding
Ringvirkningene er nå større enn kjernevirksomheten i sjømatnæringen. Verdiskapingen i sjømatnæringens kjernevirksomhet utgjorde 69 milliarder kroner i 2024, mens ringvirkningene var nesten 70 milliarder.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
