Lytix Biopharma

Lytix Biopharma inngår eksklusiv lisensavtale med Norges arktiske universitet i Tromsø for en klasse med nye legemiddelkandidater – og etablerer strategisk partnerskap med Aurelius Biotherapeutics i USA

Del

Lytix Biopharma AS har sammen med et forskningsteam fra UiT Norges arktiske universitet i Tromsø utviklet en ny klasse med lovende legemiddelkandidater, som kan bekjempe kreftceller ved å stimulere kroppens eget immunforsvar.

Øystein Rekdal, adm. direktør i Lytix Biopharma. Foto: Bård Gudim
Øystein Rekdal, adm. direktør i Lytix Biopharma. Foto: Bård Gudim

Det norske bioteknologiselskapet Lytix Biopharma AS har inngått en eksklusiv lisensavtale med UiT Norges arktiske universiteti Tromsø og Norinnova AS - universitetets teknologioverføringskontor. Legemiddelkandidatene har blitt utviklet i samarbeid mellom UiT og Lytix Biopharma, og prosjektet er delvis finansiert av Norges Forskningsråd og Kreftforeningen.

- Det siste året har vi nådd flere viktige milepæler med vår mest fremskredne legemiddelkandidat, LTX-315, og har fått bekreftet at teknologiplattformen er unik. Samarbeidet med fagekspertene ved UiT har vist at et nytt sett med molekyler har spesielt lovende resultater. Gjennom en eksklusiv lisensavtale utvider vi nå porteføljen med nye, lovende legemiddelkandidater, og demonstrerer robustheten i vår tilnærming til utvikling av fremtidens kreftmedisin, sier administrerende direktør Øystein Rekdal i Lytix Biopharma.

Et team fra UiT, Norut (Norce), Oslo Universitetssykehus, Lytix Biopharma og franske Institut Gustave Roussy har jobbet sammen i prosjektet. Avtalen gir Lytix Biopharma rettigheter til videre klinisk utvikling og kommersialisering av en ny klasse legemidler. På lik linje med de andre legemiddelkandidatene selskapet utvikler, kan den nye klassen aktivere immun-forsvaret til å håndtere kreftceller.

- En av legemiddelkandidatene i denne klassen ser spesielt lovende ut for det veterinærmedisinske markedet. For å maksimere fremdriften har vi derfor inngått samarbeid med Aurelius Biotherapeutics, et selskap i USA med fokus på kreftbehandling innenfor dette segmentet, sier Rekdal i Lytix Biopharma.

Aurelius Biotherapeutics igangsetter nå en egen studie for å validere de initielle dataene, og avklare profilen inn mot det veterinærmedisinske markedet. Aurelius Biotherapeutics utvikler for øyeblikket sin egen legemiddelkandidat, ACT-1, godkjent av kontrollorganet USDA-Center for Veterinary Biologics, som de ønsker å kombinere med Lytix sin nye legemiddelkandidat.

- Vårt partnerskap med Lytix Biopharma er et stort steg i riktig retning i behandlingen av kreft hos hunder. Lytix Biopharma er ledende i utviklingene av onkolytiske molekyler og deres ekspertise på feltet er uvurderlig for denne type terapi. Sammen vil vi kombinere de onkolytiske egenskapene til peptidet med annen immunoterapi. Vårt mål er å dekke det uløste behovet for langsiktig overlevelse for hunder med kreft, sier Theresa Westfall, CEO at Aurelius Biotherapeutics.

Lytix Biopharma springer ut fra forskningsmiljøet ved UiT. Høsten 2020 inngikk selskapet en eksklusiv verdensomspennende lisensavtale med amerikanske Verrica Pharmaceuticals for LTX-315 i behandling av visse former for hudkreft med en mulig verdi på over én milliard norske kroner i milepælsutbetalinger.

I januar godkjente også det amerikanske legemiddelverket FDA å starte kliniske effektstudier i USA med LTX-315, noe som baner vei inn mot det største enkeltmarkedet innenfor kreftbehandling. Pasienter med flere ulike former for kreft vil bli inkludert i studiene.

Kontakter

Øystein Rekdal
Administrerende direktør, Lytix Biopharma AS
Tlf. 97 57 33 58
oystein.rekdal@lytixbiopharma.com

Bilder

Øystein Rekdal, adm. direktør i Lytix Biopharma. Foto: Bård Gudim
Øystein Rekdal, adm. direktør i Lytix Biopharma. Foto: Bård Gudim
Last ned bilde

Lenker

Om Lytix Biopharma

Lytix Biopharma
Lytix Biopharma
Hoffsveien 4
0275 Oslo

http://www.lytixbiopharma.com/

Lytix er et norsk bioteknologiselskap i kliniske fase med en bredt patentert onkolytisk molekylplattform. Lytix Biopharma sin ledende legemiddelkandidat, LTX-315, administreres intra-tumoralt og fungerer ved en unik virkningsmekanisme via immunogen celledød, som resulterer i en effektiv frigjøring av tumorantigener og potente immunstimulerende molekyler. Fase I/II studier har vist en økning i CD8 + T celler hos de fleste pasienter, noe som har resultert i en reduksjon av både behandlede og ikke-behandlede svulster.

Følg saker fra Lytix Biopharma

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Lytix Biopharma på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.