Må tran smake tran?
Mange forbinder tran og omega-3-tilskudd med en harsk smak, men slik trenger det ikke å være. Nå har de største norske produsentene og forskere fra Norge, Danmark og Italia laget en metode og et system for å vurdere fiskeoljenes lukt og smak.
– For å havne i den beste kategorien, gullklassen, skal fiskeoljen ha en nøytral, litt syrlig smak. Smaksegenskaper i retning gress, nøtter og frø og smør godtas. Det kan også godkjennes et lite hint av fersk fisk, men det skal være veldig svakt, sier matviter og forsker Wenche Emblem Larssen ved Møreforsking. Hun har ledet komiteen som har utviklet standarden NS 9445 Fiskeoljer i triglyseridform (TG) - Krav til sensorisk kvalitet.
Dersom oljen har svak lukt og smak av f.eks.tørrfisk eller raffineringsprossessen, havner den i en lavere klasse.
Bedre folkehelse
Fiskeoljer er en samlebetegnelse for oljer utvunnet fra fisk. Disse oljene er rike på flerumettede fettsyrer og er en viktig kilde til omega-3 som de fleste av oss får for lite av gjennom kostholdet vårt. Fiskoljer benyttes derfor som et tradisjonelt kosttilskudd og som ingrediens i såkalt «funksjonell mat», som for eksempel brød, barnemat og yoghurt som er tilsatt omega3.
– Jeg tror dette kan fjerne tran-skepsisen hos mange barn og voksne. Vi vet at nordmenn burde få i seg mer omega-3 og jeg håper denne standarden kan bidra til nettopp det og dermed til bedre folkehelse. Dette arbeidet startet med at konkurrerende produsenter ønsket om en felles metode og kvalitetsmerking og da er Standard Norge riktig arena, sier Jacob Mehus, administrerende direktør i Standard Norge.
Italiensk inspirasjon
Bakgrunnen for standarden er bransjens ønske om å også bruke de sensorske egenskapene til olje som et kvalitetskriterier sammen med de kjemiske analysene som det er krav om i dag. Arbeidet har vist at per nå er sanseaperatet vårt mer fininnstilt på å oppdage avvik i smak og lukt enn det en greier med tradisjonelt instrumentell analyse. Tilsvarende metodikk benyttes av andre oljeprodusenter, nemlig olivenoljeprodusenter i Italia.
– Vi har blitt inspirert av hvordan de har satt sensoriske krav til oljene sine. Eksempelvis må en ekstra virgin olje ha en fruktig grønn aroma og være helt uten smaksavvik. Både olivenolje og fiskeolje blir smakt på slik en ser i vinsmaking ved at vi fyller munnhulen med olje og trekker inn luft og spytter deretter ut, forteller Larssen.
Les mer om Norsk Standard for fiskeoljer
Nøkkelord
Kontakter
Marit SæterDirektør kommunikasjon
Tel:+47 970 27 956msa@standard.noBilder
Om Standard Norge
Standard Norge utvikler og forvalter standarder i Norge, og har enerett på å utgi Norsk Standard. Medlemmene våre er både næringsliv, myndigheter, interesseorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og andre. Over 4 000 norske eksperter er med i standardiseringsarbeid i regi av Standard Norge på nasjonalt eller internasjonalt plan.
Følg pressemeldinger fra Standard Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Standard Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Standard Norge
Nye standarder for en sirkulær tekstilindustri17.4.2024 09:43:27 CEST | Pressemelding
Standard Norge søker fagpersoner til en ny standardiseringskomité som skal bidra i utviklingen av internasjonale standarder for mer bærekraftige og sirkulære tekstiler.
Verdens fremste eksperter på intelligente transportsystemer er samlet i Norge9.4.2024 11:03:04 CEST | Pressemelding
Denne uken er de fremste ekspertene på Intelligente transportsystemer (ITS) samlet i Oslo i forbindelse med at ISO (International Organization for Standardization) har sitt årlige allmøte i ITS-komitéen.
4. april er gulrotens dag - alle skal med!3.4.2024 18:01:36 CEST | Pressemelding
Det er mye god gulrot som selges og distribueres i Norge, og felles for de fleste er at de følger kvalitetsstandarden NS 2832, som angir hva du kan forvente av gulrota du kjøper.
Ny Norsk Standard for innkjøp av medisinsk utstyr20.3.2024 14:55:48 CET | Pressemelding
Norsk Standard for innkjøp av medisinsk utstyr og laboratorieutstyr ble utgitt rett før årsskiftet. 21. mars inviterer vi til lansering av standarden hvor du kan få høre mer om innholdet og hensikten med den.
Ny norsk standardiseringskomité for skytjenester13.3.2024 12:43:29 CET | Pressemelding
Skytjenester er en integrert del av vår digitale infrastruktur. Med økende avhengighet av disse tjenestene, blir standardiseringen av skytjenester stadig viktigere. Nå starter en europeisk standardiseringskomité opp, og vi i Norge bør gripe muligheten til å påvirke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom