Må tran smake tran?

Del

En ny Norsk Standard skal hjelpe produsenter av fiskeoljer å tidlig oppdage avvik i lukt og smak. På den måten blir det enklere å gi en smaksgaranti til kundene.

SKEPTISK TIL TRAN? Nå skal det bli enklere for produsentene å gi smaksgaranti på tran og omega-3-tilskudd. Illustrasjonsfoto: Istock
SKEPTISK TIL TRAN? Nå skal det bli enklere for produsentene å gi smaksgaranti på tran og omega-3-tilskudd. Illustrasjonsfoto: Istock

Mange forbinder tran og omega-3-tilskudd med en harsk smak, men slik trenger det ikke å være. Nå har de største norske produsentene og forskere fra Norge, Danmark og Italia laget en metode og et system for å vurdere fiskeoljenes lukt og smak. 

– For å havne i den beste kategorien, gullklassen, skal fiskeoljen ha en nøytral, litt syrlig smak. Smaksegenskaper i retning gress, nøtter og frø og smør godtas. Det kan også godkjennes et lite hint av fersk fisk, men det skal være veldig svakt, sier matviter og forsker Wenche Emblem Larssen ved Møreforsking. Hun har ledet komiteen som har utviklet standarden NS 9445 Fiskeoljer i triglyseridform (TG) - Krav til sensorisk kvalitet.

Dersom oljen har svak lukt og smak av f.eks.tørrfisk eller raffineringsprossessen, havner den i en lavere klasse.

Bedre folkehelse

Fiskeoljer er en samlebetegnelse for oljer utvunnet fra fisk. Disse oljene er rike på flerumettede fettsyrer og er en viktig kilde til omega-3 som de fleste av oss får for lite av gjennom kostholdet vårt. Fiskoljer benyttes derfor som et tradisjonelt kosttilskudd og som ingrediens i såkalt «funksjonell mat», som for eksempel brød, barnemat og yoghurt som er tilsatt omega3.

– Jeg tror dette kan fjerne tran-skepsisen hos mange barn og voksne. Vi vet at nordmenn burde få i seg mer omega-3 og jeg håper denne standarden kan bidra til nettopp det og dermed til bedre folkehelse. Dette arbeidet startet med at konkurrerende produsenter ønsket om en felles metode og kvalitetsmerking og da er Standard Norge riktig arena, sier Jacob Mehus, administrerende direktør i Standard Norge.

Italiensk inspirasjon

Bakgrunnen for standarden er bransjens ønske om å også bruke de sensorske egenskapene til olje som et kvalitetskriterier sammen med de kjemiske analysene som det er krav om i dag. Arbeidet har vist at per nå er sanseaperatet vårt mer fininnstilt på å oppdage avvik i smak og lukt enn det en greier med tradisjonelt instrumentell analyse. Tilsvarende metodikk benyttes av andre oljeprodusenter, nemlig olivenoljeprodusenter i Italia.

– Vi har blitt inspirert av hvordan de har satt sensoriske krav til oljene sine. Eksempelvis må en ekstra virgin olje ha en fruktig grønn aroma og være helt uten smaksavvik. Både olivenolje og fiskeolje blir smakt på slik en ser i vinsmaking ved at vi fyller munnhulen med olje og trekker inn luft og spytter deretter ut, forteller Larssen.

Les mer om Norsk Standard for fiskeoljer

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

SKEPTISK TIL TRAN? Nå skal det bli enklere for produsentene å gi smaksgaranti på tran og omega-3-tilskudd. Illustrasjonsfoto: Istock
SKEPTISK TIL TRAN? Nå skal det bli enklere for produsentene å gi smaksgaranti på tran og omega-3-tilskudd. Illustrasjonsfoto: Istock
Last ned bilde
Matviter og forsker Wenche Emblem Larssen fra Møreforsking smaker på olje.
Matviter og forsker Wenche Emblem Larssen fra Møreforsking smaker på olje.
Last ned bilde
Jacob Mehus, administrerende direktør i Standard Norge.
Jacob Mehus, administrerende direktør i Standard Norge.
Last ned bilde

Om Standard Norge

Standard Norge
Mustads vei 1
0283 Oslo

+47 67 83 86 00http://www.standard.no

Standard Norge er en medlemsorganisasjon som fastsetter og utgir Norsk Standard. Organisasjonen er det norske medlemmet i den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO og den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN.

Følg saker fra Standard Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Standard Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Standard Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom