Må tran smake tran?

Mange forbinder tran og omega-3-tilskudd med en harsk smak, men slik trenger det ikke å være. Nå har de største norske produsentene og forskere fra Norge, Danmark og Italia laget en metode og et system for å vurdere fiskeoljenes lukt og smak.
– For å havne i den beste kategorien, gullklassen, skal fiskeoljen ha en nøytral, litt syrlig smak. Smaksegenskaper i retning gress, nøtter og frø og smør godtas. Det kan også godkjennes et lite hint av fersk fisk, men det skal være veldig svakt, sier matviter og forsker Wenche Emblem Larssen ved Møreforsking. Hun har ledet komiteen som har utviklet standarden NS 9445 Fiskeoljer i triglyseridform (TG) - Krav til sensorisk kvalitet.
Dersom oljen har svak lukt og smak av f.eks.tørrfisk eller raffineringsprossessen, havner den i en lavere klasse.
Bedre folkehelse
Fiskeoljer er en samlebetegnelse for oljer utvunnet fra fisk. Disse oljene er rike på flerumettede fettsyrer og er en viktig kilde til omega-3 som de fleste av oss får for lite av gjennom kostholdet vårt. Fiskoljer benyttes derfor som et tradisjonelt kosttilskudd og som ingrediens i såkalt «funksjonell mat», som for eksempel brød, barnemat og yoghurt som er tilsatt omega3.
– Jeg tror dette kan fjerne tran-skepsisen hos mange barn og voksne. Vi vet at nordmenn burde få i seg mer omega-3 og jeg håper denne standarden kan bidra til nettopp det og dermed til bedre folkehelse. Dette arbeidet startet med at konkurrerende produsenter ønsket om en felles metode og kvalitetsmerking og da er Standard Norge riktig arena, sier Jacob Mehus, administrerende direktør i Standard Norge.
Italiensk inspirasjon
Bakgrunnen for standarden er bransjens ønske om å også bruke de sensorske egenskapene til olje som et kvalitetskriterier sammen med de kjemiske analysene som det er krav om i dag. Arbeidet har vist at per nå er sanseaperatet vårt mer fininnstilt på å oppdage avvik i smak og lukt enn det en greier med tradisjonelt instrumentell analyse. Tilsvarende metodikk benyttes av andre oljeprodusenter, nemlig olivenoljeprodusenter i Italia.
– Vi har blitt inspirert av hvordan de har satt sensoriske krav til oljene sine. Eksempelvis må en ekstra virgin olje ha en fruktig grønn aroma og være helt uten smaksavvik. Både olivenolje og fiskeolje blir smakt på slik en ser i vinsmaking ved at vi fyller munnhulen med olje og trekker inn luft og spytter deretter ut, forteller Larssen.
Les mer om Norsk Standard for fiskeoljer
Nøkkelord
Kontakter
Marit SæterDirektør kommunikasjon
Tel:+47 970 27 956msa@standard.noBilder



Om Standard Norge
Standard Norge utvikler og forvalter standarder i Norge, og har enerett på å utgi Norsk Standard. Medlemmene våre er både næringsliv, myndigheter, interesseorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og andre. Nærmere 5000 norske eksperter er med i standardiseringsarbeid i regi av Standard Norge på nasjonalt eller internasjonalt plan.
Følg pressemeldinger fra Standard Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Standard Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Standard Norge
Ikke kjøp fyrverkeri som ikke er merket18.12.2025 09:50:28 CET | Pressemelding
Norske myndigheter stiller strenge krav til fyrverkeri som selges i butikk. Mange er ikke klar over hvilken rolle standarder spiller for sikkerheten når det nye året skytes inn.
Ekspertenes sjekkliste: Slik finner du det perfekte juletreet17.12.2025 14:46:59 CET | Pressemelding
Eksperter har utarbeidet en sjekkliste som gjør det enklere å finne det perfekte treet i skogen av juletrær. Lokalprodusert, kjegleformet og ensartet farge er stikkord for et førsteklasses juletre.
Norsk Standard sikrer at tran smaker godt (…eller i hvert fall ikke vondt)26.11.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Høsten er her, og mange tar nå tran for å styrke immunforsvaret før vinteren. En Norsk Standard, inspirert av olivenoljeprodusenter i Italia, skal sikre at tranen har riktig kvalitet og smak.
Vi må bygge for framtidens klima3.11.2025 06:15:00 CET | Kronikk
Da ekstremværet Amy traff Norge, ble det igjen tydelig hvor sårbare vi er for et klima i endring. Og Amy rakk så vidt å være over før Benjamin feide inn over deler av landet. Flom, jordskred og ødelagte veier lammet lokalsamfunn. Bygg og infrastruktur som skulle tåle store påkjenninger, viste seg å være langt mer utsatt enn vi trodde. Hvordan kan vi stå bedre rustet neste gang?
Nye nasjonale klimadata gjør det enklere å beregne bygningers energibehov27.10.2025 10:25:38 CET | Pressemelding
Kan du bygge likt i Kristiansand og Kirkenes? Nå får byggenæringen et presist verktøy som i større grad tar høyde for lokale variasjoner i klima. De nye klimadataene er en del av en Norsk Standard for bygningers energiytelse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom