Må tran smake tran?

Mange forbinder tran og omega-3-tilskudd med en harsk smak, men slik trenger det ikke å være. Nå har de største norske produsentene og forskere fra Norge, Danmark og Italia laget en metode og et system for å vurdere fiskeoljenes lukt og smak.
– For å havne i den beste kategorien, gullklassen, skal fiskeoljen ha en nøytral, litt syrlig smak. Smaksegenskaper i retning gress, nøtter og frø og smør godtas. Det kan også godkjennes et lite hint av fersk fisk, men det skal være veldig svakt, sier matviter og forsker Wenche Emblem Larssen ved Møreforsking. Hun har ledet komiteen som har utviklet standarden NS 9445 Fiskeoljer i triglyseridform (TG) - Krav til sensorisk kvalitet.
Dersom oljen har svak lukt og smak av f.eks.tørrfisk eller raffineringsprossessen, havner den i en lavere klasse.
Bedre folkehelse
Fiskeoljer er en samlebetegnelse for oljer utvunnet fra fisk. Disse oljene er rike på flerumettede fettsyrer og er en viktig kilde til omega-3 som de fleste av oss får for lite av gjennom kostholdet vårt. Fiskoljer benyttes derfor som et tradisjonelt kosttilskudd og som ingrediens i såkalt «funksjonell mat», som for eksempel brød, barnemat og yoghurt som er tilsatt omega3.
– Jeg tror dette kan fjerne tran-skepsisen hos mange barn og voksne. Vi vet at nordmenn burde få i seg mer omega-3 og jeg håper denne standarden kan bidra til nettopp det og dermed til bedre folkehelse. Dette arbeidet startet med at konkurrerende produsenter ønsket om en felles metode og kvalitetsmerking og da er Standard Norge riktig arena, sier Jacob Mehus, administrerende direktør i Standard Norge.
Italiensk inspirasjon
Bakgrunnen for standarden er bransjens ønske om å også bruke de sensorske egenskapene til olje som et kvalitetskriterier sammen med de kjemiske analysene som det er krav om i dag. Arbeidet har vist at per nå er sanseaperatet vårt mer fininnstilt på å oppdage avvik i smak og lukt enn det en greier med tradisjonelt instrumentell analyse. Tilsvarende metodikk benyttes av andre oljeprodusenter, nemlig olivenoljeprodusenter i Italia.
– Vi har blitt inspirert av hvordan de har satt sensoriske krav til oljene sine. Eksempelvis må en ekstra virgin olje ha en fruktig grønn aroma og være helt uten smaksavvik. Både olivenolje og fiskeolje blir smakt på slik en ser i vinsmaking ved at vi fyller munnhulen med olje og trekker inn luft og spytter deretter ut, forteller Larssen.
Les mer om Norsk Standard for fiskeoljer
Nøkkelord
Kontakter
Marit SæterDirektør kommunikasjon
Tel:+47 970 27 956msa@standard.noBilder



Om Standard Norge
Standard Norge utvikler og forvalter standarder i Norge, og har enerett på å utgi Norsk Standard. Medlemmene våre er både næringsliv, myndigheter, interesseorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og andre. Over 4 000 norske eksperter er med i standardiseringsarbeid i regi av Standard Norge på nasjonalt eller internasjonalt plan.
Følg pressemeldinger fra Standard Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Standard Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Standard Norge
Lovpålagt og livsviktig: Vesten du ikke bør droppe9.7.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når du er ute i båt i sommer, er rednings- eller flytevesten ikke bare en trygghet. Den er påbudt. NS-EN ISO 12402 sikrer at vesten fungerer når det virkelig gjelder.
Nå starter arbeidet med ny Norsk Standard for klimagassberegninger for infrastruktur3.7.2025 12:11:33 CEST | Pressemelding
Etter ønske fra anleggsnæringen starter Standard Norge utviklingen av en ny standard for klimagassberegninger for infrastruktur som vei, broer og jernbane. Nå søker vi fagpersoner som vil delta i arbeidet.
Sikkerhetskrav til flamingoer og enhjørninger3.7.2025 11:23:46 CEST | Pressemelding
Badeflamingo, flytesofa eller enhjørning med koppholder? Når ditt foretrukne flyteredskap har CE-merket, og følger sikkerhetsstandarder, kan du trygt konsentrere deg om hva Andersen faktisk holder på med i sin cabincruiser mens du ligger og dupper i vannskorpa.
Ny kontraktsstandard for store totalunderentrepriser på høring20.6.2025 11:49:54 CEST | Pressemelding
Standard Norge har sendt utkastet til en ny Norsk Standard på høring. Målet er å gjøre store underentrepriser i anleggsprosjekter enklere å gjennomføre og mindre konfliktfylte. Fristen for å sende inn innspill er 29. august 2025
Universell utforming blir enklere for redaktører og utviklere av digitale hjelpemidler17.6.2025 10:27:17 CEST | Pressemelding
I samarbeid med eksperter på læringsteknologi, har Standard Norge utviklet en veileder og ressursside som vil gjøre det enklere å lage universelt utformede digitale læremidler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom